Το γεύμα είναι και στην εποχή μας ένα συνηθισμένο, αν και όχι πάντα πετυχημένο, πρελούδιο του έρωτα. Η πρώτη συνάντηση, πολύ συχνά, αρχίζει σε κάποιο τραπέζι, όπου ο ένας «τρώει» τον άλλο με τα μάτια και οι δυο μαζί το φαγητό τους.
Λίγες οι κουβέντες, πιο πολλά τα μηνύματα με το βλέμμα, τα χέρια, ένα χαμόγελο. Η τροφή είναι δυνατό να γίνει ένα ξεκάθαρο κάλεσμα, με μια μικρή, απίθανη λεπτομέρεια. Το να φας με το χέρι ένα μπούτι κοτόπουλο ή να γευτείς μια μπανάνα είναι από μόνο του μια… αισθησιακή εμπειρία. Το ίδιο αν πιπιλίσεις το παγάκι από το ποτό σου. Έτσι τουλάχιστο το βλέπει ο σεξολόγος Νταν Άλμπιλοου («Total Sex»).
Ετοιμάσαμε έναν… μπουφέ με όλα εκείνα τα εδέσματα που υπόσχονται καλή όρεξη για καλό σεξ. Περιλαμβάνει όχι τα ματζούνια των προγόνων μας, αλλά τις τροφές, τα ποτά και κάποιες ουσίες με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση και αναζωογόνηση της ερωτικής ορμής.
Τα χωρίζουμε σε τρεις κατηγορίες (άριστα, πολύ καλά, καλά) ανάλογα με την αποδοτικότητά τους. Στα επόμενα κεφάλαια λέμε περισσότερα για το καθένα.
ΤΑ ΑΡΙΣΤΑ
Α. Τροφές:
-Όλα τα θαλασσινά. Ιδιαίτερα οι αντζούγιες, τα στρείδια, τα μύδια, οι γαρίδες, οι καραβίδες και ο αστακός, ο σολομός, το χαβιάρι, το αυγοτάραχο. Και ο ταπεινός… ταραμάς.
-Όλα τα χοντροαλεσμένα σιτηρά. Το μπλιγούρι, το αραβικό κουσκούς και ο ελληνικός τραχανάς. Το αναποφλοίωτο ρύζι. Το μούσλι (διάφορα δημητριακά με ξηρούς καρπούς). Το κουάκερ. Το φύτρο σιταριού. Το μαύρο και το πολύσπορο ψωμί, το κρητικό παξιμάδι, όλα τα όσπρια με έμφαση στα ρεβίθια, τα φασόλια και τις φακές.
-Το φρέσκο γάλα. Το ξινόγαλο. Το κεφίρ (είδος ξινόγαλου, που λένε ότι σ’ αυτό οφείλουν τη μακροζωία τους οι Καυκάσιοι). Το απλό, φυσικό γιαούρτι (όχι τα τυποποιημένα με γεύση φρούτων κ.λπ.). Το μανούρι. Το ανθότυρο. Η στάκα (τύπος τυριού σε κρέμα, που φτιάχνουν στην Κρήτη).
-Οι ελιές. Το ελαιόλαδο. Το σουσάμι. Ο ηλιόσπορος. Ο άψητος πασατέμπος. Όλοι οι ξηροί καρποί.
-Τα αυγά. Το συκώτι. Το άπαχο σκληρό κρέας.
-Το σκόρδο. Η σκορδαλιά (με μαύρο ψωμί ή με καρύδι και αμυγδαλόψιχα, όπως την κάνουν στη Θράκη). Το τζατζίκι.
-Το μέλι και τα προϊόντα του.
Β. Ποτά:
Μαύρη σοκολάτα. Κακάο. Καφές αγνός, όχι υποκατάστατα. Γάλα με μέλι. Αμυγδαλόγαλα. Φρέσκοι φρουτοχυμοί με μέλι και γάλα (smoothies). Χυμός σταφυλιού και ροδιού. Κοκτέιλ με βάση το κόκκινο κρασί με φρούτα και μπαχαρικά (τύπου σαγκρία και ποντς).
Γ. Γλυκά:
Τα σοκολατούχα με αγνή μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο 50% και πάνω. Παστέλι (σπιτικό). Καρύδια με μέλι. Γιαούρτι με καρύδια και μέλι. Αμυγδαλωτά (όχι του εμπορίου). Κρέμα με γάλα, κουάκερ, φρούτα και μέλι. Γλυκά που περιέχουν θρεπτικά συστατικά που αναφέρονται στους καταλόγους μας, όπως ας πούμε το τιραμισού που περιέχει αυγά, τυρί, κακάο και καφέ. Εξ ου και το όνομα tira me su – σήκωσέ με ψηλά. Όπως μια μους σοκολάτα με καρύδια και μέλι.
Δ. Διάφορες ουσίες:
Κανέλα, μουστάρδα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, πιπέρι, πιπερόριζα, γύρη και βασιλικός πολτός.
ΤΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ
Α. Τροφές:
-Όλα τα φρέσκα λαχανικά. Οι πράσινες και κόκκινες πιπεριές. Οι πιπεριές τσίλι.
-Τα βερίκοκα, φρέσκα και ξερά. Το μάνγκο, το ρόδι, η μπανάνα.
-Όλα τα ψάρια (εκτός απ’ όσα αναφέρονται στην πρώτη κατηγορία). Τα νεφρά και το μυαλό (προσοχή όμως στη χοληστερίνη και στο ουρικό οξύ). Το καλαμπόκι. Τα όσπρια. Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης.
Β. Ποτά:
Το αγνό κρασί, η σαμπάνια, η κριθαρένια μπίρα, ελάχιστο ούζο ή τσικουδιά. Γάλα με κακάο. Γάλα με αυγό και μπανάνα. Όλοι οι φρουτοχυμοί.
Γ. Βότανα:
Μαϊντανός, αντράκλα (γλιστρίδα), δυόσμος, βασιλικός, δίκταμο, φλησκούνι.
Δ. Γλυκά:
Τα σπιτικά γλυκά με φύλλο και ξηρούς καρπούς όπως ο μπακλαβάς, εύκολες τουρτίτσες με κρέμα και φρούτα, τα παγωτά.
Ε. Διάφορες ουσίες:
Η βανίλια, η γλυκόριζα.
ΤΑ ΚΑΛΑ
Α. Τροφές:
Αγκινάρες, μελιτζάνες, σέλινο, σπαράγγια, πατάτες, αβοκάντο.
Β. Ποτά:
Τσάι και καφές (από ένα φλιτζάνι). Ό,τι σας αρέσει…
Γ. Γλυκά:
Φρουτόκρεμες (όχι βέβαια βρεφικές, αλλά τύπου μους συνδυάζοντας φρούτα και ξηρούς καρπούς με διάφορα μπαχαρικά). Παγωτά. Χαλβάς σπιτικός.
Δ. Βότανα και μπαχαρικά:
Όσα ταιριάζουν στο προσωπικό σας γούστο, χωρίς να σας βλάπτουν.
+μια ερωτική νοστιμιά:
Ζυμαρικά με γεύση θάλασσας
Υλικά για 2 άτομα
200 γραμμ. ζυμαρικά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φλιτζ. γαρίδες
1 φλιτζ. ψιλοκομμένα μύδια, καραβίδες και χταποδάκι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
2 μικρές καυτερές πιπερίτσες
1 δαφνόφυλλο
Ψιλοκομμένος μαϊντανός
1. Ετοιμάστε πρώτα τη σάλτσα. Σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο σοτάρετε τα θαλασσινά και προσθέστε τις τριμμένες ντομάτες, τις πιπερίτσες, το δαφνόφυλλο, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Αφήστε τη να σιγοβράσει σκεπασμένη για 20’. Αφαιρέστε τις καυτερές πιπερίτσες.
2. Βράστε τα ζυμαρικά, σουρώστε τα και ξαναβάλτε τα στην κατσαρόλα. Περιχύστε τα με τη σάλτσα, ανακατέψτε καλά και σερβίρετέ τα πασπαλίζοντάς τα με μαϊντανό.
Το κείμενο και η συνταγή προέρχονται από το βιβλίο «Cucina Amore Mio. Οι ερωτικές συνταγές μου», του Έκτορα Μποτρίνι, εκδ. Brainfood.