Αυγολέμονο: Μην το «φοβάσαι», ακόμα και αν είσαι αρχάριος στην κουζίνα.

Το αυγολέμονο απογειώνει τα ντολμαδάκια, την ψαρόσουπα ή το χοιρινό κατσαρόλας, ωστόσο κάποιοι «φοβούνται» να το φτιάξουν. Η αλήθεια είναι ότι θέλει μια επιδεξιότητα.

Τι κάνουμε συνήθως λάθος στο αυγολέμονο;

«Αυτό που πρέπει να προσέξουμε στο αυγολέμονο είναι να μην ανακατέψουμε κατευθείαν το κρύο με το ζεστό μας μίγμα, διότι τα αυγά θα ψηθούν από τη θερμότητα κι όπως εμείς ανακατεύουμε θα τα σπάσουμε σε μικροσκοπικά κομματάκια που θα διασκορπιστούν παντού μέσα στο φαγητό δίνοντάς του μια όψη περίεργη, αυτό που λέμε χαρακτηριστικά «έκοψε το αυγολέμονο»!», σχολιάζει η food blogger Άντζελα Κοντού (ahungrybear.weebly.com).

Αν όμως ακολουθήσεις τις παρακάτω οδηγίες, που σου δίνει η Άντζελα Κοντού, έχεις την επιτυχία στο τσεπάκι:

«Χρειαζόμαστε 2 αυγά και 2 λεμόνια για μια συνηθισμένη κατσαρόλα.

Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, σβήνουμε την εστία, χωρίς όμως να το αποσύρουμε ακόμα και αμέσως ετοιμάζουμε το αυγολέμονο ως εξής:

1. Χωρίζουμε τα ασπράδια των αυγών από τους κρόκους. Τα ασπράδια σε μεγάλο μπολ και τους κρόκους σε μικρό. Στύβουμε τα λεμόνια. Χτυπάμε με το μίξερ ή με το σύρμα των αυγών τα ασπράδια μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. Πρέπει να στέκονται, να σχηματίζουν δηλαδή κορυφές που δεν διαλύονται.

2. Προσθέτουμε τους κρόκους, τους δουλεύουμε κι αυτούς λίγο με το μίξερ και στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών. Τα ανακατεύουμε προσεκτικά όλα μαζί.

3. Με την κουτάλα παίρνουμε ζουμί από την κατσαρόλα και κουταλιά κουταλιά το προσθέτουμε στο μίγμα των αυγών ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε το ζουμί του φαγητού με την κουτάλα ανακατεύοντας πάντα, σε μια προσπάθεια να ενσωματώσουμε λίγο λίγο το ζουμί του φαγητού στο αυγολέμονο. Σε όλη τη διαδικασία δεν σταματάμε καθόλου το ανακάτεμα με το σύρμα.

4. Ο σκοπός όπως είπαμε είναι να ζεσταθεί σταδιακά το μίγμα των αυγών και όχι απότομα για να μην «κόψει».

5. Όταν τελειώσει το ζουμί του φαγητού μας, τότε τέλειωσε και το έργο μας! Ρίχνουμε το αυγολέμονο πίσω στην κατσαρόλα και την κουνάμε κυκλικά για να πάει παντού. Τότε πλέον την αποσύρουμε από την εστία.

Και ένα τελευταίο tip για το αυγολέμονο: Όλα τα υλικά και κυρίως τα αυγά να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 1-2 ώρες».

empty alt

Το καθημερινό υλικό που θα αλλάξει για πάντα τη ζαχαροπλαστική σου

Ένα απλό tip θα σε βοηθήσει να αλλάξεις επίπεδο στη ζαχαροπλαστική. Ποιο είναι αυτό; Να προσθέτεις αλάτι όχι μόνο στις αλμυρές αλλά και στις γλυκές συνταγές σου.
empty alt

Τα 4 μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε με το κοτόπουλο στήθος

Είναι οικονομικό, ψήνεται γρήγορα και μπορεί να γίνει πάρα πολύ νόστιμο. Αρκεί να μην κάνεις κάποιο από τα παρακάτω λάθη.
empty alt

Γιατί το φαγητό που τηγάνισες δεν βγήκε τραγανό;

Το τηγάνισμα μπορεί να είναι ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους μαγειρέματος, αλλά σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολο όσο ίσως νομίζουμε.
empty alt

Τα sos της γεύσης: πότε λήγουν τα μπαχαρικά;

Είτε σου αρέσει απλώς να μαγειρεύεις είτε είσαι έμπειρος σεφ, θα γνωρίζεις ήδη ότι η σωστή χρήση των μπαχαρικών είναι ένα από τα μυστικά για να βελτιώσεις και να αναδείξεις τη γεύση των πιάτων σου.
empty alt

«Αγάπη μου τα κάναμε σαλάτα!»

  Το τέλος της άνοιξης και η αρχή του καλοκαιριού είναι η ιδανική εποχή για να ξαναβρείς τους ρυθμούς και τη φόρμα σου – ειδικά αν έχεις περάσει και μια καραντίνα! Δοκίμασε τις παρακάτω σαλάτες που και απολαυστικές και γευστικές είναι, αλλά και θα σε κρατήσουν μακριά […]
empty alt

Μίλα μου για μήλα… τσιπς

Αν το φθινόπωρο ήταν φρούτο θα ήταν το μήλο – κι εδώ θα βρεις μια συνταγή για ένα σνακ που θα σε ενθουσιάσει: τσιπς μήλου! Το να φτιάξεις τα δικά σου τσιπς είναι εξαιρετικά εύκολο – ακόμα και χωρίς να διαθέτεις επαγγελματικό εξοπλισμό.
empty alt

Κεφτεδάκια κοκκινιστά γεμιστά με φέτα

Ένα κλασικό comfort food ακόμα πιο δελεαστικό
empty alt

Τραγανά μάφιν βρόμης με μήλο

Το πιο απολαυστικό καλωσόρισμα του φθινοπώρου με γεύση μήλου
Back To Top