Κατά τη διάρκεια των κυρίως γευμάτων, το έντονο αίσθημα πείνας, ειδικά σε περιπτώσεις που έχει προηγηθεί πολύωρη νηστεία, ο τρόπος που συνηθίζουμε να σερβίρουμε το φαγητό, καθώς και διάφοροι παράγοντες που μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή μας, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση φαγητού και αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, […]

Κατά τη διάρκεια των κυρίως γευμάτων, το έντονο αίσθημα πείνας, ειδικά σε περιπτώσεις που έχει προηγηθεί πολύωρη νηστεία, ο τρόπος που συνηθίζουμε να σερβίρουμε το φαγητό, καθώς και διάφοροι παράγοντες που μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή μας, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση φαγητού και αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, που μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο σωματικό βάρος.

 

Ωστόσο, η υιοθέτηση ορισμένων συνηθειών για την ώρα του φαγητού, μπορεί να συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο της πρόσληψης τροφής. Παρακάτω, θα δείτε μερικές από αυτές:

Ξεκινήστε το γεύμα σας με σαλάτα. Εκτός από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν τα λαχανικά, οι φυτικές τους ίνες συμβάλλουν στην επίτευξη υψηλότερου αισθήματος κορεσμού και θα σας βοηθήσουν να χορτάσετε καταναλώνοντας μικρότερη ποσότητα φαγητού.

Περιορίστε τους διαθέσιμους «πειρασμούς». Σκεφτείτε πως εάν έχετε στη μέση του τραπεζιού ένα πιάτο με τυρί, ελιές ή άλλα συνοδευτικά, ή μια ολόκληρη φραντζόλα ψωμιού, είναι πιθανότερο να καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτά. Επομένως, εάν θέλετε να συνοδεύσετε το γεύμα σας με τυρί, σερβίρετε ένα μικρό κομμάτι στο πιάτο σας και φροντίστε να μην έχετε στο τραπέζι μεγάλη ποσότητα ψωμιού.

Καταναλώστε το γεύμα σας αργά. Το σήμα του κορεσμού χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να φτάσει στον εγκέφαλο. Συνεπώς, φροντίστε να απολαύσετε το φαγητό σας τρώγοντας αργά, ώστε να περάσει ο απαραίτητος χρόνος για να αντιληφθείτε ότι έχετε χορτάσει.

Κλείστε την τηλεόραση. Η παρακολούθηση τηλεόρασης κατά τη διάρκεια του γεύματος μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από το φαγητό, οδηγώντας σε ασυναίσθητη κατανάλωση τροφής. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τη χρήση υπολογιστή, tablet ή κινητού τηλεφώνου.

Πηγή: neadiatrofis.gr

empty alt

Τι πρέπει να προσέχεις στα λαδερά φαγητά

Τα λαδερά φαγητά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας και περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό συνταγών. Βασικό τους συστατικό είναι τα λαχανικά, που πολλές φορές «παντρεύονται» με αμυλούχα τρόφιμα, για παράδειγμα ρύζι ή πατάτες ή πηγές πρωτεϊνών, όπως κρέας ή κοτόπουλο,...
empty alt

Μια νέα έρευνα σε ενθαρρύνει να πίνεις καφέ με τους κουβάδες

Καλά νέα για τους λάτρεις του καφέ. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη (PLOS Biology), ακόμα και τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα παρουσιάζουν οφέλη για την υγεία, ιδιαίτερα για όσους αναρρώνουν από καρδιακό επεισόδιο.
empty alt

Μπορεί κάποιος να εθιστεί στη σοκολάτα;

Μήπως έχεις πάντα στο ντουλάπι της κουζίνας σου μία σοκολάτα για «επείγοντα περιστατικά» (βλέπε λιγούρες); Μήπως κάθε φορά που στρεσάρεσαι ή στεναχωριέσαι, αντί να το ρίξεις στο διαλογισμό και τη γιόγκα πέφτεις με τα μούτρα σε ένα σοκολατένιο γλυκό; Μήπως θα μπορούσες να φανταστείς τη ζωή σου […]
empty alt

La vita e bella: Η ζωή είναι ωραία όταν είναι νόστιμη

Είτε απολαμβάνουν τα ζυμαρικά, το καλό κρασί, είτε απλώς γεύονται τη ζωή, οι Ιταλοί φαίνεται να έχουν καταλάβει ότι το μυστικό της ευζωίας είναι απλό.
empty alt

Το εκπληκτικό διατροφικό προφίλ του σολομού και τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία

Ο σολομός είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη.
empty alt

Αυτό είναι το καλύτερο φρούτο για την υγεία του εντέρου σας, σύμφωνα με έναν γαστρεντερολόγο

Αν και υποτίθεται ότι καταναλώνουμε 25 έως 38 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, μια σύσταση που βασίζεται στη συνολική κατανάλωση θερμίδων μας, ο μέσος Δυτικός καταναλώνει στην πραγματικότητα μόνο περίπου 10 έως 15 γραμμάρια την ημέρα, αναφέρουν οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.
empty alt

Τα απίστευτα οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό σας οι σπόροι κολοκύθας

Αυτοί οι μικροί αλλά ωφέλιμοι σπόροι περιέχουν έναν φορτίο θρεπτικών συστατικών.
empty alt

Το ωφέλιμο διατροφικό προφίλ της ρίγανης

Η ρίγανη θεωρείται βασικό βότανο σε πολλές κουζίνες σε όλο τον κόσμο και εκτός από άρωμα και γεύση προσφέρει και πολλά υγιεινά οφέλη
Back To Top