Η πιπερόριζα ή τζίντζερ, χαρακτηριστική της κινεζικής κουζίνας και όχι μόνο, δίνει ιδιαίτερο άρωμα στα πιάτα όπου προστίθεται αλλά μπορεί να καταναλωθεί και ως αφέψημα.

Η πιπερόριζα ή τζίντζερ, χαρακτηριστική της κινεζικής κουζίνας και όχι μόνο, δίνει ιδιαίτερο άρωμα στα πιάτα όπου προστίθεται αλλά μπορεί να καταναλωθεί και ως αφέψημα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Selena Gomez πίνει ένα φλιτζάνι από αφέψημα πιπερόριζας κάθε πρωί, αφού αυτό το βότανο συγκεντρώνει ένα πλήθος από οφέλη για την υγεία.

1. Ανακουφίζει από τη ναυτία και ηρεμεί το ταραγμένο στομάχι. Γι’ αυτό και ενδείκνυνται να την καταναλώνουν όσοι υποφέρουν από ναυτία, ιδιαίτερα οι εγκυμονούσες.

2. Ανακουφίζει από χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις των συνδέσμων και των μυών όπως η αρθρίτιδα. Ο βοτανολόγος Guido Mase υποστηρίζει μάλιστα ότι το αιθέριο έλαιο πιπερόριζας «είναι μια από τις καλύτερες θεραπείες των μυϊκών πόνων, που χαλαρώνει, ζεσταίνει και αντιμετωπίζει τις φλεγμονές, ιδιαίτερα το χειμώνα». Ο ίδιος ωστόσο συνιστά να χρησιμοποιούμε μόλις 5-10 σταγόνες του, διαλυμένες σε κάποιο άλλο λάδι όπως το αμυγδαλέλαιο.

3. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που σημαίνει ότι πιθανόν να προστατεύει από τις κυτταρικές βλάβες (αν και ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι τα αντιοξειδωτικά συστατικά του απορροφώνται από τον ανθρώπινο οργανισμό).

4. Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Σε κλινικές μελέτες η πιπερόριζα αναχαιτίζει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών όπως ο Σταφυλόκοκκος και το E. Coli. Ίσως λοιπόν μελλοντικά αξιοποιηθεί σε θεραπείες σοβαρών γαστρεντερικών λοιμώξεων, αν και απαιτείται να γίνουν περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο. Το σίγουρο είναι ότι η θερμαντική δράση του ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και, σύμφωνα με τον Mase, «ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και ζεσταίνει τα παγωμένα χέρια και πόδια».

5. Δίνει στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική ένα ιδιαίτερο άρωμα. Είτε προστίθεται σε μπισκότα, είτε σε σούπες είτε σε σάλτσες που συνοδεύουν κοτόπουλο και ψάρι, το τζίντζερ δεν περνάει ποτέ απαρατήρητο!

empty alt

Επικίνδυνες οι διατροφικές συνήθειες των νέων

Mε ψωμί, σνακ, αλλαντικά, αναψυκτικά και τηγανητές πατάτες, διατρέφονται οι νέοι ηλικίας 17-29 ετών στην Ελλαδα, αποκλείοντας τα φρούτα και λαχανικά, Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Ερευνών Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Mediterranean College, σε...
empty alt

Ποια τρόφιμα μπορούμε να καταναλώσουμε μετά την ημερομηνία λήξης τους;

Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στους σχολαστικούς, που πετούν μια τροφή στα σκουπίδια δευτερόλεπτα αφού παρέλθει η ημερομηνία λήξης της.
empty alt

Σπαράγγια: Γκουρμέ αδυναμία ή απλώς απαραίτητα για την υγεία;

Τα έχεις δοκιμάσει από τα χεράκια σεφ σε εστιατόριο και τα λάτρεψες. Σκέφτηκες να τα φτιάξεις και μόνη σου αλλά τόσο η τιμή τους όσο και η άγνοιά σου για το πώς θα τα φτιάξεις, σε απομάκρυνε από το αρχικό πλάνο.
empty alt

Είναι πράσινο και καίει αλλά τι είναι στα αλήθεια το Wasabi;

  Ανακαλύψτε τι κάνει αυτό το συνοδευτικό του σούσι τόσο μοναδικό, κι επιπλέον θα πάρετε συμβουλές για την αγορά του και τις συνταγές με αυτόν τον σούπερ-αρωματικό συγγενή του χρένου και του σιναπιού.
empty alt

Το πεπόνι είναι στα καλύτερά του αυτήν εποχή

Η γλυκιά σάρκα του πεπονιού είναι συνήθως κιτρινο-πορτοκαλί έως ανοιχτή πράσινη ανάλογα με την ποικιλία του, ενώ η φλούδα του έχει λευκό-κίτρινο τόνο.
empty alt

Μπανάνα – ένα φρούτο απολαυστικό και ωφέλιμο

Οι μπανάνες περιέχουν πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά και δικαιολογημένα είναι από τα πιο αγαπημένα φρούτα των παιδιών.
empty alt

5 φρούτα που είναι ιδανικά για το πρωινό σου γεύμα

Το πρωινό είναι αναμφίβολα το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και όταν αυτό είναι πλούσιο σε φρούτα, μπορούμε να επωφεληθούμε με δεκάδες τρόπους.
empty alt

Το FDA επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό ότι το γιαούρτι μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη

Σύμφωνα  με το FDA οι παραγωγοί τροφίμων μπορούν να διαφημίσουν με ασφάλεια ότι η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2  – με ορισμένες προειδοποιήσεις.
Back To Top