Ανθυγιεινή και επικίνδυνη η συνήθεια όσων ξαναγεμίζουν τα πλαστικά μπουκάλια. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα ενδέχεται να καταπίνουν μαζί τους τεράστιες ποσότητες βακτηρίων.

Ανθυγιεινή και επικίνδυνη η συνήθεια όσων ξαναγεμίζουν τα πλαστικά μπουκάλια. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα ενδέχεται να καταπίνουν μαζί τους τεράστιες ποσότητες βακτηρίων.

Η αμερικανική ιστοσελίδα κυλιόμενων διαδρόμων γυμναστικής Treadmill Reviews πήρε τα μπουκάλια ομάδας ασκουμένων και τα έδωσε σε ένα εργαστήριο για ανάλυση.

Τα μπουκάλια ήταν κάθε είδους, από τα απλά με το βιδωτό καπάκι έως μπουκάλια με ενσωματωμένο στόμιο, κουμπωτό καπάκι και με καλαμάκι.

Τα συμπεράσματα των εργαστηριακών αναλύσεων έδειξαν πως τα μπουκάλια που χρησιμοποιούσαν οι ασκούμενοι επί επτά ημέρες δίχως να τα σαπουνίζουν στο ενδιάμεσο, υπήρχαν επίπεδα μικροβίων πολλαπλάσια από αυτά που εντοπίζονται στα πλαστικά παιχνίδια των σκύλων αλλά και στο κάθισμα της τουαλέτας ενός σχολείου!

Στην πραγματικότητα, ανά τετραγωνικό εκατοστό μπουκαλιού εντοπίστηκαν κατά μέσον όρο 313.499 βακτήρια με την ικανότητα να σχηματίζουν αποικίες (μονάδες σχηματισμού αποικιών ή CFU), όταν το μέσο παιχνίδι ενός σκύλου έχει 2.937 CFU.

Το μέσο κάθισμα της τουαλέτας, αντίστοιχα σε ένα σχολείο είθισται να έχει 3.200 CFU ανά τετραγωνικό εκατοστό και ένας κοινόχρηστος ψύκτης σε σχολείο 62.000 CFU, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Υγιεινής, ο οποίος συνεργάζεται από το 1997 με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την ποιότητα του νερού και την ασφάλεια.

Στα βακτήρια που εντοπίστηκαν στα άπλυτα επαναγεμιζόμενα μπουκάλια του νερού συμπεριλαμβάνονται ορισμένα είδη που προκαλούν δερματικές λοιμώξεις, πνευμονίες και σήψη (σηψαιμία).

Πιο μολυσμένα απ’ όλα ήταν τα μπουκάλια στα οποία το καπάκι ανοίγεται με πίεση του δακτύλου (είχαν περισσότερα από 900.000 CFU ανά τετραγωνικό εκατοστό), ενώ ακολουθούν εκείνα που ανοίγουν με έλξη (τράβηγμα) του στομίου τους.

Τα λιγότερα μικρόβια είχαν εκείνα με το ενσωματωμένο καλαμάκι.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επενδύσετε σε επαναγεμιζόμενα μπουκάλια που μπορείτε να σαπουνίζετε καλά κάθε βράδυ ή, ακόμα καλύτερα, σε ανοξείδωτα ή γυάλινα μπουκάλια που «πιάνουν» πολύ λιγότερα βακτήρια, λένε οι ειδικοί.

empty alt

Επικίνδυνες οι διατροφικές συνήθειες των νέων

Mε ψωμί, σνακ, αλλαντικά, αναψυκτικά και τηγανητές πατάτες, διατρέφονται οι νέοι ηλικίας 17-29 ετών στην Ελλαδα, αποκλείοντας τα φρούτα και λαχανικά, Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Ερευνών Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Mediterranean College, σε...
empty alt

Ποια τρόφιμα μπορούμε να καταναλώσουμε μετά την ημερομηνία λήξης τους;

Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στους σχολαστικούς, που πετούν μια τροφή στα σκουπίδια δευτερόλεπτα αφού παρέλθει η ημερομηνία λήξης της.
empty alt

Σπαράγγια: Γκουρμέ αδυναμία ή απλώς απαραίτητα για την υγεία;

Τα έχεις δοκιμάσει από τα χεράκια σεφ σε εστιατόριο και τα λάτρεψες. Σκέφτηκες να τα φτιάξεις και μόνη σου αλλά τόσο η τιμή τους όσο και η άγνοιά σου για το πώς θα τα φτιάξεις, σε απομάκρυνε από το αρχικό πλάνο.
empty alt

Είναι πράσινο και καίει αλλά τι είναι στα αλήθεια το Wasabi;

  Ανακαλύψτε τι κάνει αυτό το συνοδευτικό του σούσι τόσο μοναδικό, κι επιπλέον θα πάρετε συμβουλές για την αγορά του και τις συνταγές με αυτόν τον σούπερ-αρωματικό συγγενή του χρένου και του σιναπιού.
empty alt

Το πεπόνι είναι στα καλύτερά του αυτήν εποχή

Η γλυκιά σάρκα του πεπονιού είναι συνήθως κιτρινο-πορτοκαλί έως ανοιχτή πράσινη ανάλογα με την ποικιλία του, ενώ η φλούδα του έχει λευκό-κίτρινο τόνο.
empty alt

Μπανάνα – ένα φρούτο απολαυστικό και ωφέλιμο

Οι μπανάνες περιέχουν πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά και δικαιολογημένα είναι από τα πιο αγαπημένα φρούτα των παιδιών.
empty alt

5 φρούτα που είναι ιδανικά για το πρωινό σου γεύμα

Το πρωινό είναι αναμφίβολα το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και όταν αυτό είναι πλούσιο σε φρούτα, μπορούμε να επωφεληθούμε με δεκάδες τρόπους.
empty alt

Το FDA επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό ότι το γιαούρτι μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη

Σύμφωνα  με το FDA οι παραγωγοί τροφίμων μπορούν να διαφημίσουν με ασφάλεια ότι η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2  – με ορισμένες προειδοποιήσεις.
Back To Top