Μετά τα juice bars, το αβοκάντο και τον ενεργό άνθρακα, η νέα τάση υγιεινής διατροφής που μας έρχεται είναι το kombucha: ένα μη αλκοολούχο ρόφημα κινεζικής προέλευσης, που φτιάχνεται με ζυμωμένο τσάι πλούσιο σε προβιοτικά.

Μετά τα juice bars, το αβοκάντο και τον ενεργό άνθρακα, η νέα τάση υγιεινής διατροφής που μας έρχεται είναι το kombucha: ένα μη αλκοολούχο ρόφημα κινεζικής προέλευσης, που φτιάχνεται με ζυμωμένο τσάι πλούσιο σε προβιοτικά.

Όπως γράφει η Guardian σε νέο άρθρο της με τίτλο «Kombucha: can the fermented drink compete with beer at the bar?» («Kombucha: μπορεί το ζυμωμένο ποτό να συναγωνιστεί την μπίρα στο μπαρ;») ενώ ξεκίνησε την εμπορική πορεία του σε μαγαζιά με είδη υγιεινής διατροφής, πλέον έχει αρχίσει να σερβίρεται σε όλο και περισσότερα καφέ της Δύσης.

Μια λέξη κλειδί για την επιτυχία του είναι, αναμφίβολα, τα «προβιοτικά»: τα ωφέλιμα βακτήρια που όπως δείχνουν όλο και περισσότερες έρευνες, επηρεάζουν όχι μόνο τη λειτουργία του εντέρου αλλά συνολικά τη σωματική και ψυχική υγεία μας.

Μάλιστα μπορείς να φτιάξεις και μόνος σου kombucha στο σπίτι, χρησιμοποιώντας μια καλλιέργεια βακτηρίων με την ονομασία Scoby, που θα βρεις στο Amazon ή στο eBay. Σε αυτό το ζυμωμένο τσάι συχνά προστίθενται φρούτα και μπαχαρικά, για να ενισχύσουν τη γεύση του.

Οι εταιρείες που παρασκευάζουν kombucha, ωστόσο, είναι συγκρατημένες στους ισχυρισμούς που κάνουν σχετικά με τα υγιεινά οφέλη του. Ο λόγος; Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Paul Humphreys, καθηγητή Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάντερσφιλντ, «όλα τα σχετικά δεδομένα είτε είναι ανεκδοτολογικές αναφορές είτε προέρχονται από πειράματα σε ζώα [και όχι σε ανθρώπους]».

Άλλωστε, τα προβιοτικά που περιέχει το kombucha δεν είναι αυτά για τα οποία έχουν γίνει οι περισσότερες μελέτες. Δεν έχει π.χ. λακτοβάκιλλο ή μπιφιδοβακτήρια. Προς το παρόν λοιπόν δεν μπορούμε να πούμε ότι οι μικροοργανισμοί του μας κάνουν κακό αλλά ούτε να αποφανθούμε ότι ωφελούν την υγεία μας.

Ωστόσο, άλλα συστατικά του συγκεκριμένου ροφήματος, όπως οι βιταμίνες Β ή βιταμίνη C, έχουν επιβεβαιωμένη ευεργετική δράση. Γι’ αυτό, απόλαυσέ το αν σου αρέσει, αλλά με μέτρο και χωρίς να περιμένεις να δεις θαύματα.

empty alt

Η πλήξη παχαίνει

Στο πρώτο πείραμα οι 52 εθελοντές κλήθηκαν υποβλήθηκαν σε ένα τεστ που είχε στόχο να προκαλέσει πλήξη (απαιτούσε να κάνουν επί αρκετή ώρα αλλεπάλληλα copy σε μία ομάδα γραμμάτων) και στη συνέχεια να ζητήσουν να φάνε ό,τι ήθελαν.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις τσιπς από κέιλ νόστιμα σαν πατατάκια

Μια φορά κι έναν καιρό, τα φύλλα κέιλ αντιμετωπίζονταν σαν ένα εξωτικό έδεσμα που γνώριζαν μόνο λίγοι «φανατικοί» της υγιεινής διατροφής.
empty alt

Σαρδέλα, ένα νόστιμο και ωφέλιμο ψάρι

Καλοκαίρι και ψαράκι είναι ένας απόλυτος συνδυασμός απόλαυσης. Η σαρδέλα είναι μια εξαιρετική επιλογή καθώς μαγειρεύονται και με πολλούς τρόπους Στα κάρβουνα, τηγανητές ή ακόμα και παστές, εκτός από υπέροχη γεύση χαρίζουν και πολλές ωφέλιμες ιδιότητες στον οργανισμό σου.
empty alt

Τι να μην τρώτε οπωσδήποτε αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος

Μάθετε γιατί πρέπει να αποφεύγετε τα παρακάτω τρόφιμα όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Τηγανητές πατάτες και πατατάκια Οι πατάτες βραστές είναι υγιεινές και δημιουργούν αίσθημα κορεσμού, αλλά οι πατάτες τηγανητές και τα πατατάκια δεν είναι.
empty alt

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε κρεμμύδια κάθε μέρα

Τα κρεμμύδια μπορούν να σας δώσουν μια ώθηση γεύσης και θρεπτικής αξίας σε κάθε μπουκιά
empty alt

Πώς η ψυχοβιοτική διατροφή μπορεί να μειώσει το άγχος

Η καλή αντιμετώπιση του στρες οφείλεται εν μέρει στη διατροφή μας.
empty alt

7 εκπληκτικές τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, σύμφωνα με τους διαιτολόγους

Σκεφτείτε αυτές τις ανυποψίαστες τροφές για να μειώσετε τη φλεγμονή και να αυξήσετε την πρόσληψη αντιοξειδωτικών.
empty alt

Ταχίνι: το πολύτιμο διατροφικό του προφίλ

Θα θες να το τρως κάθε μέρα μόλις διαβάσεις πόσο ωφέλιμο είναι!
Back To Top