Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στους σχολαστικούς, που πετούν μια τροφή στα σκουπίδια δευτερόλεπτα αφού παρέλθει η ημερομηνία λήξης της.

Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στους σχολαστικούς, που πετούν μια τροφή στα σκουπίδια δευτερόλεπτα αφού παρέλθει η ημερομηνία λήξης της. Και στους χαλαρούς, που τολμούν να την καταβροχθίσουν, χωρίς να το πολυσκεφτούν, ακόμα και μετά από ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες. Ποιοι έχουν δίκιο;

Καταρχάς, εξαρτάται από το τι αναγράφει η συσκευασία μιας τροφής.

Αν η ακριβής φράση είναι «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από», αυτό σημαίνει ότι μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία η συγκεκριμένη τροφή δεν γίνεται, αυτομάτως, επικίνδυνη, απλά μπορεί να αλλοιωθεί η γεύση της.

Αν, από την άλλη, η συσκευασία γράφει «Ανάλωση έως», τα πράγματα είναι πιο αυστηρά. Μετά την παρέλευση της αναγραφόμενης ημερομηνίας η συγκεκριμένη τροφή παύει να είναι πλέον ασφαλής για κατανάλωση. Αν παρακούσουμε αυτή την οδηγία μπορεί, στην καλύτερη περίπτωση, να πολλαπλασιαστούν οι επισκέψεις μας στην τουαλέτα και στη χειρότερη να πάθουμε δηλητηρίαση.

Δυστυχώς, δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που επιλέγουν να ακολουθήσουν την προσέγγιση «εντάξει μωρέ, και τι έγινε». Ενδεικτικά, σύμφωνα με βρετανική μελέτη, το ένα τρίτο των καταναλωτών αποφασίζουν αν θα καταναλώσουν μια τροφή όχι βάση της ημερομηνίας λήξης αλλά ανάλογα με την όψη και τη μυρωδιά της.

Ο λόγος που δεν καταλήγουν οι περισσότεροι στο νοσοκομείο είναι γιατί οι κατασκευαστές τροφίμων αφήνουν ένα περιθώριο ασφαλείας λίγων ημερών μετά την ημερομηνία λήξης, στη διάρκεια των οποίων η τροφή ακόμα και να «χαλάσει» ελαφρώς το στομάχι μας δεν θα μας στείλει στα επείγοντα περιστατικά.

Κάποιες τροφές, ωστόσο, είναι πιο επιβλαβείς από άλλες μετά την παρέλευση της ημερομηνίας λήξης. Όπως τα μαλακά φρούτα, οι πράσινες σαλάτες και το ωμό κρέας – ιδιαίτερα το κοτόπουλο, που μπορεί να μολυνθεί εύκολα από το δυνητικά θανατηφόρο ελικοβακτήριο του πυλωρού.

Λιγότερο επικίνδυνες, από την άλλη, είναι οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη (όπως οι μαρμελάδες), σε αλάτι (π.χ. πίκλες και κάποια αλλαντικά), τα προϊόντα ζύμωσης (π.χ. το κεφίρ) και οι στεγνές τροφές (κρακεράκια, μπισκότα κ.λπ.).

Τα σκληρά τυριά, όπως το τσένταρ και το πεκορίνο, συνήθως είναι ασφαλή για κατανάλωση, αρκεί να αφαιρέσουμε το μουχλιασμένο μέρος. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για μαλακά τυριά όπως η φέτα ή το ανθότυρο.

empty alt

Τροφική δυσανεξία ή αλλεργία;

Αν σε πιάνει στομαχόπονος μετά από ένα ποτήρι γάλα, ίσως έχεις απλώς μια δυσανεξία στη λακτόζη, αλλά ενδέχεται και να είσαι αλλεργικός στα γαλακτοκομικά.
empty alt

Αγγούρι: η απόλυτα υγιεινή απόλαυση του καλοκαιριού

  Αν και συνήθως θεωρείται λαχανικό, το αγγούρι είναι στην πραγματικότητα ένα φρούτο. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, καθώς και ορισμένες φυτικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία και ακόμη και στην πρόληψη ορισμένων προβλημάτων υγείας.
empty alt

Μπανάνα – ένα φρούτο απολαυστικό και ωφέλιμο

Οι μπανάνες περιέχουν πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά και δικαιολογημένα είναι από τα πιο αγαπημένα φρούτα των παιδιών.
empty alt

Πέντε συνήθειες που πρέπει να αποχωριστείς για την ενίσχυση της υγείας του εντέρου

Πολλές από τις διατροφικές μας συνήθειες, σε συνδυασμό με τον έντονο τρόπο ζωής, το στρες και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα βακτήρια που διαφυλάσσουν την υγεία του εντέρου μας, οδηγώντας σταδιακά στην ανάπτυξη σχετικών προβλημάτων.
empty alt

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν πίνετε καφέ κάθε μέρα

Η αγαπημένη δόση του καφέ σας μπορεί να κάνει περισσότερα για εσάς από το να σας δίνει ένα ενεργειακό μπουστάρισμα.
empty alt

7 συνήθειες που πρέπει να εγκαταλείψετε για να έχετε μια πιο προσεκτική διατροφή

Μικρές αλλαγές για περισσότερη συνειδητή απόλαυση και καλή υγεία
empty alt

Τα οφέλη που προσφέρουν τα πορτοκάλια στην υγεία μας

Σε χυμό ή ολόκληρα, τα πορτοκάλια μάς κάνουν καλό
empty alt

Τι οφέλη προσφέρει το ακτινίδιο στην υγεία σου

Το ακτινίδιο διαθέτει εξαιρετικό διατροφικό προφίλ και σου φέρνει πολλά οφέλη
Back To Top