Τα αυγά είναι ένα φτηνό αλλά εξαιρετικά θρεπτικό φαγητό. Περιέχουν σχετικά λίγες θερμίδες, αλλά είναι γεμάτα με: πρωτεΐνες βιταμίνες μεταλλικά στοιχεία υγιή λίπη διάφορα ιχνοστοιχεία Τα αυγά είναι νόστιμα και μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να συνδυαστούν εύκολα με άλλα υγιεινά τρόφιμα, όπως τα […]

Τα αυγά είναι ένα φτηνό αλλά εξαιρετικά θρεπτικό φαγητό. Περιέχουν σχετικά λίγες θερμίδες, αλλά είναι γεμάτα με:

πρωτεΐνες

βιταμίνες

μεταλλικά στοιχεία

υγιή λίπη

διάφορα ιχνοστοιχεία

Τα αυγά είναι νόστιμα και μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να συνδυαστούν εύκολα με άλλα υγιεινά τρόφιμα, όπως τα λαχανικά.

Το μαγείρεμά τους καταστρέφει επίσης τυχόν επικίνδυνα βακτήρια, καθιστώντας τα πιο ασφαλή για κατανάλωση.

Βραστά

Τα σκληρά βραστά αυγά μαγειρεύονται στα κελύφη τους σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό για 6-10 λεπτά, ανάλογα με το πόσο καλά μαγειρεμένα θέλεις να είναι ο κρόκος.

Όσο περισσότερο τα μαγειρεύεις, τόσο πιο σφικτός θα γίνεται ο κρόκος.

Ποσέ

Τα αυγά ποσέ μαγειρεύονται σε λίγο πιο κρύο νερό.

Ρίχνονται αφού τα σπάσεις σε ένα δοχείο νερού που σιγοβράζει μεταξύ 160-180 ° F (71-82 ° C) και μαγειρεύονται για 2,5–3 λεπτά.

Τηγανητά

Τα τηγανητά αυγά ρίχνονται σε ένα καυτό τηγάνι που περιέχει ένα λεπτό στρώμα λίπους μαγειρέματος.

Γίνονται είτε μάτια, είτε ομελέτα, είτε scrabbled.

Ψημένα

Τα ψημένα αυγά μαγειρεύονται σε ένα ζεστό φούρνο σε ένα σκεύος με επίπεδη βάση έως ότου το αυγό ψηθεί.

eggs c

5 συμβουλές για να μαγειρέψεις εξαιρετικά υγιή αυγά

Τα αυγά είναι θρεπτικά, αλλά μπορείς να κάνεις τα αυγά σου ακόμα πιο υγιή.

Ακολουθούν πέντε συμβουλές για να τα απολαύσεις με τον πιο υγιεινό κι ωφέλιμο τρόπο:

Προτίμησε μια μέθοδο μαγειρέματος χαμηλών θερμίδων

Εάν προσπαθείς να μειώσεις τις θερμίδες, προτίμησε τα αυγά ποσέ ή βραστά. Αυτές οι μέθοδοι μαγειρέματος δεν προσθέτουν επιπλέον θερμίδες λίπους, επομένως το γεύμα θα έχει χαμηλότερες θερμίδες από τα τηγανητά ή τα scrabbled ή μια ομελέτα.

Συνδύασέ τα με λαχανικά

Τα αυγά ταιριάζουν πολύ καλά με τα λαχανικά. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση αυγών είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να αυξήσεις την πρόσληψη λαχανικών και να προσθέσεις επιπλέον φυτικές ίνες και βιταμίνες στο γεύμα σου. Μερικές απλές ιδέες περιλαμβάνουν την προσθήκη των λαχανικών της επιλογής σου σε μια ομελέτα. Ή απλώς μαγείρεψε τα αυγά με όποιο τρόπο θέλεις και βάλε τα λαχανικά στο πλάι. Επίσης ταιριάζουν εύκολα με τις σαλάτες.

eggs b

Τηγάνισέ τα σε λάδι που είναι σταθερό σε υψηλές θερμοκρασίες

Τα καλύτερα έλαια για μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία, όπως όταν τηγανίζεις, είναι εκείνα που παραμένουν σταθερά σε υψηλές θερμοκρασίες και δεν οξειδώνονται εύκολα για να σχηματίσουν επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Παραδείγματα καλών επιλογών περιλαμβάνουν το λάδι αβοκάντο και το ηλιέλαιο. Εάν χρησιμοποιείς έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας, είναι καλύτερο να μαγειρέψεις σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από 410 ° F (210 ° C) και 350 ° F (177 ° C), αντίστοιχα.

Προτίμησε τα πιο θρεπτικά αυγά

Ορισμένοι παράγοντες, όπως η μέθοδος εκτροφής και η διατροφή του κοτόπουλου, μπορούν να επηρεάσουν τη διατροφική ποιότητα των αυγών. Γενικά, τα αυγά που προέρχονται από βοσκότοπους (από κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής) και τα βιολογικά αυγά πιστεύεται ότι είναι θρεπτικά ανώτερα από τα αυγά από κότες σε κλουβιά και τα συμβατικά παραγόμενα.

Μην τα παραμαγειρεύεις

Όσο περισσότερο και σε όσο υψηλότερες θερμοκρασίες μαγειρεύεις τα αυγά σου, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά μπορεί να χαθούν. Η χρήση υψηλότερης θερμότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορεί επίσης να αυξήσει την ποσότητα της οξειδωμένης χοληστερόλης που περιέχουν, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα κατά το τηγάνισμα.

empty alt

Μια μπανάνα την ημέρα τον ψυχίατρο κάνει πέρα!

Αν η λέξη ευτυχία έπαιρνε χρώμα, τι θα ήταν; Ροζ, κόκκινο ή μήπως κίτρινο; Για σκέψου! Αυτό το νοστιμότατο φρούτο, η μπανάνα, σου χαρίζει μαγνήσιο, το οποίο αν λείπει από τον οργανισμό προκαλείται κατάθλιψη, έλλειψη προσοχής και αϋπνία.
empty alt

Να γιατί πρέπει να βάλεις τους ξηρούς καρπούς στο πρωινό σου

Μπορεί να έχεις συνηθίσει το βούτυρο, το φιστικοβούτυρο άντε και τις μαρμελάδες για να αλείφεις το ψωμάκι σου στο πρωινό, έφτασε όμως η στιγμή να μάθεις για πιο έξυπνες και υγιεινές επιλογές.
empty alt

7 tips για εύκολο κολατσιό στη δουλειά

Αν αποφάσισες φέτος να παίρνεις κάθε μέρα φαγητό μαζί σου στη δουλειά, για λόγους οικονομίας και υγείας, αλλά νιώθεις ότι δεν θα προλαβαίνεις να οργανώνεσαι σωστά, δεν έχεις παρά να εμπνευστείς από το σχολικό κολατσιό του παιδιού σου.
empty alt

Το ιδανικό ρόφημα για τις στιγμές που σε πεθαίνει το στομάχι σου.

Πόσες φορές τα γιατροσόφια σε έχουν σώσει από την αλόγιστη κατανάλωση φαρμάκων; Ουκ ολίγες! Εάν προσπαθείς να βρίσκεις φυσικούς τρόπους ανακούφισης και αντιμετώπισης απλών συμπτωμάτων, μάθε άλλον έναν πραγματικά αποτελεσματικό σε περίπτωση που σε ενοχλεί το στομάχι σου: Ένα ρόφημα με καρότο και...
empty alt

Πόση ώρα μπορούμε να αφήσουμε με ασφάλεια το φαγητό στον ήλιο;

Τώρα το καλοκαίρι δεν είναι μόνο η επιδερμίδα μας που υποφέρει κάτω από τον καυτό ήλιο, αλλά και το φαγητό μας, που αλλοιώνεται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι το χειμώνα, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης.
empty alt

Τα εντυπωσιακά οφέλη του χυμού καρότου

Ο φρέσκος χυμός καρότου είναι εξαιρετικά θρεπτικός κι είναι πολύ εύκολο να τον φτιάξεις και στο σπίτι.
empty alt

Τα εντυπωσιακά πλεονεκτήματα της κατανάλωσης μαρουλιού

Ταπεινό ως προς την τιμή πώλησής του και ιδιαίτερα εύκολο να το βρούμε, το μαρούλι αποτελεί βασικό συστατικό για τις χειμερινές σαλάτες, βοηθώντας ταυτόχρονα τον οργανισμό μας με ποικίλους τρόπους.
empty alt

Το πολύτιμο διατροφικό προφίλ του ροδιού

Τα οφέλη περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αντιοξειδωτικά, υγεία της καρδιάς, του ουροποιητικού συστήματος κι αντοχή στην άσκηση
Back To Top