Ένα εύκολο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξεις από άλειμμα για το πρωινό σου, ως γλυκαντικό στο ζεστό ρόφημά σου, να μπει σε dressing και ντιπ μέχρι και στο παγωτό.

Ένα εύκολο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξεις από άλειμμα για το πρωινό σου, ως γλυκαντικό στο ζεστό ρόφημά σου, να μπει σε dressing και ντιπ μέχρι και στο παγωτό. Το ταχίνι είναι μια πάστα φτιαγμένη από αλεσμένους σπόρους σησαμιού. Έχει μια ελαφριά γεύση ξηρού καρπού. Είναι πιο γνωστό ως συστατικό του χούμους αλλά χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά πιάτα σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στη μεσογειακή και ασιατική κουζίνα. Αυτές τις μέρες, με τη νηστεία της Σαρακοστής, έχει την τιμητική του.

Εκτός από τις μαγειρικές χρήσεις, το ταχίνι προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

Είναι πολύ θρεπτικό

Το ταχίνι είναι γεμάτο από καλά λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα. Στην πραγματικότητα, μόνο 1 κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια) παρέχει περισσότερο από το 10% της αναγκαίας ημερήσιας πρόσληψης για ορισμένα θρεπτικά συστατικά.

Μια κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια) ταχίνι περιέχει τα ακόλουθα:

Θερμίδες: 90 θερμίδες

Πρωτεΐνη: 3 γραμμάρια

Λίπος: 8 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 3 γραμμάρια

Ίνες: 1 γραμμάριο

Θειαμίνη: 13% της αναγκαίας ημερήσιας πρόσληψης

Βιταμίνη Β6: 11% της αναγκαίας ημερήσιας πρόσληψης

Φώσφορος: 11% της αναγκαίας ημερήσιας πρόσληψης

Μαγγάνιο: 11% της αναγκαίας ημερήσιας πρόσληψης

Το ταχίνι είναι μεγάλη πηγή φωσφόρου και μαγγανίου, και οι δύο από τις οποίες παίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία των οστών. Είναι επίσης υψηλό σε θειαμίνη (βιταμίνη Β1) και βιταμίνη Β6, οι οποίες είναι σημαντικές για την παραγωγή ενέργειας.

Επιπλέον, περίπου το 50% του λίπους στο ταχίνι προέρχεται από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

tahini

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το ταχίνι περιέχει αντιοξειδωτικά που ονομάζονται λιγνάνες, που βοηθούν στην πρόληψη βλαβών από τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και κάποιες μορφές καρκίνου.

Μπορεί να έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες

Ταχίνι και σουσάμι μπορεί να έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών που περιέχουν και σε μερικές περιπτώσεις βοηθάνε και στην επούλωση των πληγών.

Περιέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Ορισμένα συστατικά του θεωρούνται να έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Μπορεί να ενισχύσει το κεντρικό νευρικό σύστημα

Το ταχίνι περιέχει συστατικά που μπορεί να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η άνοια.

Μπορεί να έχει αντικαρκινική δράση

Το σουσάμι εξετάζεται επίσης για πιθανές αντικαρκινικές δράσεις τους. Η σησαμίνη και η σησαμόλη – τα δύο πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά που έχει το σουσάμι – έχουν μελετηθεί εκτεταμένα για το αντικαρκινικό τους δυναμικό. Και οι δύο μπορούν να προάγουν τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων και να επιβραδύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης του όγκου. Επιπλέον, πιστεύεται ότι προστατεύουν το σώμα από βλάβες που προκύπτουν από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

tahini a

Μπορείς εύκολα να το εντάξεις στη διατροφή σου

Πώς να φτιάξεις ταχίνι

Υλικά

2 φλιτζάνια (284 γραμμάρια) σουσάμι

1-2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδου

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη, στεγνή κατσαρόλα, ζεσταίνεις το σουσάμι σε μέτρια φωτιά μέχρι να χρυσίσει. Βγάλε το από τη φωτιά και άφησε να κρυώσει.

Σε ένα μπλέντερ, αλέθεις το σουσάμι. Βράζεις σιγά-σιγά σε λάδι μέχρι να φτάσει γίνει πάστα. Μπορείς να διατηρήσεις το ταχίνι στο ψυγείο για έναν μήνα.

Στο εμπόριο θα βρεις ταχίνι αποφλοιωμένο ή αναποφλοίωτο, έτοιμο ταχίνι, ταχίνι με μέλι, ακόμα και ταχίνι με κακάο. Μερικοί χρησιμοποιούν το ταχίνι στα ζεστά τους ροφήματα. Τώρα για τη Σαρακοστή θα βρεις και χαλβά με ταχίνι.

empty alt

Η διατροφή επηρεάζει τα γονίδια

Αλλη μία έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την αξία της καλής και ισορροποιημένης διατροφής. Το κακό διαιτολόγιο σύμφωνα με επιστημονική μελέτη μπορεί να προκαλέσει επίμονες βλάβες στα γονίδια, οι οποίες δεν διορθώνονται καν μετά από την υιοθέτηση ενός υγιεινού διαιτολογίου.
empty alt

Το λάθος που κάνεις όταν τρως αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι πολύτιμο για την υγεία σου και το έχεις εντάξει στη διατροφή σου. Τέλεια! Μόνο που κάνεις ένα μικρό αλλά σημαντικό λάθος.
empty alt

Τα κοκτέιλ με λιγότερο αλκοόλ είναι πιο υγιεινά;

Αποφασίζεις να βγεις, αλλά δεν θέλεις να πιείς πολύ. Τι θα παραγγείλεις; Καταλήγεις σε ένα πιο «ελαφρύ» κοκτέιλ, με μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο ξεδίνεις χωρίς να επιβαρύνεις την υγεία σου.
empty alt

Γιατί οι Γαλλίδες δεν παχαίνουν;

Σε μια χώρα όπου κυριαρχούν πεντανόστιμα γλυκά και φρέσκες μπαγκέτες σε κάθε γωνιά, θα περίμενε κανείς πως οι περισσότεροι από τους κατοίκους της θα είχαν πρόβλημα με τα παραπανίσια κιλά.
empty alt

Αυτό το ρόφημα θα σε βοηθήσει στο λεπτό να σκεφτείς πιο δημιουργικά

Ένα φλιτζάνι τσάι δυναμώνει το μυαλό μας μέσα σε λίγα μόλις λεπτά μετά την κατανάλωσή του, βοηθώντας μας να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πιο δημιουργικά.
empty alt

Τι είναι η ινουλίνη, τι οφέλη σού προσφέρει και σε ποιες τροφές θα την βρεις

Εάν έχεις τη συνήθεια να διαβάζεις τις ετικέτες τροφίμων, μπορεί να έχεις παρατηρήσει ότι η ινουλίνη αναφέρεται ως συστατικό σε συσκευασμένα είδη διατροφής και ίσως αναρωτιέσαι τι είναι.
empty alt

Ποιες τροφές χαρίζουν λάμψη στην επιδερμίδα σου

Μερικά φυσικά καλλυντικά βρίσκονται στην κουζίνα και το ψυγείο σου
empty alt

Το ωφέλιμο διατροφικό προφίλ της ρίγανης

Η ρίγανη θεωρείται βασικό βότανο σε πολλές κουζίνες σε όλο τον κόσμο και εκτός από άρωμα και γεύση προσφέρει και πολλά υγιεινά οφέλη
Back To Top