Μύθος: Το βραδινό φαγητό παχαίνει Αλήθεια: Το σύνολο των θερμίδων της ημέρας παχαίνει η αδυνατίζει ανεξάρτητα από την ώρα της λήψης του φαγητού Μύθος: Να μην τρώμε τίποτα μετα τις 8 μμ Αλήθεια: Το βραδινό φαγητό είναι εξίσου σημαντικό όπως και τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας.

Μύθος: Το βραδινό φαγητό παχαίνει
Αλήθεια: Το σύνολο των θερμίδων της ημέρας παχαίνει η αδυνατίζει ανεξάρτητα από την ώρα της λήψης του φαγητού

Μύθος: Να μην τρώμε τίποτα μετα τις 8 μμ
Αλήθεια: Το βραδινό φαγητό είναι εξίσου σημαντικό όπως και τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας. Είναι το τελευταίο γεύμα πριν τον ύπνο οπότε επειδή θα μείνουμε 6-8 ώρες νηστικοί είναι καλό να τρώμε κάτι το βράδυ. Αν φάμε στις 8 το τελευταίο γεύμα και κοιμηθούμε 11-7 τότε θα έχουμε μείνει 11 ώρες νηστικοί δηλαδή περίπου μισό 24ωρο!!! Επιπλέον η αποχή από το φαγητό το βράδυ μπορεί να εμποδίσει τον ύπνο.

Μύθος: Το βράδυ πρέπει να τρώμε λιγότερο από το μεσημέρι
Αλήθεια: Το βράδυ πρέπει να καταναλώνουμε το υπόλοιπο των θερμίδων που μας αναλογούν βάσει των σωματομετρικών μας χαρακτηριστικών! Αν έχουμε καλύψει τις περισσότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα τότε το βράδυ θα πρέπει να καταναλώσουμε κάτι ελαφρύ. Αν όχι τότε το βράδυ μπορούμε να φάμε κανονικά.

Μύθος: Το βράδυ καίμε λιγότερες θερμίδες
Αλήθεια: Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός ή μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας που είναι η ενέργεια που καταναλώνει το σώμα προκειμένου να διατηρήσει τις φυσιολογικές του λειτουργίες (πχ καρδιακό ρυθμό, αναπνοή) είναι ίδιος και το πρωί και το βράδυ! Αυτό που διαφοροποιείται είναι η φυσική δραστηριότητα άλλα όχι για τα άτομα με καθιστικό τρόπο ζωής.

Μύθος: Το βράδυ ΔΕΝ πρέπει να τρώμε υδατάνθρακα
Αλήθεια: Ημερησίως πρέπει βάσει διεθνών συστάσεων περίπου το 50% (δηλαδή το ήμισυ) των καταναλισκόμενων θερμίδων να προέρχεται από υδατάνθρακα.
Μάλιστα ιδανικά τα 7/10 αυτού του υδατάνθρακα να καταναλώνονται μέχρι το απόγευμα και τα 3/10 στο βραδινό και προ ύπνου γεύμα ώστε να εξασφαλίζεται μία σταθερή ροή γλυκόζης στον εγκέφαλο όλο το 24ωρο.
Σε υδατανθρακικό υποσιτισμό και κατ’ επέκτασιν σε πρωτεϊνικό υπερσιτισμό ο οργανισμός χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη (τα αμινοξέα της πρωτεΐνης) για παραγωγή γλυκόζης(!) και η μεταβολική διαδικασία ονομάζεται γλυκονεογέννεση.

Εν κατακλείδι,

Είναι καιρός να απομυθοποιήσουμε το βραδινό φαγητό και να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε πιο σφαιρικά τη διατροφή μας σε 24ωρη βάση!

Πιο πολύ μπορεί να ενοχλήσει στο βάρος μας οι ώρες (λιγότερες από 6 ώρες ή περισσότερες από 8 ώρες) και η ποιότητα του ύπνου παρά το ιδιο το φαγητό πριν τον ύπνο.

Προσοχή χρειάζεται μόνο γιατί κάποια τρόφιμα μπορεί να μας επηρεάσουν την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου:

1) Λέμε όχι στην καφεΐνη το βράδυ που υπάρχει στη σοκολάτα και σε καφεϊνούχα αναψυκτικά γιατί έχει διεγερτική επίδραση

2) Λέμε όχι στα πολύ βαριά φαγητά γιατί μπορεί να προκληθεί δυσπεψία και διαταραχή του ύπνου

3) Δεν τρώμε και κοιμόμαστε αμέσως διότι μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις η τροφή να παλινδρομήσει (πχ σε γαστροποισοφαγική παλινδρόμηση)

4) Αν και ακραίο σενάριο μπορεί υπολείμματα τροφής που δεν έχουν προωθηθεί ακόμα στο στομάχι να εισροφηθούν στους πνεύμονες και να προκληθεί σταδιακά πνευμονία εξ εισροφήσεως

 

Μπαλαμώτη Δ. Χριστίνα
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc
Αριστούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος

Λεωφ. Αθηνών 336 Χαϊδάρι, Τηλ/Φαξ: 210 5321339, Κιν: 693 2514398

Facebook:Κάνε Like!  YouTube:Δες το κανάλι μας!  Twitter:Ακολούθησέ μας!  Google+:Ακολούθησε!

 

empty alt

Το λάθος που κάνεις όταν τρως αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι πολύτιμο για την υγεία σου και το έχεις εντάξει στη διατροφή σου. Τέλεια! Μόνο που κάνεις ένα μικρό αλλά σημαντικό λάθος.
empty alt

3 σοβαροί λόγοι για να αρχίσεις να τρως κράνμπερις

Αυτοί οι μικροί, κόκκινοι καρποί κρύβουν μέσα τους χίλια δυο καλά για τον οργανισμό σου και μπορείς να τους βρεις πλέον παντού.
empty alt

Γάλα βρόμης: Πόσο ωφέλιμο είναι;

Ένα από τα φυτικά είδη γάλακτος που κυκλοφορούν τελευταία στην αγορά είναι το λεγόμενο γάλα βρόμης. Πώς φτιάχνεται και ποια είναι η διατροφική αξία του; Διάβασε τι απάντησαν δύο κλινικοί διαιτολόγοι, οι Melissa Bailey, MS, RD, LDN, και Liz Smith, MPH, RD, CNSC στο Popsugar.com.
empty alt

Pasta lovers και συντήρηση ζυμαρικών στο ψυγείο

Όπως και άλλα προμαγειρευμένα τρόφιμα και υπολείμματα, τα μαγειρεμένα ζυμαρικά πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μαγειρεμένα ζυμαρικά περιέχουν υγρασία που τελικά θα οδηγήσει σε ανάπτυξη μούχλας και οι ψυχρότερες θερμοκρασίες επιβραδύνουν τη διαδικασία λήξης τους.
empty alt

7 τρόποι να χρησιμοποιήσεις ένα λεμόνι

Τα λεμόνια είναι ένα από τα πιο ευέλικτα φρούτα. Για του λόγου το αληθές, καθώς πλησιάζει η εποχή τους ανακάλυψε 7 από τις χρήσεις τους στη μαγειρική και όχι μόνο! 1.
empty alt

Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες που είναι απίστευτα υγιεινές

Επειδή οι υδατάνθρακες δεν πρέπει να είναι απαγορευμένη λέξη, δες σε ποιες τροφές να τους αναζητήσεις
empty alt

Ποιες τροφές χαρίζουν λάμψη στην επιδερμίδα σου

Μερικά φυσικά καλλυντικά βρίσκονται στην κουζίνα και το ψυγείο σου
empty alt

Πασχαλινό τραπέζι: Τι να κάνεις για να μην ξεφύγεις!

Νηστεύεις, νηστεύεις και έρχεται η μέρα του Πάσχα και τρως λες και δεν υπάρχει αύριο! Το ξέρεις ότι έτσι υποβάλλεις τον οργανισμό σου σε ένα ισχυρό σοκ; Δες τι πρέπει να κάνεις και για να απολαύσεις τις πασχαλινές λιχουδιές αλλά και για να υπάρχει αύριο- με υγεία.
Back To Top