Μια καινούρια τεχνική, που αναπτύχθηκε από επιστήμονες του κορεάτικου Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας (KAIST) με τη χρήση νανοτεχνολογίας, διατηρεί τα φρούτα φρέσκα για πολλές εβδομάδες.


Μια καινούρια τεχνική, που αναπτύχθηκε από επιστήμονες του κορεάτικου Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας (KAIST) με τη χρήση νανοτεχνολογίας, διατηρεί τα φρούτα φρέσκα για πολλές εβδομάδες. Αρκεί να ψεκάσουμε την επιφάνειά τους με ένα σπρέι, για να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής τους στον ένα μήνα ή και περισσότερο.

Η μέθοδος επιστρατεύει πολυφαινόλες φυτικής προέλευσης, μη τοξικές ουσίες με αντιβακτηριακές, επιπλέον, ιδιότητες. Χάρη σε αυτήν, όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, τα μανταρίνια παρέμειναν ασφαλή προς κατανάλωση μετά από 28 ημέρες στους 25 βαθμούς Κελσίου (ενώ τα «συμβατικά» φρούτα σε ποσοστό 27% είχαν χαλάσει).

Σε ένα άλλο πείραμα, που έγινε σε φράουλες, τα φρούτα μετά από 58 ώρες παρέμεναν σε καλή κατάσταση, ενώ μόλις των 6% των «συμβατικών» δεν είχαν σαπίσει.

Το σπρέι κρίθηκε ασφαλές προς κατανάλωση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ωστόσο δεν έλειψαν οι αντιδράσεις στα social media.

Για παράδειγμα η δημοσιογράφος Joanna Blythman έγραψε στο Twitter: «Αυτό ακριβώς που δεν χρειαζόμαστε: νανο-σπρέι που επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής των φρούτων. Έξυπνη έρευνα/ανόητοι στόχοι».

Ενώ ένας άλλος χρήστης του μέσου σχολίασε: «Ένας ακόμα τρόπος να πλασάρουμε μπαγιάτικο φαγητό σαν φρέσκο. Ευχαριστώ, δεν θα πάρω. Ευτυχώς που έβαλα στην κατάψυξη κάποιες από τις δικής μου καλλιέργειας φράουλες».

empty alt

Ο λίγος ύπνος παχαίνει

Ο λίγος ύπνος παχαίνει. Η προειδοποίηση έρχεται από βρετανούς επιστήμονες οι οποίοι αναλύοντας συνδυαστικά τα ευρήματα προγενέστερων μελετών ανακάλυψαν πως όσοι δεν ξεκουράζονται επαρκώς, καταναλώνουν σε καθημερινή βάση 385 θερμίδες περισσότερες απ’ ό,τι όσοι κοιμούνται όσο χρειάζεται ο οργανισμός τους.
empty alt

Τα γονίδια φταίνε

Για τις ιδιοτροπίες που εκδηλώνει το παιδί στο φαγητό φταίνε τα γονίδια. Αυτό υποστηρίζει διεθνή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Child Psychology and Psyshiatry.
empty alt

Ήρθε το πρώτο Gin & Tonic σε tea bags!

Αναρωτιέσαι, νωρίς το απόγευμα, αν θα παραγγείλεις τσάι ή ποτό; Θα ήθελες να μετατρέψεις τις πιο δύσκολες ώρες στο γραφείο σε happy hours, προσθέτοντας μία τζούρα αλκοόλ στο τσάι σου χωρίς να το πάρει χαμπάρι το αφεντικό; Μόλις ήρθε η λύση σε όλα τα προβλήματά σου.
empty alt

Spaghetti donuts: Τα νέα αγαπημένα των food bloggers

Λίγο τα social media, λίγο η κρίση, οι εστιάτορες ανά τον κόσμο στίβουν το κεφάλι τους για να βρουν πρωτότυπες ιδέες και να προσελκύσουν πελατεία.
empty alt

Ψήφισε την Ελληνίδα που διεκδικεί τον τίτλο του Καλύτερου Young Chef στον κόσμο

Η αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο φινάλε του διαγωνισμού S. Pellegrino Young Chef 2018 έχει αρχίσει. Από τις 11 έως τις 13/5 στο Μιλάνο, 21 ταλαντούχοι νέοι σεφ από όλες τις γωνιές του κόσμου θα αναδείξουν τις μαγειρικές τους ικανότητες και τη δημιουργικότητά τους διεκδικώντας το σημαντικό […]
empty alt

Πέντε σημαντικοί λόγοι να μαγειρέψεις στον ατμό!

Οι περισσότεροι από εμάς από τη μία αναζητούμε την υγιεινή διατροφή, με πολλά λαχανικά, άπαχο κρέας και λίγα λίπη.
empty alt

Γίνε master of pasta από την άνεση της κουζίνας σου

Πώς θα σου φαινόταν να κάνεις μαθήματα μαγειρικής από την άνεση του σπιτιού σου και μάλιστα από τους ειδικούς των ζυμαρικών; Να εκπαιδευτείς πάνω σε αυθεντικά, ιταλικά πιάτα παρέα με έναν από τους πιο καταξιωμένους σεφ του είδους; H Barilla σου δίνει την ευκαιρία να εξελίξεις τις […]
empty alt

«Για ό,τι θέλεις να είσαι»

Η νέα επικοινωνία της ΑΒ Βασιλόπουλος είναι εδώ για κάθε (εσ)ένα ξεχωριστά Για σένα που είσαι της υγιεινής διατροφής, αλλά θα κλάψεις με την αγαπημένη σου σειρά πάνω από ένα μπολ “υγιεινό” παγωτό.
Back To Top