Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από το να επιστρέφεις σπίτι φορτωμένος με καταπράσινα, ολόδροσα λαχανικά και τίποτα πιο απελπιστικό από το να ξεθάβεις από το ψυγείο σακούλες με σάπια τρόφιμα.


Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από το να επιστρέφεις σπίτι φορτωμένος με καταπράσινα, ολόδροσα λαχανικά και τίποτα πιο απελπιστικό από το να ξεθάβεις από το ψυγείο σακούλες με σάπια τρόφιμα. Για να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής των λαχανικών και των φρούτων σου και να μειώσεις τις σπατάλες μπορείς να ακολουθήσεις τις συμβουλές της Gaby Melian, υπεύθυνης ελέγχου στο αμερικανικό Ίδρυμα Γαστρονομικής Εκπαίδευσης.

1. Διάλεξέ τα με προσοχή: Το σημαντικότερο είναι να επιλέξεις από τον πάγκο του μανάβικου λαχανικά σε καλή κατάσταση, διαφορετικά καμία συμβουλή διατήρησης δεν θα «σώσει» το χτυπημένο μήλο ή το σπανάκι που έχει αρχίσει να μαραίνεται.

2. Δώσε έμφαση στις ρίζες: Τα καρότα, τα παντζάρια, το παστινάκι, οι πατάτες είναι μερικά από τα λαχανικά ρίζες που διατηρούνται για περισσότερο χρόνο στο σπίτι, αρκεί βέβαια όταν τα αγοράσεις να είναι ακόμα φρέσκα. Προτού τα αποθηκεύσεις στο ψυγείο, αφαίρεσε τα πράσινα μέρη π.χ. από τα καρότα και τα παντζάρια και διατήρησέ τα ξεχωριστά, διαφορετικά τα φύλλα θα απορροφήσουν την υγρασία από τη ρίζα.

3. Αποθήκευσε τα λαχανικά σου χωρίς να τα πλύνεις: Εξαίρεση αποτελούν τα πράσα και τα σπαράγγια, που μπορείς να τοποθετήσεις όρθια, με το κομμένο μέρος βυθισμένο σε περίπου δύο εκατοστά νερό.

4. Κόψε το λαστιχάκι στα ματσάκια: Όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, από το πολύ ευαίσθητο μαρούλι μέχρι το πιο ανθεκτικό κέιλ, ακολουθούν ένα βασικό κανόνα: Διατηρούνται καλύτερα όταν κόβεις το λαστιχάκι που κρατά ενωμένο το ματσάκι αλλά πιέζει τα φύλλα μεταξύ τους. Στη συνέχεια, μπορείς να τα αποθηκεύσεις σε πλαστικά σακουλάκια.

5. Tip για τα μυρωδικά: Τα φρέσκα μυρωδικά όπως ο δυόσμος και ο μαϊντανός είναι αρκετά ευαίσθητα. Για να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής τους, τύλιξέ τα με προσοχή (χωρίς να τα πιέσεις) σε ελαφρώς νωπό χαρτί κουζίνας και στη συνέχεια αποθήκευσέ τα σε πλαστικό σακουλάκι.

6. Κάποια φρούτα είναι καλύτερα εκτός ψυγείου: Μπορεί τα καλοκαιρινά φρούτα να αλλοιώνονται γρήγορα εκτός ψυγείου, αλλά τα φρούτα του χειμώνα, όπως τα πορτοκάλια και τα μήλα, μπορούν να διατηρηθούν στον πάγκο της κουζίνας ακόμα και για εβδομάδες. Αρκεί αυτά που θα αγοράσεις να μην έχουν λεκέδες στην επιφάνειά τους και να μην είναι χτυπημένα. Αν εντοπίσεις ανάμεσα στα φρούτα σου κάποιο που έχει αρχίσει να χαλάει, πέταξέ το αμέσως γιατί θα… παρασύρει και τα υπόλοιπα στην καταστροφή.

empty alt

Για να ξέρεις τι τρως: φρούτα και λαχανικά του Ιούνιου

Μπορεί να σου ακούγεται υπερβολή, ειδικά στις μέρες μας όπου έχουμε τη δυνατότητα να τρώμε τα πάντα ασχέτως εποχής και περιοχής, αλλά ίσως κάτι ήξεραν οι παλαιότεροι που έλεγαν ότι «κάθε πράγματα στον καιρό του».
empty alt

Μήπως κάνεις κι εσύ αυτό το λάθος στη μαγειρική;

Αν δεν ζεσταίνεις ποτέ τις κατσαρόλες σου στο μάτι της κουζίνας προτού τις γεμίσεις με τα υλικά, η χαμηλή θερμοκρασία τους κατά το μαγείρεμα μπορεί να έχει ως συνέπεια: -Να μην τσιγαρίζεται αρκετά το κρέας, με αποτέλεσμα να χάνονται οι σύνθετες γεύσεις και τα αρώματα που αναπτύσσονται κατά […]
empty alt

8 λόγοι που προτιμάμε τα μπουτάκια κοτόπουλου

Κάποιοι τα θεωρούν πιο ευτελή από το στήθος κοτόπουλου. Ωστόσο έχεις τουλάχιστον 8 λόγους να βάλεις στη διατροφή σου τα μπουτάκια κοτόπουλου.
empty alt

Έτσι θα μπορείς να παίρνεις πάντα σπιτικό φαγητό στη δουλειά

Αν αποφασίσεις να παίρνεις μαζί σου καθημερινά φαγητό στο γραφείο, το μαγείρεμα είναι προαιρετικό. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι συστηματική οργάνωση, για να εφοδιαστείς με την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που έχεις ανάγκη ώστε να «βγάλεις» την ημέρα σου.
empty alt

Οδηγός: Πώς θα φτιάξεις σπιτικά λικέρ και εκχυλίσματα για κοκτέιλ

Το α και το ω στην παρασκευή ενός σπιτικού λικέρ είναι η υπομονή: συνήθως δεν περιλαμβάνει πολλά βήματα, αλλά προϋποθέτει πολυήμερη παραμονή σε κάποιο σκοτεινό ντουλάπι.
empty alt

Πώς θα βάψεις αυγά χρησιμοποιώντας λαχανικά από την κουζίνα σου

Πώς σου φαίνεται η ιδέα να βάψεις τα αυγά με φυσικά υλικά, όπως λάχανο και παντζάρι, οικονομικά και χωρίς να χρησιμοποιήσεις ίχνος χημικής ουσίας; Στο παραδοσιακό κόκκινο χρώμα, αλλά και σε ασυνήθιστες μπλε και πορτοκαλί αποχρώσεις; Και μετά να τα διακοσμήσεις με αυτοσχέδια στένσιλ από κολλητική...
empty alt

Γιατί αλάτι και πιπέρι πάνε πακέτο στο τραπέζι;

Χρησιμοποιούμε αλάτι και πιπέρι καθημερινά, σχεδόν σε όλα τα φαγώσιμα, για να ενισχύσουμε τη γεύση τους. Ίσως όμως δεν έχετε αναρωτηθεί, γιατί τα έχουμε «παντρέψει» αυτά τα δυο, γιατί τα έχουμε συνδυάσει μαζί; Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το κανάλι του YouTube, «It’s Okay To Be Smart», […]
empty alt

Ταϊλανδέζικη σούπα με κοτόπουλο και καρύδα

Γνωστή ως Tom Kha Ghai, αυτή η σούπα καρύδας είναι από αυτές που πάντα μας ανοίγει την όρεξη και μας ζεσταίνει με ένα αρωματικό γευστικό ταξίδι.
Back To Top