Είπαμε να κάνεις οικονομία αλλά όχι κι έτσι βρε παιδί μου! Σίγουρα οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν σημαίνει ότι επειδή κάτι έχει λήξει πρέπει να το πετάξεις κατευθείαν.

Είπαμε να κάνεις οικονομία αλλά όχι κι έτσι βρε παιδί μου! Σίγουρα οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν σημαίνει ότι επειδή κάτι έχει λήξει πρέπει να το πετάξεις κατευθείαν. Εξάλλου, σε πολλά τρόφιμα η ημερομηνία που αναγράφει η ετικέτα είναι λίγες ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα από την πραγματική στιγμή που θεωρείται ότι η συγκεκριμένη τροφή χαλάει, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα ακόμα και αν την καταναλώσεις μετά την επίσημη ημερομηνία λήξης.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια τρόφιμα που σίγουρα δεν πρέπει να καταναλώνεις μετά την ημερομηνία λήξης τους, αφού μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία σου.

Αυγά
Η πιο συνηθισμένη αιτία τροφικής δηλητηρίασης είναι η κατανάλωση κάποιας τροφής που περιέχει χαλασμένο αυγό. Για αυτό, μην σκεφτείς ότι εντάξει, αν τα βάλεις μέσα στο κέικ δεν πειράζει που τα έχεις 5 μήνες στο ψυγείο σου!

Κοτόπουλο
Το καλύτερο είναι να το φάτε, όπως και όλα τα φαγητά, φρέσκο. Αν το βάλετε στην κατάψυξη, θα παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του, όταν όμως το αποψύξετε θα πρέπει να φροντίσετε να το μαγειρέψετε καλά.

Αλλαντικά
Στα επεξεργασμένα και προσυσκευασμένα κρέατα, όπως είναι τα αλλαντικά, είναι πολύ συνηθισμένο να αναπτύσσονται βακτήρια. Για αυτό προσοχή με τις ημερομηνίες λήξης των αλλαντικών, αφού υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από λιστέρια ή E.coli.

Μαλακά τυριά
Τα μαλακά τυριά έχουν πολύ περισσότερη υγρασία από τα σκληρά, για αυτό, όταν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να αναπτυχθεί μούχλα και να πάθεις λιστέρια. Για αυτό, αν δεις τίποτα περίεργο πάνω στο τυρί σου, μάλλον ήρθε η ώρα να το αποχωριστείς.

Οστρακοειδή
Εντάξει, το πιο πιθανό είναι ότι θα καταλάβεις ότι χάλασαν γιατί γίνονται αρκετά δυσώδη (για να το πω κομψά) και βγάζουν γλίτσα, οπότε σίγουρα απαγορεύεται να το φας. Σε περίπτωση που κάτι σοβαρό έχει πάθει και η όραση και η όσφρησή σου και φας χαλασμένα οστρακοειδή, κινδυνεύεις από μία λοίμωξη που μπορεί να γίνει θανατηφόρα που την προκαλεί ένα βακτήριο που λέγεται Vibrio vulnificus.

Γαρίδες
Όπως και τα οστρακοειδή, αναπτύσσουν βακτήρια ακόμα και όταν είναι κατεψυγμένα ή σχετικά φρέσκα. Για αυτό οι γαρίδες, και γενικά τα μαλάκια, πρέπει να καταναλώνονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

empty alt

Πώς θα φτιάξεις νόστιμο ρύζι από κουνουπίδι

Το ρύζι από κουνουπίδι, μια από τις νέες τάσεις στη διατροφή τα τελευταία χρόνια, συγκεντρώνει όλα τα οφέλη από το συγκεκριμένο χειμωνιάτικο σταυρανθές λαχανικό (τώρα αρχίζει η εποχή του!) ενώ, επιπλέον, σε συνδυασμό με τα κατάλληλα υλικά μπορεί να είναι εκπληκτικά πλούσιο σε γεύση! Η μεγαλύτερη...
empty alt

Ποπκόρν με σοκολάτα: πώς θα το φτιάξεις

Έχεις καλέσει απόψε το βράδυ τους φίλους σου για να δείτε ταινία στο σπίτι, αλλά δεν ξέρεις τι να ετοιμάσεις, καθώς οι μισοί προτιμούν τα γλυκά και οι άλλοι μισοί τα αλμυρά; Τα ποπκόρν με σοκολάτα θα τους ικανοποιήσουν όλους! Τα περισσότερα υλικά που θα χρειαστείς τα έχεις ήδη […]
empty alt

Τώρα μπορείτε να… φάτε τον Ράιαν Γκόσλινγκ-κυριολεκτικά!

Τώρα μπορείτε να… χαζέψετε το πρόσωπο του Ράιαν Γκόσλινγκ και να το φάτε χάρη στην Sarah Silverman, την ψυχή του Capecake Market στη Νέα Υόρκη.
empty alt

Τα 20 βιβλία μαγειρικής που κάθε σεφ πρέπει να διαβάσει!

Η μαγειρική αποτελεί ένα από τα πιο συναρπαστικά χόμπι και αποτελεί μια μορφή τέχνης σεβαστή σε όλο τον κόσμο.
empty alt

Το ιταλικό μυστικό που θα απογειώσει την κουζίνα σου

Αν έχεις ταξιδέψει στην Ιταλία, θα έχεις παρατηρήσει ότι ακόμη και μια απλή μπρουσκέτα με λάδι, ντομάτα και σκόρδο μπορεί να αναδειχθεί σε γαστρονομικό αριστούργημα.
empty alt

Ο πιο εύκολος τρόπος να αποστειρώσεις βάζα για σπιτικά γλυκά και μαρμελάδες

Αν ετοιμάζεσαι να φτιάξεις στο σπίτι γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα, καλό είναι, για να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής του, να αποστειρώσεις τα γυάλινα δοχεία όπου σκοπεύεις να το αποθηκεύσεις.
empty alt

Γράφουμε τον μεθυστικό επίλογο του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι είναι ακόμα εδώ κι εσύ μπορείς να συνεχίζεις να το απολαμβάνεις πίνοντας φανταχτερά κοκτέιλ μαρτίνι, ειδικά για όσο υπάρχει φρέσκο καρπούζι.
empty alt

Συνταγή για παναρισμένο λάχανο σαν σνίτσελ

Μια γευστική εκδοχή που ανατρέπει όσα ήξερες για το λάχανο
Back To Top