Το χειμώνα οι επιλογές μας σε λαχανικά μειώνονται – αν εξαιρέσουμε σταυρανθή όπως το κουνουπίδι και το μπρόκολο.

Το χειμώνα οι επιλογές μας σε λαχανικά μειώνονται – αν εξαιρέσουμε σταυρανθή όπως το κουνουπίδι και το μπρόκολο. Μπορούμε όμως να συνεχίσουμε να τα απολαμβάνουμε κατεψυγμένα. Τα τελευταία παραμένουν πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, καθώς κόβονται, συσκευάζονται και καταψύχονται ολόφρεσκα και χωρίς την προσθήκη συντηρητικών.

Πώς θα τα μαγειρέψεις όμως, για να μην υστερούν ούτε σε γεύση; Ιδού 6 διαφορετικοί τρόποι:

1. Στον ατμό. Καλό είναι να αποφύγεις να τα βράσεις, καθώς έτσι προστίθεται επιπλέον υγρασία, με κίνδυνο να «λασπώσουν». Μαγειρεμένα στον ατμό είναι το τέλειο συνοδευτικό για συνταγές με κρέας.

2. Ανάμεικτα με ρύζι. Βράσε ρύζι, μαγείρεψε ένα μείγμα κατεψυγμένων λαχανικών ή κατεψυγμένο αρακά στον ατμομάγειρα και στο τέλος ανακάτεψέ τα με ρύζι ή πλιγούρι για να συνδυάσεις υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Μπορείς να απολαύσεις αυτό το πιάτο ως συνοδευτικό, ως κυρίως γεύμα ή ως κρύα σαλάτα με ένα ελαφρύ ντρέσινγκ.

3. Παναρισμένα. Λαχανικά όπως κατεψυγμένα σπαράγγια, λαχανάκια Βρυξελλών ή μπρόκολο μπορούν να καταναλωθούν ψητά στο φούρνο ή τηγανιτά. Αρκεί, για να μη «λασπώσουν», να τα πανάρεις με γαλέτα, ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς ή κάποιο άλλο υλικό.

4. Σε ομελέτα. Σχεδόν όλα τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορούν να προστεθούν κατευθείαν από τη συσκευασία τους σε μια φριτάτα, ίσως σε συνδυασμό με λουκάνικο ή μανιτάρια.

5. Σε κεφτέδες. Είτε φτιάχνεις τα κλασικά κεφτεδάκια με το μοσχαρίσιο κιμά είτε φαλάφελ είτε άλλους κεφτέδες λαχανικών, μπορείς να προσθέσεις στο μείγμα σου λαχανικά που έχεις απλά ξεπαγώσει και ίσως μαγειρέψει στον ατμό, όπως σπανάκι, αρακά και καρότα. Φρόντισε μόνο τα πιο σκληρά υλικά να τα περάσεις προηγουμένως από μπλέντερ.

6. Σε σούπα. Είναι ένας από τους πιο εύκολους και ασφαλείς τρόπους να χρησιμοποιήσεις κατεψυγμένα λαχανικά σε μια συνταγή. Απλά τα προσθέτεις σε μια μινεστρόνε ή μια σούπα λαχανικών, μαζί με άλλα φρέσκα ή κατεψυγμένα υλικά, και απολαμβάνεις!

empty alt

Marie Harel: 256 χρόνια από τη γέννηση της γυναίκας που παρασκεύασε το Καμαμπέρ

Πίσω από το τυρί με το λευκό περίβλημα και την έντονη μυρωδιά, που είτε τη μισείς είτε τη λατρεύεις, κρύβεται η ιστορία μας γυναίκας, της Marie Harel.
empty alt

Πώς θα καταλάβω ότι το κοτόπουλο έχει γίνει;

Υπάρχουν δύο τουλάχιστον σοβαροί λόγοι για τους οποίους δεν τρώμε ποτέ μισοψημένο το κοτόπουλο: ο ένας, γιατί σε κανέναν δεν αρέσει η γεύση και η λαστιχένια υφή του και ο δεύτερος, και σημαντικότερος, επειδή μπορεί να περιέχει παθογόνους μικροοργανισμούς όπως η σαλμονέλα, υπεύθυνη για σοβαρές...
empty alt

Πατάτα: να την τρυπήσεις πριν την ψήσεις;

Έχει νόημα να τρυπάς μια πατάτα πριν τη βάλεις στο φούρνο; Ισχύει ότι θα εκραγεί αν δεν το κάνεις; Στην προσπάθεια να απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα, οι food editors του Food52.com έκαναν ένα «σπιτικό» πείραμα, τρυπώντας μία πατάτα, αφήνοντας μια άλλη ακεραία, κάνοντας ακριβώς το ίδιο και […]
empty alt

Πώς θα απολαμβάνεις το τσάι σου σαν Βρετανός γαλαζοαίματος

Αν κατά βάθος νιώθεις λίγο Βρετανός και μάλιστα γαλαζοαίματος, οι συμβουλές του σομελιέ και ειδικού στο τσάι (ναι, υπάρχουν και τέτοιοι) Neil Phillips θα σε βοηθήσουν να γίνεις εξπέρ στην προετοιμασία αλλά και την κατανάλωσή του.
empty alt

Έτσι θα μπορείς να παίρνεις πάντα σπιτικό φαγητό στη δουλειά

Αν αποφασίσεις να παίρνεις μαζί σου καθημερινά φαγητό στο γραφείο, το μαγείρεμα είναι προαιρετικό. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι συστηματική οργάνωση, για να εφοδιαστείς με την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που έχεις ανάγκη ώστε να «βγάλεις» την ημέρα σου.
empty alt

Οδηγός: Πώς θα φτιάξεις δεκάδες διαφορετικά πιάτα με μία σάλτσα ντομάτας

Μια από τις πρώτες συνταγές στις οποίες εντρυφεί κάποιος αρχάριος στη μαγειρική είναι τα μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας, όπου συνήθως επενδύουμε στο συνδυασμό από ντομάτα (φρέσκια ή κονσέρβα), σκόρδο, βασιλικό και φυσικά αλατοπίπερο.
empty alt

Πώς να φτιάξεις Bûche de Noël

Το κέικ Bûche de Noël είναι μια γαλλική χριστουγεννιάτικη παράδοση που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα. Το γλυκό αντιπροσωπεύει το κούτσουρο yule που έκαναν οικογένειες από την παραμονή των Χριστουγέννων.
empty alt

Οδηγός: Πώς θα οργανώσεις το τέλειο γεύμα με μπουφέ (+ 5 ιδέες πιάτων)

Αν πιστεύεις ότι όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο σε ένα σπιτικό τραπέζι, τότε μάλλον η λύση του μπουφέ σου ταιριάζει περισσότερο από ένα καθιστό γεύμα.
Back To Top