Το σενάριο είναι γνωστό: ανοίγεις το ψυγείο να πάρεις εκείνα τα λαχανικά που είχες αγοράσει πριν από λίγες (;) μέρες, για να διαπιστώσεις ότι έχουν γίνει ήδη αποικία για κάθε είδους μικροοργανισμούς.

Το σενάριο είναι γνωστό: ανοίγεις το ψυγείο να πάρεις εκείνα τα λαχανικά που είχες αγοράσει πριν από λίγες (;) μέρες, για να διαπιστώσεις ότι έχουν γίνει ήδη αποικία για κάθε είδους μικροοργανισμούς. Πώς όμως θα περιορίσεις τη σπατάλη των τροφίμων, ειδικά αυτή την εποχή που αλλοιώνονται στο άψε-σβήσε; Είναι ευκολότερο από όσο ίσως νομίζεις. Αρκεί να βάλεις στην καθημερινότητά σου μερικούς βασικούς κανόνες.

1. Μην πηγαίνεις για ψώνια με άδειο στομάχι: Τότε, τα μηνύματα που σου στέλνει το σώμα σου σε σπρώχνουν σε κάθε λογής παρορμητικές αγορές, που είναι πολύ πιθανό να αποδειχτούν άχρηστες, με αποτέλεσμα εκείνη π.χ. η εξωτική σάλτσα που σου φαινόταν πολύ δελεαστική στα ράφια του σουπερμάρκετ να καταλήξει τελικά στα σκουπίδια. Πήγαινε λοιπόν για ψώνια με (μισο)γεμάτο στομάχι και με λίστα αγορών, από την οποία δεν θα παρεκκλίνεις. Ή, εντάξει, μπορείς να παρεκκλίνεις λιγάκι.

2. Προτού πας για ψώνια, χρησιμοποίησε ό,τι υπάρχει στο ψυγείο σου: Τα κολοκυθάκια που έχουν αρχίσει να μαραίνονται ίσως δεν κάνουν πλέον για σαλάτα, αλλά μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις άνετα σε έναν πουρέ λαχανικών ή ένα μπριάμ. Ακόμα και το μαρούλι που βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας θα βρει άνετα τη θέση του σε ένα φρικασέ. Στο ερώτημα «τι θα μαγειρέψω σήμερα;» η απάντηση, πιθανότατα, βρίσκεται κάπου στο ψυγείο σου. Αρκεί να βρεις τη συνταγή που θα αναδείξει τα αρώματα και τις γεύσεις κάθε υλικού σου.

3. Τα πάντα γίνονται ζωμός: Τα όχι και τόσο φρέσκα πλέον λαχανικά και μυρωδικά, τα κόκαλα από κόκκινο κρέας και πουλερικά, ακόμα και τα κέλυφη της γαρίδας, όλα μπορούν να γίνουν ένας πλούσιος και θρεπτικός σπιτικός ζωμός λαχανικών, βοδινού, κότας ή θαλασσινών (μπισκ) αντίστοιχα, που θα νοστιμίσει στη στιγμή κάθε συνταγή σου. Απλά βάζεις τα υλικά σου να σιγοβράσουν σε μια κατσαρόλα μαζί με φρέσκα και ξερά βότανα, για όση ώρα χρειάζεται μέχρι να απελευθερώσουν τη γεύση και το άρωμά τους, σουρώνεις το ζωμό και τον χρησιμοποιείς αμέσως στη μαγειρική σου, ή τον διατηρείς στο ψυγείο/στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.

crab_bisque

Ζωμός από καβούρι

4. Τα αποφάγια μπορούν να γίνουν η βάση για ένα καινούριο φαγητό: Το ψητό λουκάνικο που σου περίσσεψε από ένα μπάρμπεκιου μπορεί να μεταμορφωθεί σε σπετσοφάι ή να μπει σε μια φασολάδα. Το ψητό κοτόπουλο ή χοιρινό κρέας, να κοπεί σε λωρίδες και να προστεθεί σε μια σαλάτα (π.χ. σίζαρς ή μεξικανική). Τα ψητά λαχανικά θα βρουν άνετα τη θέση τους, την επόμενη μέρα, σε μια ομελέτα. Οι φέτες του ψωμιού που κανένας δεν τίμησε στο οικογενειακό τραπέζι άνετα θα γίνουν νόστιμα κρουτόν για σούπες και σαλάτες. Απλά, φρόντισε να μη μεταφέρεις περισσεύματα πλούσια σε σάλτσες σε μια συνταγή με διαφορετική σάλτσα, γιατί θα μπερδευτούν οι γεύσεις.

5. Ανακάλυψε τη «μαγεία» της κατάψυξης: Τα φρούτα που έχουν αρχίσει να υπερωριμάζουν και να γίνονται «νιανιά» δεν είναι η καλύτερη επιλογή για μια φρουτοσαλάτα. Μη βιαστείς, ωστόσο, να τα πετάξεις: κόψε τα σε κομμάτια, αν είναι μεγάλα (π.χ. στην περίπτωση της μπανάνας), αποθήκευσέ τα σε ένα σακουλάκι ασφαλείας και χρησιμοποίησέ τα οποιαδήποτε στιγμή θέλεις να φτιάξεις μια γρανίτα, ένα παγωτό ή ένα σμούθι.

frozen_berries

Κατεψυγμένα μούρα

6. Αναβάθμισε τα κοκτέιλ σου: Οι φέτες λεμονιού που σου περισσεύουν από μια συνταγή, αλλά και τα φρέσκα μυρωδικά, μπορούν να γίνουν μια ευωδιαστή προσθήκη στα σπιτικά σου κοκτέιλ, αλλά και σε μια κανάτα με κρύο νερό.

7. Βάλε στο οπλοστάσιό σου ευέλικτες συνταγές: Οι σούπες λαχανικών, τα μπριάμ, οι ομελέτες, τα ασιατικά στιρ-φράι, τα μεξικανικά τάκος είναι μερικές μόνο από τις συνταγές-ομπρέλα, δηλαδή συνταγές στις οποίες μπορείς να προσθέσεις σχεδόν τα πάντα, από ελαφρώς μαραμένα λαχανικά μέχρι το κρέας που σου περίσσεψε από το χτεσινό φαγητό. Μη φοβηθείς να «πατήσεις» σε μια βασική συνταγή τροποποιώντας την έτσι ώστε να αξιοποιήσεις ό,τι βρίσκεται ήδη στο ψυγείο σου.

cocktails

Κοκτέιλ με γκρέιπφρουτ, λάιμ και κλωνάρια δεντρολίβανου

8. Ανακάλυψε δημιουργικές λύσεις ακόμα και για υλικά που θεωρείς μη βρόσιμα: Το ήξερες ότι το στέλεχος από το μπρόκολο μπορεί να γίνει ένα πολύ ωραίο πέστο μπρόκολου; Ή ότι οι φλούδες των λαχανικών μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς τρόπους (διάβασε εδώ μερικούς από αυτούς); Κι αυτά είναι μερικά μόνο από τα υλικά που μέχρι σήμερα πετούσες χωρίς δεύτερη σκέψη, αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσεις να βλέπεις λίγο… διαφορετικά.

empty alt

Κάστανο: Βάλσαμο του χειμώνα

Σκέτα, βραστά ή ψητά, αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους. Είναι σήμα κατατεθέν του χειμώνα, από τότε που τα αναγνωστικά του Δημοτικού συνέδεαν την έλευση του κρύου με την παρουσία του καστανά στη γωνία.
empty alt

Ένας πανεύκολος και υγιεινός τρόπος να μαγειρέψεις το ψάρι

Ο πιο απλός τρόπος να μαγειρέψεις ένα ψάρι μεσαίου μεγέθους, όπως μια τσιπούρα ή ένα μυλοκόπι; Να το ψήσεις στο φούρνο ολόκληρο, γεμισμένο με μυρωδικά και βότανα.
empty alt

Πρωτότυπες ιδέες για να μαγειρέψεις τις αγκινάρες

Αν πάρεις τη μεγάλη απόφαση να καθαρίσεις τις αγκινάρες (εκτός αν έχεις την τύχη να βρεις άγριες, που είναι πιο τρυφερές και δεν χρειάζονται ιδιαίτερο καθάρισμα), όλα τα άλλα είναι εύκολα.
empty alt

Πώς θα χρησιμοποιήσεις τα «καπάκια» από τις φράουλες

Όταν καθαρίζεις τις φράουλες, αφού φυσικά προηγουμένως τις πλύνεις πολύ-πολύ καλά, κόβεις το πάνω μέρος τους, μαζί με τα φύλλα, και το πετάς κατευθείαν στα σκουπίδια, σωστά; Κι όμως, υπάρχει ένας –τουλάχιστον– τρόπος για να το αξιοποιήσεις: να το χρησιμοποιήσεις για να αρωματίσεις το νερό σου.
empty alt

7 tips για τα πιο λαχταριστά σπιτικά μάφιν

Τα πετυχημένα μάφιν είναι αφράτα, έχουν ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα και είναι ομοιόμορφα ψημένα μέσα-έξω. Είναι ένα όνειρο για το κυριακάτικο πρωινό αλλά και για εκείνα τα «δύσκολα» πρωινά των καθημερινών που ενώ ετοιμάζεσαι για τη δουλειά χρειάζεσαι κάτι γλυκό να συνοδεύσει τον καφέ σου και να […]
empty alt

Summer pasta lovers!

Οι επιλογές με τα ζυμαρικά δεν τελειώνουν ποτέ. Είτε όσον αφορά τα είδη των ζυμαρικών που η επιλογή είναι τεράστιο, όσο και με τις σάλτσες με τις οποίες μπορείτε να τα συνοδέψετε.
empty alt

Μερικά εκπληκτικά οφέλη των ροδάκινων στην υγεία και τη διατροφή σου

Τα ροδάκινα — ή Prunus persica — είναι μικρά φρούτα με θολή φλούδα και γλυκιά λευκή ή κίτρινη σάρκα.
empty alt

Παρατείνετε το καλοκαίρι με Brat Summer Pasta

Μια πράσινη γευστική αύρα στο πιάτο σας
Back To Top