Γάμος χωρίς τούρτα, δε νοείται. Το νεόνυμφο ζευγάρι, μπροστά σε φίλους και συγγενείς, κόβει από κοινού το θεσπέσιο δημιούργημα από ζάχαρη και αλεύρι και ξεκινάει την νέα του κοινή ζωή, με ένα γλυκό τρόπο.

Γάμος χωρίς τούρτα, δε νοείται. Το νεόνυμφο ζευγάρι, μπροστά σε φίλους και συγγενείς, κόβει από κοινού το θεσπέσιο δημιούργημα από ζάχαρη και αλεύρι και ξεκινάει την νέα του κοινή ζωή, με ένα γλυκό τρόπο. Αλήθεια όμως, έχετε αναρωτηθεί γιατί οι γαμήλιες τούρτες είναι τριώροφες; Όχι, δεν είναι γιατί έτσι δείχνουν καλύτερα στο γαμήλιο τραπέζι! Μάθετε ότι κάθε… όροφος έχει τη δική του σημασία και το… ρετιρέ της τούρτας, η κορυφαία βαθμίδα, επίσης εξυπηρετεί κάποιο ξεχωριστό σκοπό.

Η παράδοση λέει, ότι η πρώτη στρώση, είναι για να καταναλωθεί κατά την τελετή, η μεσαία για να διανεμηθεί μετά την τελετή ως δώρο ευχαριστίας προς τους καλεσμένους και η κορυφή φυλάσσεται για τη βάφτιση του πρώτου παιδιού- τελετή που κατά το 19ο αιώνα, ακολουθούσε αρκετά γρήγορα μετά το γάμο. Κι αν αναρωτηθείτε πώς διατηρούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα, η απάντηση είναι ότι οι τούρτες φτιάχνονταν με φρούτα για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Τα χρόνια πέρασαν και τον 20ο και 21ο αιώνα, τα ζευγάρια ολοένα και καθυστερούν τη δημιουργία οικογένειας, οπότε η σημασία της κορυφής της τούρτας άλλαξε και σήμερα φυλάσσεται για την πρώτη επέτειο. Οι γαμήλιες τούρτες χρονολογούνται από τους μεσαιωνικούς χρόνους, αλλά τότε φτιάχνονταν συνήθως με σιτάρι δεν ήταν οι ζαχαρένιοι πειρασμοί που είναι σήμερα. Οι ιστορικοί αναφέρουν πως η τούρτα δεν καταναλώνονταν αλλά την πετούσαν στη νύφη ως σύμβολο της γονιμότητας. Οι τούρτες που απολαμβάνουμε στη σύγχρονη εποχή, σε μεγάλο βαθμό τις οφείλουμε  στη βασίλισσα Βικτώρια και τον Πρίγκιπα Αλβέρτο που ενώθηκαν εις σάρκα μιαν το 1840. Τότε, ήταν που τρόπον τινα, καθιερώθηκε η γαμήλια τούρτα με τις τρεις στρώσεις.

empty alt

Γιατί χρησιμοποιούμε μαζί το αλάτι και το πιπέρι;

Χρησιμοποιούμε αλάτι και πιπέρι καθημερινά, σχεδόν σε όλα τα φαγώσιμα, για να ενισχύσουμε τη γεύση τους. Ίσως όμως δεν έχετε αναρωτηθεί, γιατί τα έχουμε «παντρέψει» αυτά τα δυο, γιατί τα έχουμε συνδυάσει μαζί; Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το κανάλι του YouTube, «It’s Okay To Be Smart», […]
empty alt

Το τρικ για να μη γλιστράει η επιφάνεια κοπής από τον πάγκο της κουζίνας

Κάθε φορά που προσπαθείς να ψιλοκόψεις π.χ. τα λαχανικά σου, ο δείκτης δυσκολίας ανεβαίνει καθώς η επιφάνεια κοπής γλιστράει στον πάγκο της κουζίνας; Το παρακάτω απλό tip θα σου λύσει τα χέρια, κρατώντας την επιφάνεια κοπής στη θέση της: Προτού αρχίσεις το κόψιμο των λαχανικών, κόψε ένα-δύο […]
empty alt

Τι είναι το μαύρο σκόρδο;

Στην εμφάνιση μοιάζει με σκόρδο που έχει χαλάσει, στην πραγματικότητα όμως το μαύρο σκόρδο έχει περάσει από μια ειδική διαδικασία παλαίωσης, η οποία του έχει δώσει εντελώς διαφορετική γεύση με ουμάμι νότες.
empty alt

10 μυστικά ειδικών για να ανεβάσεις top φωτογραφίες φαγητού στο Instagram

Μα πώς τα καταφέρνει ένας food stylist να κάνει ακόμη και τη φωτογραφία ενός «ταπεινού» λαδερού να μοιάζει με έργο τέχνης, ενώ το αποτέλεσμα που πετυχαίνεις εσύ να θυμίζει περισσότερο… λάσπη παρά λαχταριστό έδεσμα; Ο καλός εξοπλισμός σίγουρα βοηθάει, όμως δεν είναι το παν.
empty alt

Μην πετάξεις το κακάο που έχει λήξει

Αν ανακαλύψεις στα ντουλάπια σου μια συσκευασία κακάο σε σκόνη που έχει λήξει προ πολλού, μην την πετάξεις χωρίς δεύτερη σκέψη.
empty alt

9 νόστιμοι τρόποι να αξιοποιήσεις μία φέτα ψωμί

Έχεις στο σπίτι ψωμί; Έχεις τα μισά υλικά από όσα χρειάζεσαι για να ετοιμάσεις το δείπνο ή το πρωινό σου! Για του λόγου το αληθές, ακολουθούν εννέα τρόποι από το Epicurious.com για να εκμεταλλευτείς μία φέτα ψωμί, ανακαλύπτοντας πώς ακόμα και τα πιο «ταπεινά» υλικά μπορούν να […]
empty alt

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι ο βασικότερος παράγοντας ζύμωσης. Οι χημικοί διογκωτικοί παράγοντες ήταν γνωστοί ακόμη και στην αρχαιότητα, αλλά μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν το καθαρό όξινο ανθρακικό νάτριο έγινε εμπορικά διαθέσιμο, η δημοτικότητά τους στο ψήσιμο πραγματικά απογειώθηκε.
empty alt

Εύκολα ρολά λαζάνια με σπανάκι

Μας αρέσει να φτιάχνουμε τη δική μας μαρινάρα (ή πραγματικά οποιαδήποτε σάλτσα ζυμαρικών) όποτε είναι δυνατόν. Αλλά δεν είναι απολύτως απαραίτητο για αυτή τη συνταγή.
Back To Top