Ίσως στο άκουσμα των λέξεων κουνουπίδι και μπρόκολο να σκέφτεσαι μόνο υγιεινές συνταγές αδυνατίσματος με τα δύο αυτά λαχανικά να σερβίρονται βραστά ή στον ατμό ή στην καλύτερη των περιπτώσεων στο γκριλ αλλά πάντα σκέτα! Όχι πια! Ακόμα κι αν είσαι υπέρμαχος της υγιεινής διατροφής (που και […]

Ίσως στο άκουσμα των λέξεων κουνουπίδι και μπρόκολο να σκέφτεσαι μόνο υγιεινές συνταγές αδυνατίσματος με τα δύο αυτά λαχανικά να σερβίρονται βραστά ή στον ατμό ή στην καλύτερη των περιπτώσεων στο γκριλ αλλά πάντα σκέτα! Όχι πια! Ακόμα κι αν είσαι υπέρμαχος της υγιεινής διατροφής (που και καλά κάνεις) αυτές οι δύο συνταγές θα βάλουν το μπρόκολο και το κουνουπίδι στη λίστα με τα αγαπημένα σου υλικά για comfort food επιλογές.

«Αμαρτωλό» κουνουπίδι στον φούρνο

Δεν θα θες ποτέ να ξαναφάς το ψητό κουνουπίδι με οποιονδήποτε άλλο τρόπο μόλις δοκιμάσεις αυτήν τη λαχταριστή συνταγή. Μπέικον, μαλακό τυρί ή sour cream και cheddar, συνδυάζονται μαζί του για μια έκρηξη νοστιμιάς.

Συστατικά

3 φέτες μπέικον

1 κουνουπίδι (περίπου 2 κιλά), κομμένο σε κομμάτια μπουκιές

1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 1/4 φλιτζάνια τεμαχισμένο τυρί Cheddar, χωρισμένο

2/3 φλιτζάνι μαλακό κρεμώδες τυρί ή sour cream

4 φρέσκα κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες, χωρισμένα

casserole

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200. Βάζεις το μπέικον σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το μαγειρεύεις μέχρι να γίνει τραγανό, 6 έως 8 λεπτά. Το μεταφέρεις σε μια πιατέλα που έχεις καλύψει με χαρτοπετσέτα και το αφήνεις να κρυώσει. (Κράτησε το λίπος στο τηγάνι.) Συνδύασε το κουνουπίδι, το πιπέρι, το αλάτι και το λίπος του μπέικον σε ένα ταψί. Ψήνεις, ανακατεύοντας δύο φορές, μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι, περίπου 35 λεπτά. Εν τω μεταξύ, συνδυάζεις 1 φλιτζάνι τσένταρ, το μαλακό τυρί (ή sour cream) και τα μισά κρεμμύδια σε ένα μικρό μπολ. Όταν το κουνουπίδι είναι μαλακό, προσθέτεις το μείγμα τυριού στο κουνουπίδι στο ταψί. Από πάνω πασπαλίζεις με το υπόλοιπο 1/4 φλιτζάνι τσένταρ. Ψήνεις μέχρι να λιώσει το τυρί, 5 έως 7 λεπτά περισσότερο. Κόβεις σε κομματάκια το κρύο μπέικον. Το ρίχνεις πάνω στο καυτό ταψί με τα υπόλοιπα κρεμμύδια.

cassero

«Κολασμένο» μπρόκολο στον φούρνο

Η ελαφριά, γευστική σάλτσα αναβαθμίζει αυτή την εύκολη συνταγή φούρνου.

Συστατικά

2 φέτες ψωμί τοστ ολικής αλέσεως

2 κιλά μπρόκολο

3 κουταλιές βούτυρο, χωρισμένο

2 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

2 φλιτζάνια κρεμμύδι σε κύβους

4 σκελίδες σκόρδο, αλεσμένες

1/3 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 1/2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

170 γρ. τυρί κρέμα

2 κουταλάκια του γλυκού σάλτσα γούεστερ σος (Worcestershire Sauce)

1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 φλιτζάνια τεμαχισμένο τυρί τσένταρ, χωρισμένο

casse

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνεις (βουτυρώνεις ένα ταψί). Κόψε το ψωμί σε κομμάτια και βάλε τα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να σχηματιστούν χονδροειδή ψίχουλα. Άπλωσε τα ψίχουλα σε ένα ταψί και ψήσε μέχρι να στεγνώσουν και να γίνουν τραγανά, περίπου 10 λεπτά. Εν τω μεταξύ, βράζεις το μπρόκολο στον ατμό (ή σε νερό) μέχρι να μαλακώσει, 4 έως 6 λεπτά. Κόψε το σε κομμάτια και άπλωσέ το ομοιόμορφα στο έτοιμο ταψί. Αύξησε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 210 βαθμούς. Ζεσταίνεις 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο και το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια-υψηλή φωτιά. Προσθέτεις το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα μαγειρεύεις, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν, 3 έως 5 λεπτά. Πασπαλίζεις το αλεύρι πάνω από τα λαχανικά και μαγειρεύεις για 1 λεπτό. Ενώ ανακατεύεις, ρίξε αργά τον ζωμό κοτόπουλου. Μαγειρεύεις κι άλλο, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να πήξει, περίπου 3 λεπτά. Προσθέτεις το τυρί κρέμα, τη Worcestershire, το πιπέρι και το αλάτι, μαγειρεύεις, ανακατεύοντας, μέχρι να συνδυαστούν, περίπου 2 λεπτά. Αφαιρείς από τη φωτιά και προσθέτεις το 1 1/2 φλιτζάνι τυρί. Ρίχνεις τη σάλτσα τυριού πάνω από το μπρόκολο. Λιώνεις τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο. Συνδυάζεις το λιωμένο βούτυρο και τα φρυγανισμένα ψίχουλα σε ένα μεσαίο μπολ. Απλώνεις ομοιόμορφα πάνω στο μείγμα μπρόκολου. Από πάνω ρίχνεις το υπόλοιπο 1/2 φλιτζάνι τυρί. Ψήνεις μέχρι να λιώσει το τυρί, 25 έως 30 λεπτά.

empty alt

Είναι το ψήσιμο γλυκών μια μορφή ψυχοθεραπείας;

Σε κάποιους ανθρώπους αρέσει τόσο να φτιάχνουν γλυκά που βρίσκουν πάντα μια αφορμή για να προθερμάνουν τον φούρνο- θερμαίνοντας έτσι τις σχέσεις με τους γύρω τους αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό.
empty alt

Freekeh: γνώρισε το σιτηρό που είναι τάση στη διατροφή!

Το freekeh, αυτό το σιτηρό με το παράξενο όνομα που προέρχεται από τη Μέση Ανατολή, μαζεύεται όσο ακόμα το σιτάρι είναι πράσινο και αρκετά μαλακό.
empty alt

Γιατί αξίζει να φτιάξεις σπιτικά μείγματα μπαχαρικών (και πώς θα το κάνεις)

Έχεις σκεφτεί ποτέ να φτιάξεις στο σπίτι μείγματα μπαχαρικών π.χ. για κοτόπουλο ή χοιρινό; Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι να το κάνεις: 1.
empty alt

Πώς θα ξεπαγώσεις το κοτόπουλο γρήγορα και με ασφάλεια

Αποφάσισες να φτιάξεις μια ζεστή, θρεπτική κοτόσουπα ή κοτόπουλο στο φούρνο, αλλά ο χρόνος που έχεις στη διάθεσή σου είναι λίγος και το πουλερικό μόλις βγήκε από την κατάψυξη, παγωμένο σαν την Ανταρκτική; Πώς θα το ξεπαγώσεις γρήγορα και με απόλυτη ασφάλεια; Η παρακάτω μέθοδος θα σου πάρει […]
empty alt

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου τα φύλλα του καρότου;

Αν βρεις στο μανάβικο ή στη λαϊκή αγορά ρίζες καρότου που διατηρούν ακόμα τα πράσινα φύλλα τους, προτίμησέ τις.
empty alt

Καλαμπόκι: πολλά περισσότερο από ποπ κορν!

Συνώνυμο με το καλοκαίρι και τις βόλτες με τη μυρωδιά του να σε βρίσκει εκεί που περπατάς από τους πλανόδιους πωλητές.
empty alt

4 σάλτσες που μπορείς να αποθηκεύσεις σε παγοθήκες για γεύματα-εξπρές

Το είχες φανταστεί ότι μπορείς να αξιοποιήσεις τις παγοθήκες σου για να διατηρήσεις σε μονές δόσεις διάφορες σπιτικές σάλτσες με λαχανικά και μυρωδικά; Έτσι, θα έχεις ανά πάσα στιγμή ένα έτοιμο υλικό για να φτιάξεις μια εύκολη και γρήγορη μακαρονάδα, μια σούπα ή ένα κοκκινιστό.
empty alt

Η δύναμη στο πιάτο σου: Γιατί να βάλεις τα σπαράγγια στη διατροφή σου

Αυτό το δημοφιλές λαχανικό διατίθεται σε διάφορα χρώματα, όπως πράσινο, λευκό και μοβ. Χρησιμοποιείται σε πιάτα σε όλο τον κόσμο, όπως φριτάτες, ζυμαρικά και πατάτες.
Back To Top