Σε μια κρύα, υγρή μέρα το 1942 (ή για άλλους το 1943), κουρασμένοι ταξιδιώτες στο μικρό αεροδρόμιο Shannon στη νοτιοδυτική Ιρλανδία βρήκαν θαλπωρή στο εστιατόριο-καφέ του σεφ Joe Sheridan.

Σε μια κρύα, υγρή μέρα το 1942 (ή για άλλους το 1943), κουρασμένοι ταξιδιώτες στο μικρό αεροδρόμιο Shannon στη νοτιοδυτική Ιρλανδία βρήκαν θαλπωρή στο εστιατόριο-καφέ του σεφ Joe Sheridan. Για να ζεστάνει τους ταξιδιώτες, τους σερβίρει ζεστό καφέ, με ουίσκι και συμπληρωμένο με σαντιγί. Οι επιβάτες ρώτησαν εάν το ρόφημα ήταν βραζιλιάνικος καφές. Ο Sheridan απάντησε ότι ήταν ιρλανδικός καφές.

Ένας ταξιδιωτικός συγγραφέας, ο Stanton Delaplane, έφερε τον ιρλανδικό καφέ στις Ηνωμένες Πολιτείες αφού τον δοκίμασε στο Αεροδρόμιο Shannon.

Ο Delaplane έδειξε την ιδέα στο Buena Vista Cafe στις 10 Νοεμβρίου 1952. Μετά από πολλές δοκιμές και σφάλματα και ένα ταξίδι πίσω στην Ιρλανδία για να δοκιμάσουν την πρωτότυπη αυθεντική γεύση, ο Delaplane, μαζί με τους ιδιοκτήτες του Buena Vista, Jack Koeppler και George Freeberg, κατάφεραν να φτιάξουν τον ιδιαίτερο καφέ και να αναβιώσουν τη μέθοδο παρασκευής του. Σε συνδυασμό με τη λεπτή γλυκύτητα της καστανής ζάχαρης και με την πολυτελή πυκνότητα της σαντιγί, ήταν μια συνταγή που θα γινόταν παγκόσμια επιτυχία και που εσύ δεν χρειάζεσαι ειδικές καιρικές συνθήκες για να απολαύσεις. Ωστόσο αυτά τα κρύα χειμωνιάτικα πρωινά ή απογεύματα αποτελούν την ιδανική αφορμή για να σε βάλουν στον πειρασμό να ανεβάσεις τη διάθεση με λίγο έξτρα (οινό)πνευμα…

Η Διεθνής Ημέρα του Ιρλανδικού Καφέ γιορτάζεται παγκοσμίως από τα εκατομμύρια των απαιτητικών γευσιγνωστών που έχουν αγκαλιάσει αυτή την ιδιαίτερη εκδοχή του καφέ.

irish

Πώς να φτιάξεις τον τέλειο ιρλανδικό καφέ

Η συνταγή ιρλανδικού καφέ σύμφωνα με το Buena Vista Cafe

Μετά την Guinness, ο ιρλανδικός καφές είναι πιθανώς το πιο διάσημο ποτό της Ιρλανδίας. Αυτό το ζεστό κοκτέιλ είναι ένα μείγμα καφέ, ουίσκι, ζάχαρης και κρέμας. Είναι διάσημο χάρη στο Buena Vista Cafe, ένα κατάστημα του Σαν Φρανσίσκο που τελειοποίησε τη συνταγή το 1952 και έκτοτε σερβίρει αμέτρητα ποτήρια στους θαμώνες του που το επισκέπτονται από όλο τον κόσμο.

Πρώτα να επιλέξεις ανθεκτικές στη θερμότητα γυάλινες κούπες – στην αγορά υπάρχουν ειδικές κούπες για ιρλανδικό καφέ.

Γέμισε τα ποτήρια με ζεστό νερό.

Βάλε τις κούπες στη σειρά (αν φτιάξεις και για τους φίλους σου ή τον σύντροφό σου), το ζεστό νερό ζεσταίνει το ποτήρι. Αδειάζεις το ζεστό νερό και προσθέτεις δύο κύβους ζάχαρης (καστανής κατά προτίμηση – εκτός κι αν προτιμάς τον καφέ σου σκέτο). Τώρα ήρθε η ώρα να προσθέσεις τον καφέ. Στο Buena Vista, χρησιμοποιούν Peerless Coffee από το Όκλαντ της Καλιφόρνια, αλλά κάθε δυνατός ζεστός καφές είναι μια χαρά. Κάθε ποτήρι πρέπει να γεμίζει με 3/4 καφέ. Χρησιμοποίησε ένα μικρό κουτάλι για να διαλύσεις τους κύβους ζάχαρης στον καφέ.

Το Tullamore Dew είναι το επίσημο ουίσκι του Buena Vista (το Buena Vista σερβίρει τη μεγαλύτερη ποσότητα ιρλανδικού ουίσκι στον κόσμο). Η συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιεί 30-50ml ουίσκι ανά καφέ. Αν και οι πελάτες πιστεύουν ότι η κρέμα τους διαθέτει κάποιο γλυκαντικό, τίποτα δεν προστίθεται στην κρέμα του Buena Vista. Είναι απλώς ελαφρώς χτυπημένη κρέμα γάλακτος. Πρέπει να είναι παχιά και αφρώδης, αλλά όχι εντελώς πηκτή. Το μίξερ χειρός πιστεύουν ότι φτιάχνει την καλύτερη κρέμα σαντιγί. Ρίξε αργά την παχιά κρέμα πάνω από ένα κουτάλι για να δημιουργήσεις το εφέ της ομοιομορφίας. Θα πρέπει να επιπλέει πάνω από το μείγμα ουίσκι-καφέ. Ο ιρλανδικός καφές είναι πραγματικά μια υπέροχη απόλαυση. Είναι τόσο διαδεδομένο ρόφημα που σε μια γεμάτη μέρα, το Buena Vista φτιάχνει πάνω από 2.000 κούπες ιρλανδικού καφέ!

empty alt

6 βήματα για νόστιμο και σπυρωτό πιλάφι

Το πιλάφι όταν δεν είναι επιτυχημένο μπορεί να βγει άνοστο, μονότονο, νοσοκομειακό. Αν όμως ξέρεις πώς φτιάχνεται, μπορεί να αναδειχθεί ακόμα και στον πρωταγωνιστή ενός τραπεζιού.
empty alt

Οδηγός συντήρησης τροφίμων: γιατί μήλα και κρεμμύδια δεν κάνουν μαζί

Το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).
empty alt

Δεν είχες φανταστεί ότι θα μπορούσες να ξεφλουδίσεις έτσι ένα βραστό αυγό

Το τσόφλι ενός αυγού που έχει βράσει μέχρι να γίνει σφιχτό αρνείται πεισματικά να αφαιρεθεί και τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα από το γεγονός ότι στην προσπάθειά σου να το πιάσεις, ζεστό ακόμα από την κατσαρόλα ή το μπρίκι, καις τα δάχτυλά σου.
empty alt

10 μυστικά ειδικών για να ανεβάσεις top φωτογραφίες φαγητού στο Instagram

Μα πώς τα καταφέρνει ένας food stylist να κάνει ακόμη και τη φωτογραφία ενός «ταπεινού» λαδερού να μοιάζει με έργο τέχνης, ενώ το αποτέλεσμα που πετυχαίνεις εσύ να θυμίζει περισσότερο… λάσπη παρά λαχταριστό έδεσμα; Ο καλός εξοπλισμός σίγουρα βοηθάει, όμως δεν είναι το παν.
empty alt

Τα αγγουράκια δεν είναι μόνο γεμάτα νερό, αλλά και νοστιμιά!

Κάθε άνοιξη, κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα αγγουράκια εποχής. Αυτοί είναι οι βασικοί κανόνες για να απολαύσεις τη γεύση, τη δροσιά και την τραγανή υφή τους.
empty alt

Εύκολη καρμπονάρα με κοτόπουλο

Όταν ψάχνετε για κάτι παρηγορητικό και με υδατάνθρακες, τίποτα δεν ταιριάζει στην περιγραφή αυτή περισσότερο από μια καλή καρμπονάρα.
empty alt

Cupcake με «κρυμμένο» παγωτό

Έχουμε μάθει να συνοδεύουμε διάφορες γλυκές απολαύσεις με μπάλες παγωτού, όμως αυτή η συνταγή πάει την απόλαυση ένα βήμα παραπέρα «κρύβοντας» το παγωτό μέσα σε έναν αγαπημένο γλυκό πειρασμό – το cupcake.
empty alt

Bang Bang Shrimp – μια συνταγή που στοχεύει στην απόλαυση

Οι γαρίδες σε μια εκρηκτική εκδοχή που θα λατρέψετε!
Back To Top