Το πιο διάσημο και πιο σκανδαλώδες φρούτο από καταβολής κόσμου στις 21/10 έχει την τιμητική του. Κάθε χρόνο το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζει στις 21/10 έναν εορτασμό της πιο νόστιμης συγκομιδής μήλων του έτους και διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες για να τιμήσει αυτή την ξεχωριστή μέρα.

Το πιο διάσημο και πιο σκανδαλώδες φρούτο από καταβολής κόσμου στις 21/10 έχει την τιμητική του. Κάθε χρόνο το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζει στις 21/10 έναν εορτασμό της πιο νόστιμης συγκομιδής μήλων του έτους και διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες για να τιμήσει αυτή την ξεχωριστή μέρα. Οι εκδηλώσεις κυμαίνονται από μικρές έως πλήρεις εκθέσεις σε χωριά σε όλη τη χώρα, όπου οι λάτρεις συγκεντρώνονται για να μοιραστούν συνταγές για χυμό μήλου και μηλίτη, μαρμελάδες μήλου, μηλόπιτες, συμβουλές για το πώς να καλλιεργούν σωστά τα μήλα τους και πληροφορίες για όλες τις διαθέσιμες ποικιλίες μήλων.

Η πρώτη επίσημη εκδήλωση χρονολογείται το 1990 στο Κόβεντ Γκάρντεν, κι από τότε αυτή η μέρα γιορτάζεται κάθε χρόνο και έχει εξελιχθεί από μια τοπική εκδήλωση σε μια παγκόσμια γιορτή.

Το μήλο κάτω από τη… Wikipedia

Το μήλο είναι φρούτο, καρπός του δέντρου μηλιά (επιστ.: Μηλέα η ήμερος, λατ. Malus domestica) της οικογένειας των Ροδοειδών (Rosaceae). Είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα και ευρύτατα καλλιεργούμενα φρούτα. Το δέντρο είναι φυλλοβόλο και φτάνει τα 5-12 μέτρα ύψος με φύλλα που έχουν ελλειψοειδές σχήμα και μυτερή άκρη. Ανθίζει την άνοιξη με άσπρα άνθη (ελαφρά ροζ στην αρχή), 2.5-3.5 cm σε διάμετρο, με πέντε πέταλα. Τα φρούτα ωριμάζουν το φθινόπωρο και συνήθως έχουν διάμετρο 5-9 cm (και σπάνια μέχρι και 15 cm). Η μηλιά ήταν γνωστή από τους προϊστορικούς χρόνους, τόσο σε άγρια όσο και σε καλλιεργούμενη μορφή. Η καταγωγή της τοποθετείται στην περιοχή νότια του Καυκάσου. Το δέντρο καλλιεργείται από την αρχαιότητα στην Ασία και στην Ευρώπη. Η καλλιεργούμενη μηλιά αναφέρεται από το Θεόφραστο τον 3o αι. π.Χ.. Το γένος malus, εκτός της κοινής μηλιάς, συμπεριλαμβάνει και άλλα είδη, μεταξύ των οποίων και τα ακόλουθα: Μalus baccata (Μ. η ραγοφόρος), Μalus fusca (Μ.η φαιά), Μalus orientalis (Μ. η ανατολική), Μalus prunifolia (Μ. η προυμνόφυλλος), Μalus pumila (Μ. η νανοφυής), Μalus sylvestris (Μηλέα η δασική), Μalus spectabilis (Μ. η έκλαμπρος). Με την ανακάλυψη του νέου κόσμου και την εγκατάσταση αποίκων πολλές ευρωπαϊκές ποικιλίες μεταφέρθηκαν στην Αμερική.

appleee

Ένα μήλο την ημέρα

Τα μήλα είναι θρεπτικά. Ένα μεσαίο μήλο – με διάμετρο περίπου 7,6 εκατοστά – ισούται με 1,5 φλιτζάνια φρούτων. Συνιστάται η κατανάλωση δύο φλιτζ. φρούτων καθημερινά σε δίαιτα 2.000 θερμίδων.

Ένα μεσαίο μήλο – 182 γραμμάρια – προσφέρει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

Θερμίδες: 95

Υδατάνθρακες: 25 γραμμάρια

Ίνες: 4 γραμμάρια

Βιταμίνη C: 14% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς

Κάλιο: 6% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς

Βιταμίνη Κ: 5% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς

Επιπλέον, η ίδια μερίδα παρέχει 2–4% του RDI για μαγγάνιο, χαλκό και τις βιταμίνες A, E, B1, B2 και B6.

applee

Τα μήλα είναι επίσης μια πλούσια πηγή πολυφαινολών. Ενώ οι ετικέτες διατροφής δεν αναφέρουν αυτές τις φυτικές ενώσεις, είναι πιθανότατα υπεύθυνες για πολλά από τα οφέλη για την υγεία. Για να αξιοποιήσεις στο έπακρο τα μήλα, να τα τρως με τη φλούδα – περιέχει το ήμισυ των ινών και πολλές από τις πολυφαινόλες.

Επιπλέον, τα μήλα μπορεί να είναι καλά για την απώλεια βάρους. Μπορεί να κάνουν καλό στην καρδιά σου. Συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη. Μπορεί να έχουν προβιοτικά αποτελέσματα και να προωθούν καλά βακτήρια του εντέρου. Οι ουσίες στα μήλα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου. Τα μήλα περιέχουν ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του άσθματος. Μπορεί να ωφελήσουν την υγεία των οστών. Μπορούν να προστατεύσουν από τον τραυματισμό στο στομάχι. Και, τέλος, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου.

 

 

empty alt

Τα 12 αιώνια προβλήματα στην κουζίνα σου και οι λύσεις τους

Μερικές φορές τα πιο απλά πράγματα είναι και τα πιο δύσκολα. Μπορεί να θεωρείς αυτονόητο, για παράδειγμα, ότι διατηρείς τα λεμόνια σου με το σωστό τρόπο ή ότι τα κόβεις με το σωστό τρόπο αλλά στην πραγματικότητα να υπάρχει ένας… ακόμα πιο σωστός τρόπος, που θα σε […]
empty alt

Πώς θα μαγειρέψεις σωστά το σκόρδο

Υπάρχουν δύο σωστοί τρόποι να χρησιμοποιήσουμε το σκόρδο στην κουζίνα μας: κοπανημένο στο γουδοχέρι και/ή τσιγαρισμένο. Αυτό τονίζει η Samin Nosrat, συντάκτρια των New York Times με σπουδές μαγειρικής.
empty alt

Πατάτα: να την τρυπήσεις πριν την ψήσεις;

Έχει νόημα να τρυπάς μια πατάτα πριν τη βάλεις στο φούρνο; Ισχύει ότι θα εκραγεί αν δεν το κάνεις; Στην προσπάθεια να απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα, οι food editors του Food52.com έκαναν ένα «σπιτικό» πείραμα, τρυπώντας μία πατάτα, αφήνοντας μια άλλη ακεραία, κάνοντας ακριβώς το ίδιο και […]
empty alt

Κουνουπίδι με παρμεζάνα – απλώς εθιστικό

Αν σου αρέσει η παρμεζάνα ξέρεις ότι είναι απολύτως απίστευτη, και ότι μπορεί να απογειώσει κάθε υγιεινό συστατικό με το οποίο συνδυάζεται χωρίς να του αποδώσει πολλές επιπλέον θερμίδες.
empty alt

Marzipan – ένα γλυκό θαύμα φτιαγμένο από αμύγδαλα

Το Marzipan, μια νόστιμη και ελαφριά λιχουδιά από έναν αρκετά ασυνήθιστο συνδυασμό ζάχαρης και ψίχας αμυγδάλου, συχνά τονισμένο με εκχύλισμα αμυγδάλου.
empty alt

Το «πράσινο» τσίλι… πικάντικο και χορτοφαγικό

Ο καιρός αρχίζει να ψυχραίνει σιγά σιγά – αν και κάποιοι δεν χρειάζονται κρύο για να ανεβάσουν τη θερμοκρασία στην κουζίνα και το πιάτο τους.
empty alt

Black Magic Margaritas - κάντε την έκπληξη

Δεν χρειάζεται να είναι Halloween για να βάλετε λίγη «μαύρη» μαγεία στο ποτήρι σας
empty alt

Honey Honey – Παγκόσμια Ημέρα Μελιού

Γιορτάζουμε τις μέλισσες, τις προστατεύουμε και τιμάμε τα πολύτιμα δώρα του
Back To Top