Θα μπορούσες να την πεις και γλυκιά «πίτσα» μήλου…

Γιατί μας αρέσει να φτιάχνουμε γαλέτες; Έχουν όλα τα νόστιμα στοιχεία της πίτας: βουτυρωτή κρούστα και τρυφερά ψητά φρούτα. Αυτό που δεν έχουν είναι η φασαριόζικη τεχνική.

Σε τι διαφέρει μια γαλέτα από μια πίτα;

Η γαλέτα είναι ουσιαστικά μια πίτα με ανοιχτό πρόσωπο. Τα μήλα σε λεπτές φέτες ρίχνονται με κανέλα και ζάχαρη και στρώνονται πάνω από ένα μόνο φύλλο κρούστας πίτας. Η κρούστα διπλώνεται πάνω από τα μήλα σε έναν χονδρό κύκλο και ψήνεται μέχρι να ξεφλουδίσει η κρούστα. Η μηλόπιτα έχει πάνω και κάτω κρούστα και συνήθως πλάθεται σε πιατέλα. Η επιπλέον κρούστα και το συνολικό σχήμα είναι οι μόνες πραγματικές διαφορές, και για τους εμμονικούς με τα μήλα, οι γαλέτες παρέχουν την τέλεια αναλογία κρούστας προς γέμιση.

Τι είδους μήλα είναι καλύτερα για γαλέτα;

Οι γαλέτες χρειάζονται το ίδιο είδος μήλων που θα χρειαζόταν μια μηλόπιτα – για ψήσιμο μήλων. Τα μήλα ψησίματος έχουν μια σφιχτή υφή που αντέχει καλά στη θερμότητα. Μπορείτε να το αλλάξετε ανάλογα με το επίπεδο γλυκύτητας έναντι. τρυφερότητα για την οποία έχεις διάθεση. Δεδομένου ότι προσθέτουμε ζάχαρη στα μήλα, τα ξινόμηλα είναι η ιδανική επιλογή.

Τι μπορείτε να σερβίρετε με μια γαλέτα;

Οτιδήποτε θα σερβίρατε με μηλόπιτα θα λειτουργούσε και εδώ. Αυτό σημαίνει ότι το αγαπημένο σας παγωτό, το παγωμένο γιαούρτι, η σάλτσα καραμέλας ή οι γλασαρισμένοι ξηροί καρποί θα ήταν τέλια συνοδευτικά.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:

8 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

15 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ώρα 15 λεπτά

CAL/SERV:

84

Συστατικά

1 βασική ζύμη για πίτα

3 μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες

3 κ.σ. συσκευασμένη μαύρη ζάχαρη

Χυμό από 1/2 λεμόνι

1 κουτ. κανέλα

Πρέζα αλάτι

1 μεγάλο αυγό, ελαφρά χτυπημένο με 1 κουταλάκι του γλυκού νερό

1 κ.γ. ζάχαρη Demerara (ή καστανή)

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε τη βασική ζύμη για πίτα και αφήνουμε να κρυώσει για 2 ώρες.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάστε τη γέμιση των φρούτων σας: Συνδυάστε τα μήλα σε φέτες, την καστανή ζάχαρη, το χυμό λεμονιού, την κανέλα και μια πρέζα αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατέψτε απαλά για να επικαλυφθούν τα μήλα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° και στρώνουμε ένα μεσαίο ταψί με λαδόκολλα. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε τη ζύμη σε κύκλο 12" πάχους περίπου 1/8". Μεταφέρετε στο ταψί.

Τοποθετήστε φέτες μήλου πάνω από τη ζύμη, αφήνοντας ένα περίγραμμα 1 1/2" γύρω από την άκρη. Διπλώστε την πιο κοντινή σας άκρη προς το κέντρο. Περιστρέψτε ελαφρά το τη ζύμη και επαναλάβετε, μέχρι όλες οι άκρες να διπλωθούν προς τα μήλα.

Αλείφετε με πινέλο τα αυγά ξεπλύνουμε την κρούστα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη ντεμεράρα (καστανή). Ψήστε μέχρι να ροδίσει η κρούστα και τα φρούτα να είναι τρυφερά, 40 με 45 λεπτά. Μεταφέρετε σε σχάρα ψύξης και αφήστε το να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε.

Διατροφικές Πληροφορίες

Ανά μερίδα (Μερίδες 8)

Θερμίδες 84

Λίπος 2 γρ

Κορεσμένο λίπος 0 γρ

Ακόρεστα λίπη 0 γρ

Χοληστερίνη 23 mg

Νάτριο 41 mg

Υδατάνθρακες 15 γρ

Ίνα 2 γρ

Ζάχαρη 13 γρ

Πρωτεΐνη 1 γρ

Βιταμίνη D 0mcg

Ασβέστιο 17 mg

Σίδερο 0 mg

Κάλιο 98 mg

empty alt

Οδηγός τηγάνισματος: Όλα τα μυστικά για το πανάρισμα και το κουρκούτι

Αν έχεις δοκιμάσει ποτέ να τηγανίσεις στήθος κοτόπουλου χωρίς την πέτσα του και δίχως προηγούμενως να το έχεις πανάρει, τα αποτελέσματα θα είναι τουλάχιστον απογοητευτικά.
empty alt

Επιδόρπια ανά τον κόσμο: Πώς τα απολαμβάνουν οι 10 πιο υγιείς λαοί;

Θα περίμενες ότι μιλώντας για τους πιο υγιείς λαούς του πλανήτη, θα απορρίπταμε από τη διατροφή τους τα γλυκά; Ότι η λέξη «επιδόρπιο» τους είναι παντελώς άγνωστη; Κι όμως, ένα υγιεινό πλαίσιο διατροφής μπορεί να περιλαμβάνει ΚΑΙ επιδόρπιο, αρκεί η κατανάλωσή του να γίνεται με μέτρο.
empty alt

Ιδέες για να φτιάξεις υπέροχα χριστουγεννιάτικα σπιτάκια

Μπορεί να μοιάζει αρκετά μπελαλίδικο ίσως, αλλά είναι μια χριστουγεννιάτικη δραστηριότητα που θα χαρίσει υπέροχες οικογενειακές αναμνήσεις.
empty alt

Η γεύση των καλοκαιρινών διακοπών σε ένα πιάτο

Δύο μεγάλες μας αγάπες του comfort αλλά και του γρήγορου φαγητού συναντώνται σε αυτό το πιάτο: τα ζυμαρικά και τα υλικά της σαλάτας – και μάλιστα της πιο ελληνικής και της πιο αγαπημένης, δηλαδή της χωριάτικης! Μπορεί οι θερμοκρασίες να μην έχουν ανέβει στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά […]
empty alt

Η πίτσα του καλοκαιριού έχει για βάση το κολοκύθι!

Σκέφτεσαι ένα καλοκαιρινό ορεκτικό που θα ξαφνιάσει τους καλεσμένους σου ή που θα κάνει τη γευστική έκπληξη στο πάρτι; Σου έχουμε την ιδανική ιδέα… Όταν ακούς τη λέξη πίτσα αρχίζουν αυτόματα να εκκρίνονται (και να εκρήγνυνται) ορμόνες απόλαυσης και ευχαρίστησης, ταυτόχρονα όμως όταν είναι...
empty alt

Διεθνής Ημέρα Chefs 2021: Τιμώντας τους καλλιτέχνες της γαστρονομίας

Η Διεθνής Ημέρα Chefs ιδρύθηκε για να υπενθυμίσει στους σεφ, ότι είναι καθήκον τους να περάσουν τις γνώσεις και τις μαγειρικές δεξιότητές τους στην επόμενη γενιά σεφ με μια αίσθηση υπερηφάνειας και δέσμευσης για το μέλλον Κάθε χρόνο η Διεθνής Ημέρα του Chefs γιορτάζεται σε όλο τον […]
empty alt

Ομελέτα με σπαράγγια και κρεμμύδι με κομμάτια πίτας τορτίγια

Ποιος είπε ότι οι ομελέτες είναι μόνο για πρωινό; Αυτό το χορτοφαγικό γεύμα είναι αρκετά πλούσιο για πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό! Συστατικά 225 γρ.
empty alt

Γευστικό ταξίδι στην Ιταλία με pasta Puttanesca

Ζυμαρικά που μυρίζουν Μεσόγειο Θάλασσα
Back To Top