Τα αβοκάντο φημίζονται για την ταχύτητα με την οποία μαυρίζουν από τη στιγμή που θα κοπούν. Η αλλαγή του χρώματός τους οφείλεται στην οξείδωση, τη χημική αντίδραση που συμβαίνει όταν έρχονται σε επαφή με τον αέρα και η οποία δεν χαλάει μόνο την όψη αλλά και τη […]

Τα αβοκάντο φημίζονται για την ταχύτητα με την οποία μαυρίζουν από τη στιγμή που θα κοπούν. Η αλλαγή του χρώματός τους οφείλεται στην οξείδωση, τη χημική αντίδραση που συμβαίνει όταν έρχονται σε επαφή με τον αέρα και η οποία δεν χαλάει μόνο την όψη αλλά και τη γεύση τους.

Έτσι, καλό είναι να μην καταναλώνουμε τα μαυρισμένα μέρη του αβοκάντο, αλλά να τα κόβουμε και να τα πετάμε, κρατώντας μόνο το κομμάτι που παραμένει πράσινο. Πώς όμως θα εμποδίσουμε εξαρχής το μαύρισμα του αβοκάντο, το οποίο κάνει την εμφάνισή του σε χρόνο ρεκόρ;

Ένας τρόπος, όπως γράφει ο Harlod McGee στο βιβλίο του On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen (Για το φαγητό και τη μαγειρική: Επιστήμη και παραδόσεις στην κουζίνα), είναι να προσθέσουμε κάποιο όξινο υλικό στο αβοκάντο, όπως χυμό λεμονιού ή λάιμ. Το οξύ αναστέλλει τη δράση των ενζύμων που προκαλούν το μαύρισμα του αβοκάντο. Επιπλέον, ο χυμός λεμονιού ή λάιμ είναι απαραίτητος για να φτιάξουμε γκουακαμόλε και άλλες συνταγές με λιωμένο αβοκάντο.

Εναλλακτικά, για να εμποδίσουμε την οξείδωση του αβοκάντο μπορούμε να το τυλίξουμε καλά με διάφανη μεμβράνη. Αρκεί αυτή να εφαρμόζει τέλεια στη σάρκα του φρούτου, ώστε να μην επιτρέπει τη διέλευση αέρα. «Αν το αβοκάντο είναι λιωμένο, πιέζουμε τη μεμβράνη έτσι ώστε να εφαρμόζει στην επιφάνεια της σάλτσας», προσθέτει ο McGee. Δεν αρκεί, για παράδειγμα, να τυλίξουμε το μπολάκι με το γκουακαμόλε με μια διάφανη μεμβράνη, αλλά η τελευταία πρέπει και να εφάπτεται στο γκουακαμόλε.

Η διάφανη μεμβράνη είναι, από την άλλη, η ιδανική λύση αν έχουμε κόψει ένα αβοκάντο στη μέση, χρησιμοποιήσουμε μόνο το μισό και θέλουμε να κρατήσουμε το υπόλοιπο για αργότερα.

empty alt

ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ

Όλα ξεκίνησαν όταν μια ιδέα της Εύης Τζήμου, ενός ανθρώπου που υπηρετεί την Περιφέρεια της Δράμας με μεράκι και επαγγελματισμό, πήρε “σάρκα και οστά” το 2014 οπότε και πραγματοποιήθηκε η πρώτη Δραμοινογνωσία.
empty alt

Δεν είχες φανταστεί ότι θα μπορούσες να ξεφλουδίσεις έτσι ένα βραστό αυγό

Το τσόφλι ενός αυγού που έχει βράσει μέχρι να γίνει σφιχτό αρνείται πεισματικά να αφαιρεθεί και τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα από το γεγονός ότι στην προσπάθειά σου να το πιάσεις, ζεστό ακόμα από την κατσαρόλα ή το μπρίκι, καις τα δάχτυλά σου.
empty alt

Οι 8 νέες δυνατές τάσεις στη διατροφή

Η διαρκής ανάγκη για πειραματισμό και αναζήτηση νέων γαστρονομικών συγκινήσεων, η παγκοσμιοποίηση, αλλά και η οικονομική λιτότητα, η επιθυμία για προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας μας και το sharing  στα social media είναι μερικοί από τους βασικούς παράγοντες που διαμορφώνουν το τοπίο της...
empty alt

10 γαστρονομικές τάσεις που περιμένουμε για το 2018

Εδώ και τέσσερα χρόνια το Pinterest δημοσιεύει τη λίστα Pinterest 100, με τις τάσεις που προβλέπει ότι θα πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς.
empty alt

Γεμιστά μανιτάρια – θεϊκή απόλαυση

Τα γεμιστά μανιτάρια υπάρχουν από τα τέλη του 19ου αιώνα ή τις αρχές του 20ού αιώνα, ανάλογα με το ποιος διεκδικεί την πατρίδα τους.
empty alt

Διεθνής Μέρα Ιρλανδικού Καφέ κι έχεις πολλούς λόγους να την τιμήσεις

Σε μια κρύα, υγρή μέρα το 1942 (ή για άλλους το 1943), κουρασμένοι ταξιδιώτες στο μικρό αεροδρόμιο Shannon στη νοτιοδυτική Ιρλανδία βρήκαν θαλπωρή στο εστιατόριο-καφέ του σεφ Joe Sheridan.
empty alt

Say cheese… στο φούρνο

Το τυρί είναι ένα τρόφιμο σε τέτοια ποικιλία που αποκλείεται να μην υπάρχει κάποιο που να του έχεις αδυναμία.
Back To Top