Επιστρέφει πανηγυρικά η εποχή της σαλάτας, βλέπε καλοκαίρι. Και παρόλο που μια σαλάτα καλό είναι να υπάρχει όλο το χρόνο στο μενού σου, καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία κερδίζει όλο και πιο συχνά τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι σου.

Επιστρέφει πανηγυρικά η εποχή της σαλάτας, βλέπε καλοκαίρι. Και παρόλο που μια σαλάτα καλό είναι να υπάρχει όλο το χρόνο στο μενού σου, καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία κερδίζει όλο και πιο συχνά τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι σου.

Για να είναι όμως μια σαλάτα σου όχι μόνο θρεπτική αλλά και πιο γευστική και χορταστική, το ντρέσινγκ πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της. Το οποίο, ιδανικά, είναι σπιτικό – που σημαίνει κατά κανόνα πιο υγιεινό, πιο οικονομικό και απόλυτα προσαρμοσμένο στα δικά σου γούστα. Η γεύση είναι εγγυημένη και με τα τυποποιημένα ντρέσινγκ, αλλά κάποια από αυτά περιέχουν υψηλές ποσότητες αλατιού, ζάχαρης και άλλων πρόσθετων, υπονομεύοντας έτσι την υγεία σου.

Πώς θα εξασφαλίσεις όμως την επιτυχία κάθε σπιτικού ντρέσινγκ σου;

-Μη φοβηθείς να χρησιμοποιήσεις αλάτι και κάποια γλυκαντική ουσία. Να είσαι σίγουρος ότι η περιεκτικότητα του σπιτικού σου ντρέσινγκ στα συγκεκριμένα συστατικά θα είναι μικρότερη από ό,τι σε ένα τυποποιημένο προϊόν. Εξάλλου, σε ένα σπιτικό ντρέσινγκ μπορείς αντί για ζάχαρη να χρησιμοποιήσεις κάποιο άλλο γλυκαντικό, όπως μέλι, πετιμέζι, βαλσαμικό ξίδι, βαλσαμική κρέμα ή σιρόπι σφενδάμου, που εκτός από γλύκα θα χαρίσουν στο μείγμα σου και την επιθυμητή πυκνότητα.

-Πράγματι, η πυκνότητα είναι ένα από τα βασικά κριτήρια επιτυχίας του ντρέσινγκ. Μπορείς να την πετύχεις προσθέτοντας σιγά σιγά ελαιόλαδο σε ξίδι ή χυμό λεμονιού που έχεις προηγουμένως αναμείξει με το ωμό ασπράδι ενός αυγού και χτυπώντας το μείγμα διαρκώς. Ή μπορείς, πολύ απλά, να προσθέτεις ένα συστατικό που θα αυξήσει αμέσως την πυκνότητα του ντρέσινγκ σου, όπως είναι η μαγιονέζα, η μουστάρδα, το στραγγιστό γιαούρτι, το ταχίνι και/ή κάποια από τις προαναφερόμενες γλυκαντικές ουσίες. Σε κάθε περίπτωση, ανακάτεψε καλά τα υλικά σου ή, ακόμα καλύτερα, ανακίνησέ τα σε μια γυάλα με καπάκι, σαν να φτιάχνεις κοκτέιλ, για να ενωθούν και να απλωθούν, αμέσως μετά, ομοιόμορφα στη σαλάτα σου.

dressing
-Ανακάλυψε την «εξίσωση» του καλού ντρέσινγκ. Ώρα για λίγα απλά μαθηματικά. Ο David Bez στο βιβλίο μαγειρικής Supper Love προτείνει σε κάθε σπιτικό ντρέσινγκ σαλάτας να εφαρμόζεις τον παρακάτω κανόνα: 3 μέρη ελαιόλαδο + 1 μέρος όξινο υλικό (ξίδι, σόγια σος, χυμό λεμονιού) + 1 μέρος κρεμώδες υλικό (ταχίνι, γιαούρτι, φιστικοβούτυρο) +1 μέρος γλυκό υλικό (μέλι, σιρόπι σφενδάμου, νέκταρ αγαύης) + 1 μέρος βότανα ή μπαχαρικά. Στα μπαχαρικά, ωστόσο, για να μην «πνίξει» η μία γεύση την άλλη, καλό είναι να χρησιμοποιήσεις το πολύ μέχρι δύο διαφορετικά, π.χ. πιπέρι και ρίγανη ή κάρι και τζίντζερ σε μια ασιατική σαλάτα, για να μη χάσεις το μέτρο.

-Μη διστάσεις να παντρέψεις ετερόκλητα υλικά, συμβουλεύει ο Bez. Όπως σιρόπι σφενδάμου με αλατισμένο βούτυρο αμυγδάλου ή με γιαούρτι και σκόρδο. Πιθανότατα η τόλμη σου θα ανταμειφθεί, ιδιαίτερα αν η σαλάτα σου αποτελεί μια σχετικά ουδέτερη βάση (π.χ. αποτελείται κυρίως από μαρούλι και αγγουράκι).

-Μη βιαστείς να προσθέσεις το ντρέσινγκ αμέσως στη σαλάτα σου. Ρίξε το ακριβώς τη στιγμή της κατανάλωσης, διαφορετικά θα κάνει τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σου να μαραθούν. Αν ετοιμάζεις μια σαλάτα π.χ. για το γραφείο, μετάφερε το ντρέσινγκ σε ξεχωριστό δοχείο.

empty alt

Φτιάξε ένα δροσερό γλυκό με το καρπούζι που περίσσεψε

Αν σου έχει περισσέψει ένα μεγάλο κομμάτι από τα τελευταία καρπούζια του καλοκαιριού και είναι έτοιμο να χαλάσει, μην το πετάξεις.
empty alt

Γιατί χρησιμοποιούμε μαζί το αλάτι και το πιπέρι;

Χρησιμοποιούμε αλάτι και πιπέρι καθημερινά, σχεδόν σε όλα τα φαγώσιμα, για να ενισχύσουμε τη γεύση τους. Ίσως όμως δεν έχετε αναρωτηθεί, γιατί τα έχουμε «παντρέψει» αυτά τα δυο, γιατί τα έχουμε συνδυάσει μαζί; Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το κανάλι του YouTube, «It’s Okay To Be Smart», […]
empty alt

Το υλικό που θα απογειώσει τα λαχανικά που ψήνεις στο φούρνο

Τις Δευτέρες που προσπαθείς να κάνεις οικονομία για να εξιλεωθείς για τα έξοδα του Σαββατοκύριακου και ταυτόχρονα να φας υγιεινά για να εξιλεωθείς για τις κραιπάλες του Σαββατοκύριακου, όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα της εβδομάδας, η τέλεια λύση είναι τα ψητά λαχανικά στο φούρνο, αρκεί να...
empty alt

Πρωτοχρονιάτικο δείπνο: η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει μία εβδομάδα πριν!

Όποιο μενού κι αν σχεδιάσεις για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που θα σου ανοίξουν το δρόμο για την επιτυχία του πάρτι.
empty alt

Ξέχνα το δίλημμα «λευκό ή κόκκινο» – το πορτοκαλί κρασί αλλάζει τα δεδομένα

Ήδη διάσημο στην Ιταλία, τη Νότια Αφρική, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ανατολική Ευρώπη, το πορτοκαλί κρασί είναι το τελευταίο hit παγκοσμίως, με τις αναζητήσεις για την τη ζήτησή του να αυξάνεται κατά περισσότερο από 400% από πέρυσι.
empty alt

Βαρκάδα στην απόλαυση με αβοκάντο+αβγό

Τα γεμισμένα αβοκάντο είναι ο αγαπημένος μας τρόπος να τρώμε τα φρούτα. Είναι κρεμώδης υφή ζευγάρι τέλειο με ένα απλό αυγό και τραγανό μπέικον.
empty alt

Oh la la σπιτικά κρουασάν

Για να είμαστε δίκαιοι, δεν υπάρχει πραγματικά ένα «γρήγορο» κρουασάν. Η διαδικασία απαιτεί πολύ χρόνο και ακόμη περισσότερο βούτυρο (επίσης αρκετό χώρο), αλλά αυτή η συνταγή είναι τόσο γρήγορη όσο υπόσχεται.
empty alt

Κοκκινιστοί ψητοί λαχανοντολμάδες… πειραγμένοι

Αν και οι παραδοσιακές συνταγές με γεμιστό λάχανο γίνονται με κρέας, εδώ τα λαχανόφυλλα γεμίζονται με συνδυασμό ρυζιού, μανιταριών, κρεμμυδιών, σκόρδου και βοτάνων για μια υγιεινή χορτοφαγική συνταγή λαχανοντολμάδων, που ψήνονται απαλά σε μια απλή σάλτσα ντομάτας.
Back To Top