Τα γονίδιά μας φταίνει για την ροπή μας προς το αλκοόλ! Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα μελέτης επιστήμονων από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (Penn State) .

Τα γονίδιά μας φταίνει για την ροπή μας προς το αλκοόλ! Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα μελέτης επιστήμονων από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (Penn State) . Την ίδια στιγμή όμως τονίζουν ότι είναι θέμα επιλογής αν και πόσο θα «ενδώσει» κανείς με την γενετική του προδιάθεση. Η ίδια επιστημονική ομάδα μέσα από παλαιότερες έρευνες της υποστήριζε ότι κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται την πικρή γεύση με διαφορετικό τρόπο, ειδικά των ποτών.

Οπως δήλωσε ο δρ Τζων Ε. Χέις, επικεφαλής ερευνητής και επίκουρος καθηγητής Επιστήμης της Διατροφής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια

«οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς την αίσθηση που αποκομίζουν απ’ ό,τι τρώνε και πίνουν Όπως συμβαίνει με την αντίληψη των χρωμάτων, έτσι και η αντίληψη των γεύσεων έχει βιολογική βάση. Στην περίπτωση των οινοπνευματωδών ποτών καθοριστικό ρόλο παίζει η πικρή γεύση, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να εξετάσουμε δύο γονίδια που σχετίζονται με αυτήν. Εντάξαμε όμως στη μελέτη μας και ένα άλλο, που καθορίζει το αίσθημα καύσου από το αλκοόλ, διαπιστώνοντας πως και αυτό διαδραματίζει τελικά σημαντικό ρόλο».

Τα γονίδια τα οποία μελετήθηκαν είναι τα TAS2R13 και TAS2R38 που συνδέονται με την πικρή γεύση και το TRPV1 που προκαλεί το αίσθημα καύσου. Στη μελέτη πήραν μέρος 138 εθελοντές, ηλικίας 18 έως 45 ετών. Τα δείγματα τους ανέλυσαν δρ Χέις και οι συνεργάτες για να πραγματοποιήσουν ανάλυση DNA και να εξετάσουν ποιον από 20 διαφορετικούς πολυμορφισμούς (γενετικές αλληλουχίες) των τριών γονιδίων έφεραν.

Στη συνέχεια, ζήτησαν από τους εθελοντές να δοκιμάσουν διάφορα οινοπνευματώδη ποτά και να τα βαθμολογήσουν.

Οι εθελοντές όσο πιο έντονα αντιλαμβάνονταν την πικρή γεύση και το αίσθημα καύσου, τόσο λιγότερο είπαν πως τους άρεσαν τα οινοπνευματώδη ποτά – και η διαφοροποίηση στην αντίληψή τους σχετιζόταν με τους πολυμορφισμούς που έφεραν.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της έρευνα οι προτιμήσεις μας για το αλκοόλ καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδια. Όπως όμως τόνισε ο δρ Χέις. «Η βιολογία μπορεί να είναι ισχυρή, αλλά το αν θα την ακολουθήσει κάποιος ή όχι είναι θέμα επιλογής».

 

empty alt

Οι υπερτροφές της ελληνικής γης

Η επιστροφή στον υγιεινό τρόπο διατροφής ανασύρρει όλο και ποιο συχνά την ανάγκη να ξαναδούμε τα αγαθά της Ελληνικής γης.
empty alt

Φτιάξε τη σος για τη σαλάτα του Καίσαρα σε 5 βήματα

Όχι τυχαία, η σαλάτα του Καίσαρα είναι μια από τις πιο δημοφιλείς παγκοσμίως, αφού φτιάχνεται με λίγα υλικά, αξιοποιεί ιδανικά τα περισσεύματα του κοτόπουλου και είναι πολύ νόστιμη! Ένα από τα μυστικά της, βέβαια, είναι το σπιτικό ντρέσινγκ, που μπορείς να ετοιμάσεις σε λίγα λεπτά, αρκεί να […]
empty alt

Μήπως τόσο καιρό αποθηκεύεις λάθος το τυρί;

Αν τυλίγεις το τυρί σε πλαστική μεμβράνη πριν το βάλεις στο ψυγείο για να το διατηρήσεις καλύτερα, τότε κάνεις ένα μεγάλο λάθος! Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται πλέον οι ειδικοί του Good Housekeeping Institute (GHI), που επισημαίνουν ότι ο καλύτερος τρόπος να αποθηκεύεις το τυρί σου για να μην...
empty alt

Πέντε κανόνες για το μαγείρεμα των ζυμαρικών

Έτσι θα γίνουν τόσο νόστιμα όσο εκείνα  που είχες δοκιμάσει σε αυθεντική ιταλική τρατορία.
empty alt

Το ιδανικό μενού για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Χρησιμοποίησε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως αφορμή για να ετοιμάσεις ένα γεύμα για δύο που θα εκτοξεύσει ή έστω θα αναζωπυρώσει την ερωτική επιθυμία! Δεν βασίζεται στα ματζούνια των προγόνων μας, αλλά σε τροφές, ποτά και κάποιες ουσίες με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που είναι […]
empty alt

Σαλάτα με κοτόπουλο και αβοκάντο

Αγαπάμε αυτή τη σαλάτα που σερβίρεται πάνω από χόρτα ή λαχανικά όσο την αγαπάμε ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί προζύμι.
empty alt

Το γεμιστό κοτόπουλο… αλλιώς!

Το κοτόπουλο είναι ένα υλικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που μπορεί να μαγειρευτεί με άπειρους τρόπους και όλες οι διεθνείς κουζίνες διαθέτουν εξαιρετικές συνταγές για αμέτρητες εκδοχές του.
empty alt

Γεμιστά μήλα με κανέλα και ξηρούς καρπούς στον φούρνο

Τα ψημένα μήλα φαίνονται σαν ο πιο σύντομος τρόπος για να φάτε κάτι που φέρνει σε μηλόπιτα και δεν θα μας ακούσετε ποτέ να παραπονιόμαστε για να τα φτιάξουμε.
Back To Top