Αφού κόψεις τις μελιτζάνες, τις αφήνεις για λίγο στο αλάτι προτού τις μαγειρέψεις. Γιατί; Επειδή έτσι έχεις μάθει να κάνεις, από τη γιαγιά, τη μαμά ή την αδερφή σου.

Αφού κόψεις τις μελιτζάνες, τις αφήνεις για λίγο στο αλάτι προτού τις μαγειρέψεις. Γιατί; Επειδή έτσι έχεις μάθει να κάνεις, από τη γιαγιά, τη μαμά ή την αδερφή σου. Έχει βάση αυτή η παράδοση ή πρόκειται για μια άχρηστη διαδικασία, που μπορείς άνετα να παραλείψεις;

Ο βασικός λόγος που αλατίζουμε τις μελιτζάνες είναι για να ξεπικρίσουν. Καθώς όμως οι νέες ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι πολύ πιο γλυκιές από αυτές του παρελθόντος, αν αλατίζουμε τις μελιτζάνες μόνο για το ξεπίκρισμα συνήθως μπορούμε να παρακάμψουμε αυτό το βήμα.

Ωστόσο υπάρχει και ένας ακόμα λόγος που αφήνουμε τις μελιτζάνες στο αλάτι πριν από το μαγείρεμα: Για να αποβάλουν την υπερβολική υγρασία που έχει εγκλωβιστεί στο λαχανικό, ώστε να αποκτήσουν πιο συμπυκνωμένη και πλούσια γεύση. Γι’ αυτό, αντί να αφήσουμε τις μελιτζάνες μέσα σε αλατισμένο νερό μπορούμε, αφού τις κόψουμε, να τις βάλουμε σε ένα σουρωτήρι, πασπαλίζοντάς τις στη συνέχεια με αλάτι.

Το συμπέρασμα; Αν έχεις χρόνο, αλάτισε τις μελιτζάνες σου προτού τις μαγειρέψεις. Διαφορετικά, προχώρησε στο επόμενο στάδιο προετοιμασίας χωρίς να ανησυχείς για το αποτέλεσμα. Στην τελευταία περίπτωση, ωστόσο, φρόντισε να τις καρυκεύσεις γενναιόδωρα, για να τους δώσεις γεύση.

Επιπλέον, καλό είναι προτού ψήσεις ή τηγανίσεις τις μελιτζάνες να τις αφήσεις για λίγο να στραγγίσουν σε χαρτί κουζίνας, ώστε να απορροφηθεί η πλεονάζουσα υγρασία.

empty alt

Αυτά τα λιπαρά αδυνατίζουν

Από το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς που περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή και τα φυτικά λιπαρά βοηθούν περισσότερο στην απώλεια βάρους σε σύγκριση με τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών.
empty alt

«Δεν βράζεις ένα αυγό καλύτερα;»

«Δεν έχει ιδέα από μαγείρεμα. Ούτε ένα αυγό δεν ξέρει να φτιάξει μόνος του!» Σίγουρα την έχεις ξεστομίσει ουκ ολίγες φορές αυτή τη φράση για κάποιον φίλο σου, ή για τον σύντροφό σου.
empty alt

4 συμβουλές για να αυτοσχεδιάσεις με (σχετική) ασφάλεια στην κουζίνα

Ακόμα και αν δεν έχεις αρκετή εμπιστοσύνη στις μαγειρικές σου ικανότητες για να ξεφύγεις λίγο από μια συνταγή (ή ακόμα και να αυτοσχεδιάσεις εντελώς), ακολουθώντας τα παρακάτω tips θα αυξήσεις τις πιθανότητες να φτιάξεις κάτι πραγματικά νόστιμο και πρωτότυπο, βασισμένος στην τόλμη και τη φαντασία...
empty alt

Πώς θα φτιάξεις παγωτό μπανάνα με ένα υλικό

Να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή: το παγωτό μπανάνα που περιέχει μόνο μπανάνα δεν είναι, ουσιαστικά, παγωτό, είναι όμως ένα νόστιμο παγωμένο γλύκισμα.
empty alt

Ιώσεις και βιταμίνη C- τι πρέπει να ξέρουμε

Η βιταμίνη C, παρόλο που αποτελεί ένα θρεπτικό στοιχείο απαραίτητο για τη λειτουργία του οργανισμού, είναι υδατοδιαλυτή και επομένως το σώμα μας δεν μπορεί να την παράγει από μόνο του ή να την αποθηκεύσει, αφού τα πλεονάσματά της αποβάλλονται καθημερινά μέσω των ούρων.
empty alt

Caprese με σπαράγγια

Αυτό το δημοφιλές λαχανικό που μπορείς να το βρεις σε διάφορα χρώματα, όπως πράσινο, λευκό και μοβ.
empty alt

Strawberry fields forever

Ένα είναι το φρούτο σήμα-κατατεθέν αυτής της εποχής και μικροί και μεγάλοι τής έχουν αδυναμία! Η φράουλα (Fragaria ananassa) προέρχεται από την Ευρώπη τον 18ο αιώνα.
empty alt

Yummy! Τραγανές cheesy πατάτες με παρμεζάνα

Όταν θες ένα τραγανό comfort food, ο συνδυασμός πατάτες+παρμεζάνα είναι ο ιδανικός  
Back To Top