Μην κατηγορείτε τις τροφές που καταναλώνετε για τις ημικρανίες σας. Στο στόμα βρίσκεται η ρίζα του «κακού» και συγκεκριμένα στα βακτήριά του που έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν σε νιτρικό οξείδιο μία ομάδα χημικών ουσιών που λέγονται νιτρώδη.

Μην κατηγορείτε τις τροφές που καταναλώνετε για τις ημικρανίες σας. Στο στόμα βρίσκεται η ρίζα του «κακού» και συγκεκριμένα στα βακτήριά του που έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν σε νιτρικό οξείδιο μία ομάδα χημικών ουσιών που λέγονται νιτρώδη. Το νιτρικό οξείδιο είναι ένα χημικό που παίζει σημαντικό ρόλο στις κεφαλαλγίες. Αυτό υποστηρίζει μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση mSystems, και αναφέρει ότι οι πάσχοντες από ημικρανία φέρουν στο στόμα τους αυξημένα επίπεδα ορισμένων βακτηρίων.

Πλούσια σε νιτρώδη είναι ορισμένα από τα τρόφιμα που είναι συνήθεις ύποπτοι για την εκδήλωση ημικρανίας, δηλαδή τα επεξεργασμένα κρεατικά και τα σκουροπράσινα, φυλλώδη λαχανικά.

Όπως εξηγείται στη μελέτη, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα νιτρώδη προκαλούν κεφαλαλγία, διότι αυτό παρατηρείται πολύ συχνά στους πάσχοντες από καρδιολογικά προβλήματα που τα παίρνουν ως φάρμακα.

Στην πραγματικότητα, το 80% των ασθενών εκδηλώνουν σοβαρή κεφαλαλγία όταν τα παίρνουν, ενώ το 10% διακόπτουν την λήψη της διότι ο πονοκέφαλος είναι ανυπόφορος.

«Οι οφειλόμενοι στα νιτρώδη πονοκέφαλοι εκδηλώνονται τυπικά με δύο τρόπους: είτε άμεσα (μέσα σε μία ώρα από τη λήψη των φαρμάκων) με ήπια έως μέτρια βαρύτητα, είτε όψιμα (μέσα σε 3 έως 6 ώρες από τη λήψη) με πολύ πιο σοβαρά συμπτώματα που μοιάζουν με ημικρανικές κρίσεις» αναφέρεται.

Με βάση αυτό το δεδομένο και το γεγονός ότι στους εκλυτικούς παράγοντες ημικρανίας συμπεριλαμβάνονται τρόφιμα πλούσια σε νιτρώδη, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν εάν στο όλο πρόβλημα εμπλέκονται τα βακτήρια του στόματος.

Έτσι, εξέτασαν δείγματα από τη στοματική κοιλότητα δεκάδων εθελοντών, ορισμένοι εκ των οποίων έπασχαν από ημικρανίες, καθώς και δείγματα κοπράνων από σχεδόν 2.000 υγιείς εθελοντές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το μικροβίωμα στα δείγματα αυτά, διαπιστώνοντας ότι σε όσα προέρχονταν από τη στοματική κοιλότητα των ασθενών υπήρχε αφθονία νιτρωδών και νιτρικού οξειδίου, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επίπεδα των χημικών στο στόμα των υγιών εθελοντών.

Διαφορά παρατηρήθηκε και στο μικροβίωμα των κοπράνων (επομένως του εντέρου), αλλά ήταν μικρότερη.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη επιπέδων νιτρικού οξειδίου τα οποία προκαλούν ημικρανικές κρίσεις», τονίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (UCSD).

Επόμενο βήμα της έρευνάς τους είναι να εξετάσουν το μικροβίωμα πασχόντων από διάφορους τύπους ημικρανίας, για να δουν αν υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους και, βεβαίως, να επαληθεύσουν τα ευρήματά τους.

empty alt

Φτιάξε ένα δροσερό γλυκό με το καρπούζι που περίσσεψε

Αν σου έχει περισσέψει ένα μεγάλο κομμάτι από τα τελευταία καρπούζια του καλοκαιριού και είναι έτοιμο να χαλάσει, μην το πετάξεις.
empty alt

Καταστροφή! Ο καφές Arabica μπορεί να εξαφανιστεί σε 70 χρόνια!

Σου έχω άσχημα νέα…Σύμφωνα με επιστήμονες από το Λονδίνο και την Αιθιοπία, ο εξαιρετικά δημοφιλής καφές Arabica μπορεί να έχει εξαφανιστεί μέχρι το 2080 εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής! Ο Arabica είναι μία ποικιλία καφέ που ευδοκιμεί στα highlands της Αιθιοπίας και αντιπροσωπεύει...
empty alt

Πώς το κόβουν το καρπούζι;

Προτού κόψεις ένα καρπούζι, να έχεις υπόψη σου ότι καλό είναι αν το αγοράσεις ολόκληρο να το καταναλώσεις μέσα σε μία εβδομάδα ενώ αν το αγοράσεις σε κομμάτι να το φας μέσα στις τρεις πρώτες μέρες, διαφορετικά θα αρχίσουν να αλλοιώνονται η γεύση και η υφή του.
empty alt

Τα είδη των κρεμμυδιών και πού θα χρησιμοποιήσεις το καθένα

Μήπως κάθε φορά που ψωνίζεις κρεμμύδια, τα αγοράζεις σε όποιο χρώμα βρεις διαθέσιμο στον πάγκο; Κι όμως, τα λευκά, τα κίτρινα και τα κόκκινα κρεμμύδια δεν διαφέρουν μεταξύ τους μόνο στην εμφάνιση, αλλά και στη γεύση.
empty alt

6 βασικοί κανόνες για να χρησιμοποιείς με ασφάλεια τα μαχαίρια της κουζίνας

Όταν δοκιμάζεις για πρώτη φορά είτε να κόψεις σε κυβάκια ένα καρότο είτε να κομματιάσεις ένα μεγάλο κομμάτι κρέας, ίσως αναρωτιέσαι πώς καταφέρνουν οι σεφ να κόψουν τα υλικά τους χωρίς να κινδυνεύουν διαρκώς από ατυχήματα.
empty alt

Ένας απλός τρόπος να φτιάξεις τέλειο ψητό στήθος κοτόπουλου

Αν πετύχει, θα γίνει πεντανόστιμο. Αν όχι, μπορεί να βγει τόσο στεγνό και άνοστο που θα θυμίζει… σόλα παπουτσιού.
empty alt

Βαμμένα αυγά με τα υλικά της φύσης

Βάψε τα αυγά σου με τη δύναμη της φύσης. Πώς σου φαίνεται η ιδέα να βάψεις τα αυγά με φυσικά υλικά, όπως λάχανο και παντζάρι, οικονομικά και χωρίς να χρησιμοποιήσεις ίχνος χημικής ουσίας; Στο παραδοσιακό κόκκινο χρώμα, αλλά και σε ασυνήθιστες μπλε και πορτοκαλί αποχρώσεις; Και μετά […]
empty alt

Ομελέτα με σπαράγγια και κρεμμύδι με κομμάτια πίτας τορτίγια

Ποιος είπε ότι οι ομελέτες είναι μόνο για πρωινό; Αυτό το χορτοφαγικό γεύμα είναι αρκετά πλούσιο για πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό! Συστατικά 225 γρ.
Back To Top