Εμπνευσμένο από τη μεσογειακή παράδοση αυτή η συνταγή παντρεύει τη νόστιμη ντομάτα και το baby σπανάκι με ρεβίθια κι είναι ένα πιάτο που έχει την καταγωγή του στη Σεβίλλη της Ισπανίας, αυτό το ρεβίθι-στιφάδο είναι ταπεινό, εγκάρδιο και υπέροχο στην απλότητά του.

Εμπνευσμένο από τη μεσογειακή παράδοση αυτή η συνταγή παντρεύει τη νόστιμη ντομάτα και το baby σπανάκι με ρεβίθια κι είναι ένα πιάτο που έχει την καταγωγή του στη Σεβίλλη της Ισπανίας, αυτό το ρεβίθι-στιφάδο είναι ταπεινό, εγκάρδιο και υπέροχο στην απλότητά του. Είναι τέλειο όταν συνδυάζεται με ένα δημητριακό της επιλογής σου – το λατρεύω με μαγειρεμένο ρύζι ή κεχρί – ή ένα κομμάτι ωραίο, φλοιώδες ψωμί. Ο συνδυασμός κρεμμυδιού, σκόρδου και ντομάτας (σε δύο μορφές) συνδυάζεται με τις ελαφρώς καρυκευμένες εντάσεις από κύμινο, κόλιανδρο, και το πιο σημαντικό, καπνιστή πάπρικα εξαιρετικής ποιότητας.

Η αντσούγια είναι προαιρετική, αλλά δεν υπάρχει κανένας καλός λόγος να την παρακάμψεις: η γεύση που προέρχεται από αυτό το μικρό μικρό ψάρι προσθέτει πολύ περισσότερα από κάτι απλό ή στερεοτυπικό. Η ζάχαρη εξυπηρετεί παρόμοιο σκοπό εξισορροπώντας την οξύτητα των ντοματών και αναδεικνύοντας ακόμη περισσότερο τη φυσική τους γλυκύτητα. Και το σπανάκι; Μαγειρεύεται σε χρόνο μηδέν, μετατρέποντας σε μια κρεμώδη γοητεία υφής – μια πολύ ευχάριστη προσθήκη, ειδικά αν ψάχνεις για την ενίσχυση του Ποπάι μέσα στην ημέρα σου.

 

ΥΛΙΚΑ:

4 – 6 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

45 ΛΕΠΤΑ

Chickpeak

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, διαιρεμένο

1/2 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, τριμμένο

6 σκελίδες σκόρδο, αλεσμένες

Αλάτι

1 κουτ. καπνιστή πάπρικα

1 κουτ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 κουτ. αλεσμένο κύμινο

1 κουτ. κορίανδρο

1 φιλέτο καπνιστού γαύρου ή αντζούγιας (προαιρετικά)

2 κουταλιές της σούπας τοματοπολτός

250 γρμ. baby σπανάκι

500 γρμ. κατεψυγμένα ρεβίθια ή ξερά ρεβίθια που έχεις μουλιάσει από το προηγούμενο βράδυ (κάνουν και οι κονσέρβες ρεβιθιών, αρκεί να τις σουρώσεις)

500 γρμ. τριμμένες ντομάτες

1 κουταλιά της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη

1 φλ. ζωμός κοτόπουλου ή ζωμό λαχανικών με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

Φρεσκοκομμένο μαϊντανό, για γαρνιτούρα

chickpea_

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνεις 2 κουταλιές της σούπας λάδι. Προσθέτεις το κρεμμύδι, το σκόρδο και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μαγειρεύεις μέχρι να χρυσίσουν, περίπου 5 λεπτά. Προσθέτεις πάπρικα, πιπέρι, κύμινο και κόλιανδρο και ανακατεύεις μέχρι να βγουν τα αρώματα, 1 λεπτό. Προσθέτεις τον γαύρο ή την αντζούγια και τον ντοματοπολτό και ανακατεύεις μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως η αντζούγια στο μείγμα.

Προσθέτεις την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας λάδι. Προσθέτεις το σπανάκι και μαγειρεύεις μέχρι να γίνει ανοιχτό πράσινο και μόλις μαραθεί, 1 λεπτό. Προσθέτεις τα ρεβίθια, τις τριμμένες ντομάτες, τη ζάχαρη και τον ζωμό και αλατοπιπερώνεις. Φέρνεις σε σημείο βρασμού και στη συνέχεια τα αφήνεις να σιγοβράσουν. Καλύπτεις με το καπάκι και μειώνεις τη θερμότητα σε μέτρια-χαμηλή, στη συνέχεια τα αφήνεις να σιγοβράσουν για περίπου 15 λεπτά.

Αφαιρείς το καπάκι και συνεχίζεις το μαγείρεμα, ανακατεύοντας μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή συνοχή.

Γαρνίρεις με μαϊντανό πριν το σερβίρεις. Συνδυάζεις με ριζότο ή φρέσκο ψωμί και ελιές.

 

 

empty alt

Όλα τα μυστικά για νόστιμα μανιτάρια στο φούρνο

Τα μανιτάρια αν ψηθούν καλά μπορούν να γίνουν θεϊκά. Αλλά αν δεν ψηθούν καλά, το αποτέλεσμα, με τη λαστιχένια υφή και την ανύπαρκτη γεύση… θα θυμίζει σόλα παπουτσιού! Πώς θα κάνεις πραγματικότητα το πρώτο σενάριο; Στην αρχή τα πλένω ή όχι; Ιδού το ερώτημα! Ο κανόνας λέει να […]
empty alt

Στη Βρετανία οργανώνονται εργαστήρια μαγειρικής για ανθρώπους που κάνουν χημειοθεραπεία

Η μητέρα του Ryan Riley, ενός 24χρονου στυλίστα και δημοσιογράφου γεύσης, η οποία πέθανε πριν από τέσσερα χρόνια από καρκίνο του πνεύμονα, απολάμβανε να μαγειρεύει και να παρακολουθεί εκπομπές μαγειρικής.
empty alt

Γιατί το φαγητό που τηγάνισες δεν βγήκε τραγανό;

Το τηγάνισμα μπορεί να είναι ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους μαγειρέματος, αλλά σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολο όσο ίσως νομίζουμε.
empty alt

Κεφτεδάκια ή μπουκιές κοτόπουλου με πικάντικο άρωμα

Αν θέλετε να δώσετε έξτρα άρωμα και σούπερ γεύση στα συνηθισμένα δείπνα με κοτόπουλο, μην ψάχνετε άλλο.
empty alt

Ουίσκι με τόνικ: κάντε την έκπληξη

Ξέρουμε τι σκέφτεστε. Ουίσκι;;; Τι στο καλό κάνεις συνδυάζοντας ουίσκι και τόνικ; Αλλά πριν μας κρίνετε πολύ, σας προτρέπουμε να δοκιμάσετε αυτό το twist στο κλασικό.
empty alt

Οι πιο νόστιμες μαρινάδες που θα απογειώσουν την Τσικνοπέμπτη σου

Μια που εκ των πραγμάτων θα τσικνήσεις στο σπίτι σου έχουμε τρεις εύκολες συνταγές για να μαρινάρεις το κρέας σου και να αναβαθμίσεις γευστικά τα πιάτα σου στο μάξιμουμ.
empty alt

Η Kaiser μετατρέπει και φέτος την Τσικνοπέμπτη στην απόλυτη BBQ εμπειρία!

Kaiser και Τσικνοπέμπτη πάνε μαζί, έτσι και φέτος, η αγαπημένη Pilsner μπύρα σας καλεί να συμμετέχετε στον διαγωνισμό που απογειώνει την τέχνη του BBQ! Από τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου έως και την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, απολαύστε την αγαπημένη σας Kaiser, βρείτε τον 9ψήφιο κωδικό LOT στις συσκευασίες φιάλης […]
empty alt

Coffee time με ξυλάκια παγωτό

Δεν λέμε ποτέ όχι σε μια απόλαυση δύο σε ένα!
Back To Top