Κάντε τη διαφορά, με μια ανανεωμένη εκδοχή μιας κλασικής συνταγής

Φτιάξτε μια ανανεωμένη εκδοχή για ένα κλασικό πιάτο, το ψητό λεμονάτο κοτόπουλο με πατάτες, ρίχνοντας από πάνω την πιο γευστική σάλτσα ελιάς, αμύγδαλου και μαϊντανού. Η σάλτσα είναι τόσο απλή στην παρασκευή της που δεν θα χρειαστεί να βγάλετε μια επιπλέον κατσαρόλα. Το καλύτερο κομμάτι; Ολόκληρη αυτή η συνταγή γίνεται σε ένα μόνο πιάτο, κάνοντας το δείπνο (και το καθάρισμα) πιο εύκολο από ποτέ. Απλώς αφαιρέστε το κοτόπουλο και τις πατάτες σε μια πιατέλα σερβιρίσματος μόλις ψηθούν και στη συνέχεια ανακατέψτε τα υλικά της σάλτσας κατευθείαν στο ταψί. Ρίχνετε γενναιόδωρα την κρεμώδη σάλτσα πάνω από το πιάτο σας και σερβίρετε!

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:

4 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ώρα 15 λεπτά

Συστατικά

1 1/2 κιλό baby πατάτες, κομμένες μισές

1 λεμόνι, τα άκρα κομμένα, κομμένα σε λεπτές φέτες, αφαιρούνται οι σπόροι

3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, διαιρεμένο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

2 1/2 κιλά μπούτια κοτόπουλου με κόκαλα με το δέρμα (περίπου 8)

1 κουτ. γλυκιά πάπρικα

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1/2 γ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού

1/2 γ. χωρίς κουκούτσι Καλαμάτας, Castelvetrano, ή ανάμεικτες ελιές, μισές

1/2 γ. αμύγδαλα καβουρδισμένα σε φέτες

1/4 γ. λευκό ξύδι

120 γρ. φέτα (περίπου 1 γ.)

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°. Σε ένα ταψί 13" επί 9", ρίξτε τις πατάτες, το λεμόνι, 2 κουταλιές της σούπας λάδι, 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και λίγο τριμμένο πιπέρι. Ψήστε μέχρι οι πατάτες να αρχίσουν να γίνονται χρυσαφί, 14 με 16 λεπτά.

Στεγνώστε το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας. Καρυκεύστε παντού με 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. Βάλτε το δέρμα του κοτόπουλου με την πλευρά προς τα πάνω ανάμεσα στις πατάτες. Πασπαλίζετε το κοτόπουλο με πάπρικα και περιχύνετε με την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας λάδι.

Ψήστε το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει η πέτσα και ένα θερμόμετρο άμεσης ανάγνωσης τοποθετημένο στο παχύτερο μέρος (χωρίς να αγγίξετε το κόκκαλο) να καταγράφει 165° και οι πατάτες να είναι τραγανές και να ροδίζουν, περίπου 35 λεπτά.

Χρησιμοποιώντας μια λαβίδα ή μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρετε το κοτόπουλο και τις πατάτες σε μια πιατέλα. Ανακατέψτε προσεκτικά το σκόρδο σε ζεστές σταγόνες του ταψιού (θα πρέπει να υπάρχουν περίπου 1/2 φλιτζάνι σταγόνες). Προσθέστε μαϊντανό, ελιές, αμύγδαλα, ξύδι και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι κι ανακατέψτε να ενωθούν.

Περιχύστε η σάλτσα πάνω από το κοτόπουλο και τις πατάτες. Πασπαλίστε με τη φέτα από πάνω.

empty alt

Αυτό είναι το μυστικό για τραγανά μανιτάρια

Ξέρεις πώς είναι τα τέλεια σοταρισμένα μανιτάρια: έχουν ένα όμορφο χρυσό-καφέ χρώμα, τραγανές άκρες και πλούσια, γεμάτη γεύση.
empty alt

Επιδόρπια ανά τον κόσμο: Πώς τα απολαμβάνουν οι 10 πιο υγιείς λαοί;

Θα περίμενες ότι μιλώντας για τους πιο υγιείς λαούς του πλανήτη, θα απορρίπταμε από τη διατροφή τους τα γλυκά; Ότι η λέξη «επιδόρπιο» τους είναι παντελώς άγνωστη; Κι όμως, ένα υγιεινό πλαίσιο διατροφής μπορεί να περιλαμβάνει ΚΑΙ επιδόρπιο, αρκεί η κατανάλωσή του να γίνεται με μέτρο.
empty alt

Βραδινή λιγούρα; Δες τι μπορείς να τρως!

Το ακούς συνέχεια: δεν πρέπει να τρως πριν τον ύπνο, δεν κάνει να κοιμάσαι με γεμάτο στομάχι, δεν θα προλάβεις να κάψεις τις θερμίδες και άλλα τέτοια.
empty alt

Πώς θα κρατήσεις την επιφάνεια κοπής στη θέση της

Αρκεί ένα λάθος πρόγραμμα στο πλυντήριο πιάτων ώστε η επίπεδη, σταθερή και αξιόπιστη επιφάνεια κοπής σου να σκεβρώσει και να αρχίσει να χάνει την ισορροπία της, με κίνδυνο να φύγει από τον πάγκο την ώρα που κόβεις τα λαχανικά για τη μαγειρική σου.
empty alt

4 συμβουλές για να αυτοσχεδιάσεις με (σχετική) ασφάλεια στην κουζίνα

Ακόμα και αν δεν έχεις αρκετή εμπιστοσύνη στις μαγειρικές σου ικανότητες για να ξεφύγεις λίγο από μια συνταγή (ή ακόμα και να αυτοσχεδιάσεις εντελώς), ακολουθώντας τα παρακάτω tips θα αυξήσεις τις πιθανότητες να φτιάξεις κάτι πραγματικά νόστιμο και πρωτότυπο, βασισμένος στην τόλμη και τη φαντασία...
empty alt

Happy Beaujolais Nouveau Day

Το κρασί που αυτή την εποχή έχει την τιμητική του έχει και τη δική του ξεχωριστή μέρα είναι το Beaujolais Nouveau! Αυτός ο τρύγος με το κόκκινο σταφύλι και το κόκκινο χρώμα που σερβίρεται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου – δεν είναι σαφώς για τους λάτρεις του κρασιού.
empty alt

Γεμιστά κοχύλια ζυμαρικών με σπανάκι και τυρί

Στο φθινόπωρο ταιριάζει το άρωμα από το μοσχοκάρυδο. Κι η μαγεία από λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο είναι πιο έντονη στα γαλακτοκομικά, κάνοντας τα γεμιστά κοχύλια ζυμαρικών μια τέλεια ευκαιρία για να χρησιμοποιήσετε αυτό το υπέροχο μπαχαρικό που δεν μπαίνει πολύ εύκολα στις συνταγές.
empty alt

Γευστικό ταξίδι στην Τοσκάνη με σαλάτα-τορτελίνι

Ζυμαρικά+σαλάτα = ο πιο δροσερός συνδυασμός του καλοκαιριού
Back To Top