Είτε ψάχνετε για νέους τρόπους για να χρησιμοποιήσετε την αφθονία των εποχικών ντοματών είτε απλά θέλετε ένα γρήγορο πιάτο, αυτές οι γεμιστές ντομάτες γεμάτες με μοτσαρέλα, παρμεζάνα και φρέσκα βότανα είναι απλές και νόστιμες.

Είτε ψάχνετε για νέους τρόπους για να χρησιμοποιήσετε την αφθονία των εποχικών ντοματών είτε απλά θέλετε ένα γρήγορο πιάτο, αυτές οι γεμιστές ντομάτες γεμάτες με μοτσαρέλα, παρμεζάνα και φρέσκα βότανα είναι απλές και νόστιμες.

Υπάρχει κάτι παρηγορητικό σχετικά με το λιωμένο τυρί και τα αρωματικά βότανα και αυτό το πιάτο τα έχει όλα. Η μοτσαρέλα, η παρμεζάνα, ο βασιλικός και το ελαιόλαδο θα σας υπενθυμίσουν μια πίτσα μαργαρίτα που ξεχωρίζει από σάλτσα, χωρίς κρούστα. Και το καλύτερο μέρος; Ετοιμάζονται σε λίγα λεπτά.

Σε αυτήν τη συνταγή, ο πολτός ντομάτας μαζεύεται και χρησιμοποιείται στη γέμιση (χωρίς σπατάλη!) Μαζί με αρκετά μαλακά κομμάτια ψίχας ψωμιού για να απορροφήσει την υγρασία και να δώσει το σώμα στο γέμισμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συνταγή ως οδηγό και να ανταλλάξετε τον αγαπημένο σας συνδυασμό τυριών και βοτάνων.

Αν έχετε σχάρα, ρίξτε τες στα κάρβουνα! Αν όχι, ψήστε τα στο φούρνο και απολαύστε αυτές τις τυρένιες ντομάτες όλο τον χρόνο.

Καλύτερες ντομάτες για γέμιση;

Θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια ομοιόμορφη στρογγυλή, μεσαίου μεγέθους ντομάτα με σταθερά πλαϊνά για αυτήν τη συνταγή.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τσαμπί για το μέγεθός τους, την ομοιόμορφη στρογγυλότητα και την κλασική γεύση ντομάτας. Πωλούνται συνήθως με 4-6 ντομάτες που εξακολουθούν να συνδέονται με το τσαμπί τους, όπως υποδηλώνει το όνομα. Εάν δεν έχετε αυτό το είδος ντομάτας στην περιοχή σας, μην ανησυχείτε! Οποιαδήποτε μεσαίου μεγέθους ποικιλία ντομάτα περίπου στο μέγεθος μιας μπάλας τένις θα λειτουργήσει επίσης.

Απλώς λάβετε υπόψη ότι εάν η ντομάτα σας είναι στενή σαν μια ντομάτα Ρομά, πιθανότατα θα πρέπει να κόψετε το κάτω μέρος για να της δώσετε μια επίπεδη βάση για να στηρίξετε.

Πώς να γεμίζετε ντομάτες

Αφαιρέστε τα τσαμπιά και τους μίσχους. Πλύνετε τις ντομάτες, αλλά μην τις ξεφλουδίσετε.

Έπειτα, κόβουμε τις ντομάτες στα μισά οριζόντια και χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να μαζέψετε τη σάρκα. Λόγω του ομοιόμορφα στρογγυλού σχήματος των ντοματών στο τσαμπί, κάθε μισό θα καθίσει εύκολα μόνο του. Εάν τρυπήσετε κατά λάθος μια τρύπα στο κάτω μέρος, μην ανησυχείτε! Το γέμισμα θα το κλείσει.

Τέλος, ετοιμάστε τη γέμιση. Αντί να απορρίψετε το εσωτερικό της ντομάτας, αδειάστε τους σπόρους και το νερό και, στη συνέχεια, κόψτε ό,τι μένει για να χρησιμοποιηθεί στη γέμιση. Εάν παρατηρήσετε ότι ο πυρήνας ή η σάρκα κοντά στο άκρο του στελέχους είναι ιδιαίτερα σκληρή, μην την συμπεριλάβετε.

Εναλλακτικές προτάσεις για γεμιστές ντομάτες

Αυτή η συνταγή μπορεί να προσαρμοστεί στις προτιμήσεις σας. Η μοτσαρέλα και ο βασιλικός είναι υπέροχοι, αλλά μην σταματάτε εκεί. Δοκιμάστε και αυτούς τους νόστιμους εναλλακτικούς συνδυσμούς:

Τσένταρ και κόλιαντρο

Φέτα και ρίγανη

Chevre και σχοινόπρασο

Απλώς λάβετε υπόψη την ένταση του βοτάνου που επιλέγετε. Για παράδειγμα, το 1/4 φλιτζάνι βασιλικού λειτουργεί, αλλά, για ρίγανη, θα χρειαστείτε μόνο το μισό το πολύ. Εάν χρησιμοποιείτε ξηρά βότανα, πιθανότατα θα χρειαστείτε το 1/3 της ποσότητας φρέσκου.

Θέλετε να κάνετε αυτό το πιάτο πιο πλήρες; Δοκιμάστε να αναμίξετε κρέας, ρύζι ή σπόρους.

Μαγειρεμένο λουκάνικο

Μαγειρεμένο αλεσμένο βόειο κρέας

Μαγειρεμένο ρύζι ή κινόα

tomaab

Ντομάτες γεμιστές με μοτσαρέλα και βασιλικό

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

20 λεπτά

ΩΡΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ

15 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

35 λεπτά

4 μερίδες

Εάν προτιμάτε χωρίς γλουτένη, χρησιμοποιήστε ψωμί χωρίς γλουτένη ή ψίχουλα ψωμιού.

Συστατικά

4 μεσαίες ντομάτες με σταθερούς, σαρκώδεις τοίχους,

1 φλιτζάνι τεμαχισμένο τυρί μοτσαρέλα

1/3 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα, χωρισμένη

1/4 φλιτζάνι φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο και άλλα για γαρνιτούρα

1 φέτα ψωμί (αρκετό για να φτιάξετε 1/4 φλιτζάνι ψωμί)

1 κουταλιά της σούπας λιωμένο αλατισμένο βούτυρο

1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο αλεσμένο

1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/8 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

Ελαιόλαδο για πασπάλισμα

tomaaac

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°. Μαλακώστε τα ψίχουλα ψωμιού:

Για να φτιάξετε το 1/4 φλιτζάνι μαλακά ψίχουλα, αφαιρέστε την κρούστα από 1 φέτα ψωμί (κατά προτίμηση μπαγιάτικο) και είτε βάλτε σε ένα μικρό επεξεργαστή τροφίμων ή τεμαχίστε με ένα πιρούνι μέχρι το ψωμί να μοιάζει με λεπτά ψίχουλα σαν άμμο.

Προετοιμάστε τις ντομάτες: Κόβουμε τις ντομάτες στο μισό οριζόντια γύρω από τον πυρήνα και χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να μαζέψετε τη σάρκα. Προσέξτε να μην τρυπήσετε τα τοιχώματα της ντομάτας, αλλά αν το κάνετε, το γέμισμα θα καλύψει την τρύπα.

Χρησιμοποιώντας τα χέρια σας ή ένα κουτάλι, διαχωρίστε τους σπόρους από τη σάρκα ντομάτας και μεταφέρετε τη σάρκα σε μια κοπή. Απορρίψτε τους σπόρους και το νερό της ντομάτας. Κόψτε τη σάρκα και αφήστε την για γέμιση.

Φτιάξτε το γέμισμα: Σε ένα μεσαίο μπολ, προσθέστε το τυρί μοτσαρέλα, 1/4 φλιτζάνι παρμεζάνα, βασιλικό, ψίχουλα, βούτυρο, σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε καλά.

Ψήστε: Χρησιμοποιώντας δύο κουτάλια, γεμίστε τα μισά τομάτας με το γέμισμα. Πασπαλίζουμε γεμάτες ντομάτες με το υπόλοιπο τυρί παρμεζάνας και ψεκάζουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε για 15 λεπτά, ή έως ότου οι ντομάτες μαλακώσουν, στη συνέχεια ψήστε στον αέρα σε δυαντή θερμοκρασία για 1 λεπτό έως ότου το γέμισμα αρχίσει να φουσκώνει και να μοιάζει χρυσό.

Σερβίρισμα: Γαρνίρετε με μερικά σχισμένα φύλλα βασιλικού και σερβίρετε ζεστά.

empty alt

Θες να χάσεις βάρος; Πάρε μικρότερο πιάτο

Μία νέα βρετανική έρευνα ήρθε να αποδείξει ότι το μέγεθος του πιάτου σου και άρα η μερίδα που βάζεις μπροστά σου όταν κάτσεις να φας, επηρεάζουν την ποσότητα που καταναλώνεις.
empty alt

Άσε τα ηρεμιστικά και πιάσε τα λεμόνια

  Ξέραμε ότι υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση γιατί θέλουμε να ζούμε σε ένα σπίτι, περιτριγυρισμένο από λεμονιές! Και σήμερα σου επιβεβαιώνω τον… εθισμό που έχεις στον μυρωδάτο αυτό φυτό! Απ’ ότι φαίνεται λοιπόν, το να… σνιφάρεις λεμόνια, μόνο σε καλό θα σου βγει! Είτε πρόκειται να μυρίσεις […]
empty alt

Πώς πρέπει να ψωνίζεις όταν έχει καύσωνα

Η άνοδος της θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων και βλαβερών μικροοργανισμών στα τρόφιμα, ενώ κάτι τέτοιο γίνεται ακόμα πιο πιθανό όταν επικρατούν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες ή καύσωνας.
empty alt

Ποτέ δεν είναι υπερβολικά νωρίς για να φτιάξεις ζεστό αρωματικό κρασί

Ίσως το ζεστό αρωματικό κρασί, το γερμανικό Glühwein, να σου θυμίζει χριστουγεννιάτικα παζάρια και ρεβεγιόν, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να σε αποθαρρύνει από το να το απολαμβάνεις όλο το χρόνο, ή τουλάχιστον να αρχίζεις να το απολαμβάνεις μόλις η θερμοκρασία πέφτει σε επίπεδα ικανοποιητικά για ένα...
empty alt

Σάλτσα στρειδιών: τι είναι και με τι μπορείς να την αντικαταστήσεις;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι είναι, πραγματικά, η σάλτσα στρειδιών, που ίσως χρησιμοποιείς ήδη στις συνταγές σου, ειδικά σε εκείνες στο γουόκ, μαζί με ρύζι, λαχανικά και άλλα υλικά; Βασικά, είναι αυτό που λέει το όνομά της: καραμελωμένος ζωμός στρειδιών (υποπροϊόν του μαγειρέματος των στρειδιών σε...
empty alt

4 tips για πεντανόστιμο ψητό κοτόπουλο

Αν το ψητό κοτόπουλο πετύχει, είναι ένα όνειρο. Αν όχι, μπορεί να είναι ακόμα και για πέταμα.
empty alt

Η νέα καλοκαιρινή εκδοχή του Bloody Mary

Σε διακοπές στο νησί, για ένα πρωινό brunch έκπληξη, ή ως το ιδανικό συνοδευικό την ώρα που ο ήλιος δύει αυτή η εκδοχή του Bloddy Mary θα σε ενθουσιάσει! ΥΛΙΚΑ: 4 ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 0 ΩΡΕΣ 10 ΛΕΠΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 6 ΩΡΕΣ 10 ΛΕΠΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 4 μίνι αγκουράκια […]
empty alt

Το Mostaccioli θα γίνει το νέο αγαπημένο σας πιάτο ζυμαρικών

Το Mostaccioli είναι ένα χορταστικό πιάτο ψημένων ζυμαρικών που είναι τέλειο για δείπνο το βράδυ της εβδομάδας.
Back To Top