Ο Σαμ Πανόπουλος μετανάστευσε στον Καναδά το 1954 σε ηλικία μόλις 20 ετών και μαζί με τα δύο αδέλφια του απέκτησε πολλά εστιατόρια που έγιναν επιτυχημένα.

Ο Σαμ Πανόπουλος μετανάστευσε στον Καναδά το 1954 σε ηλικία μόλις 20 ετών και μαζί με τα δύο αδέλφια του απέκτησε πολλά εστιατόρια που έγιναν επιτυχημένα.

Ήταν, όμως, μία κίνησή του το 1962 που έμελλε να του χαρίσει την αθανασία αλλά και να ανάψει τη «σπίθα» για ένα debate που διαρκεί μέχρι σήμερα. Ποια κίνηση ήταν αυτή;

Να βάλει ανανά από κονσέρβα πάνω σε μία κλασική πίτσα. Και εγένετο η Hawaiian pizza!

«Απλά τον βάλαμε για πλάκα, για να δούμε τι γεύση θα έχει. Ήμασταν νέοι στο χώρο της εστίασης και κάναμε πολλά πειράματα», είχε πει ο Σαμ Πανόπουλος  στο BBC, νωρίτερα φέτος.

Ο Σαμ και τα αδέλφια του βρήκαν πολύ ιδιαίτερη την αντίθεση ανάμεσα στον ανανά και το ζαμπόν και έδωσαν την πίτσα σε μερικούς πελάτες για να τη δοκιμάσουν. «Μερικούς μήνες μετά, οι πελάτες είχαν ξετρελαθεί, οπότε την βάλαμε στο μενού», ενώ ονομάστηκε Hawaiian από τη μάρκα της κονσέρβας ανανά που χρησιμοποίησαν.

Ξεκινώντας από το εστιατόριο του Σαμ Πανόπουλου, η Hawaiian κατέκτησε τον κόσμο ενώ σχεδόν αμέσως προκάλεσε διαμάχες ανάμεσα σε αυτούς που την λατρεύουν και σε όσους την απεχθάνονται.

Μάλιστα, πρόσφατα βρέθηκε και πάλι στο προσκήνιο, όταν ο πρόεδρος της Ισλανδίας δήλωσε ότι είναι κάθετα αντίθετος με την ιδέα του ανανά πάνω σε πίτσα και αντιπρότεινε τα θαλασσινά.

Στην κουβέντα μπήκε μέχρι και ο πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau, ο οποίος στο Twitter δήλωσε λάτρης της συγκεκριμένης πίτσας και μέλος της #teampineapple!

Τη δική του απάντηση έδωσε και ο ίδιος ο Πανόπουλος που είπε για τον Ισλανδό πρόεδρο «ο τύπος είναι τρελός. Δεν έχει πολλούς ανανάδες εκεί πάνω. Έχει όμως ψάρια για αυτό λέει να βάζουμε ψάρια στην πίτσα».

Την περασμένη Πέμπτη, ο Σαμ Πανόπουλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών αφήνοντας κληρονομιά σε όλο τον κόσμο την Hawaiian pizza αλλά και το διαρκές ερώτημα: τελικά ταιριάζει ο ανανάς με την πίτσα;

empty alt

Mukimono: Μια ιαπωνική τέχνη για τα μάτια σου μόνο

“Πρέπει να τρώω φρούτα και λαχανικά”: Το επαναλαμβάνεις κάθε μέρα στον εαυτό σου σαν χαϊκού για να τον πείσεις.
empty alt

Οδηγός: Πώς θα επιλέξεις το ιδανικό κρασί για να συνοδεύσεις ένα πιάτο

Ας είμαστε ειλικρινείς: Οι περισσότεροι από εμάς τα χάνουμε όταν μπαίνουμε στην κάβα με σκοπό να διαλέξουμε ένα κρασί που θα ταιριάζει π.
empty alt

Ελαιόλαδο: Ποια είναι η διάρκεια ζωής του;

Ίσως έχεις την εντύπωση ότι το ελαιόλαδο… κρατάει για πάντα. Στην πραγματικότητα όμως αλλοιώνεται πολύ πιο γρήγορα από όσο ίσως νομίζεις.
empty alt

Bruschetta time…

  Τίποτα δεν «καλωσορίζει» το καλοκαίρι όπως η… μπρουσκέτα. Αν και μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά το να τρίψεις το φρυγανισμένο ψωμί με σκόρδο θα απογειώσει το γευστικό του αποτέλεσμα.
empty alt

Πώς να φτιάξετε το πιο υγιεινό smoothie

Το πρώτο μυστικό για ένα ισορροπημένο πρωινό είναι οι ίνες!  Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες τείνουν να μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο γεμάτοι, επειδή χωνεύουν πιο αργά.
empty alt

Vamos! Η μεξικάνικη κουζίνα είναι ο πιο hot καλοκαιρινός γευστικός προορισμός

Ήδη από την εποχή των Μάγια, με κάποια ισχυρή επιρροή από τους Ισπανούς κατακτητές, η κουλτούρα της μεξικανικής κουζίνας έχει εξελιχθεί σε ένα μοναδικό μείγμα σύγχρονης και διαχρονικής γαστρονομίας.
empty alt

«Τηγανίτες» σολομού με φέτα και άνηθο

Η φέτα και ο φρέσκος άνηθος αρωματίζουν αυτές τις τραγανές τηγανίτες σολομού. Συνδυάστε με την αγαπημένη σας σάλτσα ή σερβίρετε πάνω από ένα στρώμα με χόρτα ή λαχανικά για ένα γρήγορο, νόστιμο και υγιεινό γεύμα.
empty alt

Απολαυστική σούπα με κοτόπουλο και ρύζι

Υγιεινή και ζεστή, ό,τι πρέπει για να ανεβάσεις τη θερμοκρασία
Back To Top