Το πρόβλημα είναι γνωστό: το τέλος του Πάσχα σε βρήκε με άπειρα βαμμένα αυγά που περίσσεψαν από το γιορτινό τραπέζι και τα τσουγκρίσματα με φίλους και συγγενείς.

Το πρόβλημα είναι γνωστό: το τέλος του Πάσχα σε βρήκε με άπειρα βαμμένα αυγά που περίσσεψαν από το γιορτινό τραπέζι και τα τσουγκρίσματα με φίλους και συγγενείς. Πώς θα τα αξιοποιήσεις χωρίς να τα αφήσεις να μπαγιατέψουν στο ψυγείο και, τελικά, να τα πετάξεις;

Η αλήθεια είναι ότι το γεγονός πως είναι σφιχτοβρασμένα δεν σου αφήνει το περιθώριο για να τα εντάξεις στην κουζίνα σου με άπειρους διαφορετικούς τρόπους. Μπορείς όμως, αντί να τα κάνεις αυγοσαλάτα (η «κλασική» λύση), να τα γεμίσεις με διάφορα υλικά της επιλογής σου και να τα απολαύσεις ως ένα υγιεινό και νόστιμο σνακ ή να τα σερβίρεις στο κυριακάτικο τραπέζι.

Για να φτιάξεις γεμιστά αυγά, αρκεί να ακολουθήσεις τα παρακάτω πέντε απλά βήματα. Αν είναι βαμμένα (και, επομένως, ήδη σφιχτοβρασμένα), παραλείπεις τα δύο πρώτα.

1. Βράζεις μερικά αυγά: Αφήνεις το νερό να πάρει μια βράση σε μια κατσαρόλα και προσθέτεις όσα αυγά θέλεις, προσεκτικά με μια μεγάλη κουτάλα για να μη σπάσουν καθώς θα προσγειώνονται στον πυθμένα της. Χαμηλώνεις, αμέσως μετά, τη φωτιά και τα αφήνεις να σιγοβράσουν για 12-14 λεπτά, ανάλογα με το πόσο σφιχτά τα θέλεις. Αυτό είναι θέμα γούστου.

2. Τα βάζεις σε κρύο νερό: Μόλις περάσει ο χρόνος του μαγειρέματος (βολεύει να χρησιμοποιήσεις χρονόμετρο κουζίνας), βγάζεις τα αυγά σου και τα βυθίζεις κατευθείαν σε ένα μπολ με παγωμένο νερό, από το ψυγείο ή γεμάτο με παγάκια. Τα αφήνεις να κρυώσουν εντελώς. Το παγωμένο νερό θα διακόψει αυτομάτως τη διαδικασία του βρασμού, ώστε να μη βράσουν περισσότερο από όσο θέλεις, και, επιπλέον, θα κάνει ευκολότερο τον καθαρισμό των αυγών.

3. Αφαιρείς το τσόφλι τους: Σπας κάθε αυγό στην άκρη του μπολ και είτε το αφήνεις για μερικά λεπτά ακόμα να κρυώσει μέσα στο νερό, με ραγισμένο το τσόφλι, είτε το ξεφλουδίζεις αμέσως κάτω από τρεχούμενο νερό.

4. Κόβεις κάθε αυγό στη μέση, κατά μήκος: Χρησιμοποιείς ένα κοφτερό μαχαίρι, για να κοπεί ομοιόμορφα, αφαιρώντας στη συνέχεια τον κρόκο (χωρίς να τον πετάξεις). Καθαρίζεις το μαχαίρι σου με ένα πανάκι ή λίγο χαρτί κουζίνας μετά από κάθε τομή, ώστε το όμορφο λευκό του ασπραδιού να μη λερωθεί από υπολείμματα κρόκων.

5. Ετοιμάζεις τη γέμιση: Αυτό είναι και το πιο απολαυστικό και δημιουργικό κομμάτι της διαδικασίας. Για κάθε 6 αυγά (ή 12 μισούς κρόκους), προσθέτεις ¼ φλιτζάνι ενός κρεμώδους υλικού (π.χ. μαγιονέζα ή μουστάρδα) και περίπου 2 κ.γ. από ένα πικάντικο μπαχαρικό (πάπρικα, πιπέρι κ.ά.) και ό,τι άλλο θέλεις, για παράδειγμα ψιλοκομμένα αλλαντικά και φρέσκα μυρωδικά. Μερικές μόνο ιδέες για τη γέμιση; Μουστάρδα και μαγιονέζα με πάπρικα ή τυρί κρέμα και άνηθο ή στραγγιστό γιαούρτι και μαγιονέζα με πάπρικα ή μουστάρδα και ψιλοκομμένο μπέικον με πιπέρι ή κορυφές από σπαράγγια με πιπέρι. Απλά ανακατεύεις τα υλικά της επιλογής σου με τους κρόκους και ξαναγεμίζεις με το μείγμα τα κομμένα στη μέση αυγά σου. Τα σερβίρεις κρύα.

empty alt

Ο λιγότερο βαρετός τρόπος να μαγειρέψεις τις φακές

Συνήθως αντιμετωπίζουμε τις φακές σαν ένα αναγκαίο κακό: τα όσπρια που δεν μπορούν να λείπουν από το εβδομαδιαίο μενού, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία και αρκετά οικονομικά, αλλά δεν είναι και σε θέση να προσφέρουν έντονες γευστικές συγκινήσεις.
empty alt

Πρέπει να βάζουμε τα λαχανικά στο ψυγείο;

Φανταστείτε το εξής σκηνικό: Έχετε μόλις επιστρέψει από το σούπερ μάρκετ ή το μανάβικο της γειτονιάς με ένα σωρό σακούλες γεμάτες λαχανικά και φρούτα.
empty alt

Πώς θα κρατήσεις την επιφάνεια κοπής στη θέση της

Αρκεί ένα λάθος πρόγραμμα στο πλυντήριο πιάτων ώστε η επίπεδη, σταθερή και αξιόπιστη επιφάνεια κοπής σου να σκεβρώσει και να αρχίσει να χάνει την ισορροπία της, με κίνδυνο να φύγει από τον πάγκο την ώρα που κόβεις τα λαχανικά για τη μαγειρική σου.
empty alt

Ποια μέρη του κόλιανδρου τρώγονται;

Ίσως μέχρι σήμερα χρησιμοποιείς τον κόλιανδρο κυρίως αποξηραμένο, το ήξερες όμως ότι είναι ολόκληρος βρώσιμος, από τη ρίζα μέχρι τα φύλλα; Μάλιστα τα φύλλα και τα στελέχη του χρησιμοποιούνται ευρέως σε κουζίνες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
empty alt

Το tip για να διατηρείται ο καφές σου ζεστός για περισσότερη ώρα

Μήπως ο καφές σου κρυώνει υπερβολικά σύντομα, από τη στιγμή που θα τον σερβίρεις στο φλιτζάνι; Δοκίμασε το παρακάτω κόλπο για να τον διατηρήσεις ζεστό για περισσότερη ώρα.
empty alt

Ψητές μπουκιές αβοκάντο τυλιγμένες σε φέτες μπέικον

Ναι είναι αλήθεια! Δεν μπορείς να αντισταθείς σε τίποτα που είναι τυλιγμένο σε μπέικον. Κι ακόμα περισσότερο δεν μπορείς να πεις όχι στην πράσινη απόλαυση που ακούει στο όνομα «αβοκάντο».
empty alt

Αυτό είναι το πιο ευέλικτο υλικό που μπορείς να έχεις στην κουζίνα σου (μετά το αλάτι)

Ό,τι κι αν μαγειρεύεις, γλυκό ή αλμυρό, σχεδόν πάντα θα χρειαστεί να προσθέσεις κάτι όξινο – είτε ξίδι είτε χυμό λεμονιού.
empty alt

Ρεβίθια με μπρόκολο σε μια απολαυστική Alfredo εκδοχή

Η πιο comfort συνταγή που συνδυάζει τα ρεβίθια με το μπρόκολο
Back To Top