Ίσως να αηδιάζεις στην ιδέα μιας μπριζόλας που μόλις κοπεί απελευθερώνει από το εσωτερικό της ένα κόκκινο υγρό.

Ίσως να αηδιάζεις στην ιδέα μιας μπριζόλας που μόλις κοπεί απελευθερώνει από το εσωτερικό της ένα κόκκινο υγρό. Ωστόσο, αυτό το… σπλάτερ θέαμα στην πραγματικότητα δεν δημιουργείται από την παρουσία αίματος.

Άλλωστε, αν οι μετρίως ψημένες μπριζόλες είχαν γεύση αίματος, μάλλον θα ήταν δημοφιλείς μόνο στα βαμπίρ των ταινιών τρόμου και όχι σε όσους εκτιμούν το καλό κρέας.

Στην πραγματικότητα λοιπόν το κόκκινο χρώμα μιας μετρίως ψημένης μπριζόλας οφείλεται στη μυοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη των μυϊκών ιστών που μεταφέρει οξυγόνο και περιέχει μια κόκκινη χρωστική.

Καθώς μαγειρεύεται το κρέας, το χρώμα της μυοσφαιρίνης σκουραίνει, γι’ αυτό όσο πιο «καλοψημένο» είναι, τόσο πιο γκρι δείχνει.

Μάλιστα κάποιες εταιρείες παραγωγής τυποποιημένων προϊόντων κρέατος επεξεργάζονται τις ωμές μπριζόλες με μονοξείδιο του άνθρακα για να «κλειδώσουν» τη μυοσφαιρίνη στο εσωτερικό τους διατηρώντας ένα κόκκινο χρώμα φρεσκάδας.

Την επόμενη φορά λοιπόν θα σου σερβίρουν μια μετρίως ψημένη μπριζόλα που είναι κόκκινη από μέσα, δοκίμασε να τη δεις διαφορετικά και να την απολαύσεις χωρίς προκαταλήψεις.

empty alt

Marie Harel: 256 χρόνια από τη γέννηση της γυναίκας που παρασκεύασε το Καμαμπέρ

Πίσω από το τυρί με το λευκό περίβλημα και την έντονη μυρωδιά, που είτε τη μισείς είτε τη λατρεύεις, κρύβεται η ιστορία μας γυναίκας, της Marie Harel.
empty alt

Αυτό είναι το γρηγορότερο (μαγειρεμένο) γεύμα που υπάρχει!

Τώρα πια δεν έχεις δικαιολογία «δεν προλαβαίνω να μαγειρέψω». Ιδιαίτερα αν διαθέτεις φούρνο μικροκυμάτων. Γιατί η παρακάτω συνταγή ομελέτας σε φλιτζάνι είναι έτοιμη μέσα σε λιγότερο από δύο λεπτά.
empty alt

Ο ιδανικός τρόπος να εκμεταλλευτείς μια σχεδόν άδεια γυάλα μελιού

Στον πυθμένα της γυάλας σου έχουν μείνει λίγες κουταλιές από μέλι, ταχίνι, μουστάρδα ή κρέμα βαλσαμικού (οποιουδήποτε ρευστού υλικού χρησιμοποιείς στη μαγειρική σου).
empty alt

8 tips για να μαγειρέψεις τις αγκινάρες με τον καλύτερο τρόπο

Ποιος μπαίνει στην κουραστική διαδικασία να καθαρίσει μια φρέσκια αγκινάρα; Ωστόσο αξίζει να αφιερώσουμε κόπο και χρόνο σε αυτά τα βρώσιμα άνθη (γιατί για λουλούδια μιλάμε) με τη μοναδική νοστιμιά.
empty alt

Πώς να φτιάξετε το πιο υγιεινό smoothie

Το πρώτο μυστικό για ένα ισορροπημένο πρωινό είναι οι ίνες!  Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες τείνουν να μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο γεμάτοι, επειδή χωνεύουν πιο αργά.
empty alt

Πώς μπορώ να καταψύξω το γάλα;

  Η κατάψυξη γάλακτος είναι εύκολος τρόπος αποθήκευσής του αρκεί να ξέρετε τον σωστό τρόπο. Ακολουθεί ένας πλήρης οδηγός για την κατάψυξη πλήρους, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και αποβουτυρωμένου γάλακτος, καθώς και συμβουλές για την απόψυξη και τους καλύτερους τρόπους χρήσης του μετά την...
empty alt

Marzipan – ένα γλυκό θαύμα φτιαγμένο από αμύγδαλα

Το Marzipan, μια νόστιμη και ελαφριά λιχουδιά από έναν αρκετά ασυνήθιστο συνδυασμό ζάχαρης και ψίχας αμυγδάλου, συχνά τονισμένο με εκχύλισμα αμυγδάλου.
empty alt

Ο καλύτερος τρόπος να αξιοποιήσεις τα πασχαλινά αυγά που περίσσεψαν

Το πρόβλημα είναι γνωστό: το τέλος του Πάσχα σε βρήκε με άπειρα βαμμένα αυγά που περίσσεψαν από το γιορτινό τραπέζι και τα τσουγκρίσματα με φίλους και συγγενείς.
Back To Top