Νόστιμη κι εύκολη μαρμελάδα λεμονιού για άρωμα καλοκαιριού όλο τον χρόνο

Η σπιτική μαρμελάδα δεν χρειάζεται να είναι σκληρή δουλειά - αυτή η απλή μέθοδος μαγειρεύει τα λεμόνια ολόκληρα στην αρχή, εξοικονομώντας χρόνο και προσπάθεια!

Χρόνος προετοιμασίας και μαγειρέματος

Προετοιμασία: 20 λεπτά

Μαγείρεμα: 3 ώρες

Συν ψύξη

Φτιάχνει 6 βάζα x 450 ml

Διατροφή: ανά μερίδα (15g)

Θερμίδες

40

Λίπος

0 γρ

κορεσμένα

0 γρ

υδατάνθρακες

10 γρ

σάκχαρα

10 γρ

Ίνες

0 γρ

πρωτεΐνη

0 γρ

αλάτι

0 γρ

Συστατικά

1 κιλό λεμόνι ακέρωτα

2 κιλά κρυσταλλική ζάχαρη

Εκτέλεση

Κρυώστε ένα μπολάκι στην κατάψυξη, για να ελέγξετε το σημείο πήξης της μαρμελάδας σας. Πλένετε τα λεμόνια και αφαιρείτε το επάνω κομμάτι που θα είχε κολλήσει το κοτσάνι. Βάζετε τα λεμόνια σε μια μεγάλη κατσαρόλα με 2,5 λίτρα νερό. Αφήστε να πάρει βράση, στη συνέχεια σκεπάστε την και σιγοβράστε για 2 ½ ώρες ή έως ότου οι φλούδες λεμονιού να είναι υπέροχες και τρυφερές και να μπορούν να τρυπηθούν εύκολα με ένα πιρούνι.

Όταν τα λεμόνια κρυώσουν αρκετά για να τα πιάσετε, τα βγάζετε από την κατσαρόλα. Μετρήστε το υγρό μαγειρέματος - θα χρειαστείτε 1,5 λίτρο συνολικά. Αν δεν το έχετε αυτό, καλύψτε τη διαφορά με νερό. Εάν έχετε πολλά υγρά, αφήστε να πάρει βράση και μειώστε στην απαιτούμενη ποσότητα.

Κόψτε τα λεμόνια στη μέση και αφαιρέστε τα κουκούτσια – κρατώντας τα κουκούτσια και τυχόν χυμό λεμονιού που βγαίνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Κόψτε τη φλούδα και τη σάρκα του λεμονιού σε λωρίδες, όσο χοντρές ή λεπτές θέλετε. Βάλτε όλα αυτά, συμπεριλαμβανομένων υπόλοιπων χυμών, ξανά στο σκεύος. Βάλτε τα κουκούτσια σε ένα μικρό κομμάτι μουσελίνας και δέστε με σπάγκο. Προσθέστα το στο τηγάνι, καθώς τα κουκούτσια θα βοηθήσουν στη διαδικασία πήξης της μαρμελάδας.

Προσθέστε τη ζάχαρη και αφήνετε να πάρει βράση ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί τελείως. Βράζετε γρήγορα για περίπου 20 λεπτά μέχρι να επιτευχθεί το σημείο πήξης. Δοκιμάστε το σημείο πήξης ρίχνοντας λίγη μαρμελάδα στο παγωμένο πιατάκι, αφήστε την να κρυώσει για 1 λεπτό και στη συνέχεια σπρώξτε απαλά με το δάχτυλό σας. Εάν η μαρμελάδα τσαλακωθεί, επιτυγχάνεται το σημείο πήξης. Εάν όχι, συνεχίστε να βράζετε και ελέγξτε ξανά σε λίγα λεπτά.

Αφήστε την να κρυώσει για 10-15 λεπτά (αυτό θα αποτρέψει τη βύθιση των κομματιών λεμονιού στον πάτο των βάζων), αφαιρέστε τη σακούλα μουσελίνας και στη συνέχεια ανακατέψτε απαλά προς μία κατεύθυνση για να διασκορπιστούν τυχόν υπολείμματα (μικρές φυσαλίδες αέρα στην επιφάνεια). Ρίξτε τη μαρμελάδα σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα και κλείστε αμέσως.

empty alt

Αυτό είναι το μυστικό για τραγανά μανιτάρια

Ξέρεις πώς είναι τα τέλεια σοταρισμένα μανιτάρια: έχουν ένα όμορφο χρυσό-καφέ χρώμα, τραγανές άκρες και πλούσια, γεμάτη γεύση.
empty alt

Επιδόρπια ανά τον κόσμο: Πώς τα απολαμβάνουν οι 10 πιο υγιείς λαοί;

Θα περίμενες ότι μιλώντας για τους πιο υγιείς λαούς του πλανήτη, θα απορρίπταμε από τη διατροφή τους τα γλυκά; Ότι η λέξη «επιδόρπιο» τους είναι παντελώς άγνωστη; Κι όμως, ένα υγιεινό πλαίσιο διατροφής μπορεί να περιλαμβάνει ΚΑΙ επιδόρπιο, αρκεί η κατανάλωσή του να γίνεται με μέτρο.
empty alt

Βραδινή λιγούρα; Δες τι μπορείς να τρως!

Το ακούς συνέχεια: δεν πρέπει να τρως πριν τον ύπνο, δεν κάνει να κοιμάσαι με γεμάτο στομάχι, δεν θα προλάβεις να κάψεις τις θερμίδες και άλλα τέτοια.
empty alt

Πώς θα κρατήσεις την επιφάνεια κοπής στη θέση της

Αρκεί ένα λάθος πρόγραμμα στο πλυντήριο πιάτων ώστε η επίπεδη, σταθερή και αξιόπιστη επιφάνεια κοπής σου να σκεβρώσει και να αρχίσει να χάνει την ισορροπία της, με κίνδυνο να φύγει από τον πάγκο την ώρα που κόβεις τα λαχανικά για τη μαγειρική σου.
empty alt

4 συμβουλές για να αυτοσχεδιάσεις με (σχετική) ασφάλεια στην κουζίνα

Ακόμα και αν δεν έχεις αρκετή εμπιστοσύνη στις μαγειρικές σου ικανότητες για να ξεφύγεις λίγο από μια συνταγή (ή ακόμα και να αυτοσχεδιάσεις εντελώς), ακολουθώντας τα παρακάτω tips θα αυξήσεις τις πιθανότητες να φτιάξεις κάτι πραγματικά νόστιμο και πρωτότυπο, βασισμένος στην τόλμη και τη φαντασία...
empty alt

Happy Beaujolais Nouveau Day

Το κρασί που αυτή την εποχή έχει την τιμητική του έχει και τη δική του ξεχωριστή μέρα είναι το Beaujolais Nouveau! Αυτός ο τρύγος με το κόκκινο σταφύλι και το κόκκινο χρώμα που σερβίρεται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου – δεν είναι σαφώς για τους λάτρεις του κρασιού.
empty alt

Γεμιστά κοχύλια ζυμαρικών με σπανάκι και τυρί

Στο φθινόπωρο ταιριάζει το άρωμα από το μοσχοκάρυδο. Κι η μαγεία από λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο είναι πιο έντονη στα γαλακτοκομικά, κάνοντας τα γεμιστά κοχύλια ζυμαρικών μια τέλεια ευκαιρία για να χρησιμοποιήσετε αυτό το υπέροχο μπαχαρικό που δεν μπαίνει πολύ εύκολα στις συνταγές.
empty alt

Γευστικό ταξίδι στην Τοσκάνη με σαλάτα-τορτελίνι

Ζυμαρικά+σαλάτα = ο πιο δροσερός συνδυασμός του καλοκαιριού
Back To Top