Ένα συστατικό που σπάνια λείπει από την κουζίνα σου, οι πατάτες μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους και ικανοποιούν από τα πιο εύκολα και παιδικά γούστα μέχρι τις πιο gourmet απαιτήσεις της υψηλής γαστρονομίας.

Ένα συστατικό που σπάνια λείπει από την κουζίνα σου, οι πατάτες μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους και ικανοποιούν από τα πιο εύκολα και παιδικά γούστα μέχρι τις πιο gourmet απαιτήσεις της υψηλής γαστρονομίας.

Για το καλοκαίρι μια ανάλαφρη και δροσερή εκδοχή της είναι αυτή που μας οδηγεί στην πατατοσαλάτα. Μια κλασική πατατοσαλάτα είναι απαραίτητη σε κάθε πικνίκ και μπάρμπεκιου.

 

Τι είδους πατάτες είναι καλύτερες για τη σαλάτα πατάτας;

Τώρα δεν είναι η ώρα να χρησιμοποιήσετε μεγάλες πατάτες. Αυτές είναι υπέροχες για το ψήσιμο και το τηγάνισμα, αλλά δεν δίνουν το ιδανικό αποτέλεσμα όταν βράζονται. (Θα λιώσουν!) Για σαλάτα πατάτας χρειάζεστε κηρώδεις πατάτες, ή τις μικρές στρογγυλές. Κρατούν το σχήμα τους καλύτερα όταν μαγειρεύονται και έχουν συνήθως κρεμώδες εσωτερικό.

Γιατί κόβουμε τις πατάτες πριν βράσουν;

Μαγειρεύουν πιο γρήγορα! Επιπλέον, η προσπάθεια κοπής καυτών πατατών μπορεί να αποβεί επικίνδυνη εργασία.

Να δοκιμάσω να βάλω πίκλες;

Δοκίμασέ το και δεν θα το μετανιώσεις! Δεν χρειάζεται να σου αρέσουν οι πίκλες ή το τουρσί για να απολαύσεις αυτήν τη συνταγή. Αλλά αν τολμήσεις να προσθέσεις τουρσί αγγουράκι ή άνηθου σε αυτήν την κρεμώδη σαλάτα με βάση την μαγιονέζα, και ειλικρινά, θα απογειώσεις τις αισθήσεις.

 

ΥΛΙΚΑ:

ΓΙΑ 6 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

25 ΛΕΠΤΑ

potato

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

3 κιλά (χρυσές) πατάτες, κομμένες σε κομμάτια

αλάτι

1 1/2 φλ. μαγιονέζα

1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Ντιζόν

1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

1/4 φλ. ψιλοκομμένα τουρσιά

1/2 κουτ. πάπρικα

4 σκληρά βραστά αυγά, ψιλοκομμένα

1/4 φλ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο

1/4 φλ. τριμμένη ρίγανη

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Μεγάλα φύλλα μαρουλιού για βάση για το σερβίρισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, καλύψτε τις πατάτες με νερό και καρυκεύστε γενναιόδωρα με αλάτι και πιπέρι. Αφήστε το νερό να βράσει και μαγειρέψτε έως ότου οι πατάτες να μπορούν να τρυπηθούν εύκολα με ένα μαχαίρι, 12 έως 15 λεπτά. Στραγγίστε και αφήστε να κρυώσουν ελαφρώς.

Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλε τη μαγιονέζα, το κόκκινο κρεμμύδι, τη μουστάρδα Ντιζόν, τον χυμό λεμονιού, το τουρσί και την πάπρικα. Ανακατεύεις μέχρι να γίνει ένα ωραίο μείγμα. Προσθέτεις τις μαγειρεμένες πατάτες, τα αυγά και το σχοινόπρασο και στη συνέχεια κι άλλο αλατοπίπερο αν το επιθυμείς. Βάζεις τη σαλάτα στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

Μπορείς να τη σερβίρεις πάνω στα φύλλα μαρουλιού.

 

Τip: Εναλλακτικά συστατικά που μπορείς να δοκιμάσεις να προσθέσεις είναι αν θες πιο κρεμώδες αποτέλεσμα, τυρί σε κρέμα.

Για πιο δροσιστικό καλοκαιρινό εφέ μπορείς να βάλεις από πάνω dressing γιαουρτιού.

Αντί για κόκκινο κρεμμύδι μπορείς να δοκιμάσεις φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο.

Ο φρέσκος άνηθος ταιριάζει ιδανικά.

Για αμετανόητους κρεατοφάγους, μπορείς  να προσθέσεις κάποιο ντόπιο αλλαντικό παστό, ανάλογα με το πού παραθερίζεις, όπως λούτζα ή λόζα, ή να προσθέσεις απλώς λίγο ψημένο μπέικον (το χειμώνα αντίστοιχα μπορείς να τη συνδυάσεις με χωριάτικο λουκάνικο)

 

 

empty alt

Γιαούρτι κατά της γυναικείας υπέρτασης

Ένα τουλάχιστον γιαούρτι τη μέρα μπορεί να είναι η απάντηση στον κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης στις γυναίκες, υποστηρίζει μελέτη του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.
empty alt

Τα καλά τα τρώνε οι γνωστοί.

Μερικές φορές ντρέπομαι για τα καμώματα κάποιων «συναδέλφων» μου. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργείς το εστιατόριο ή την ταβέρνα σου υιοθετώντας διαφορετική συμπεριφορά για τον κάθε πελάτη σου, ανάλογα πως τον «κόβεις», πόσο σπουδαίο τον θεωρείς ή ανάλογα με το «κουστουμάκι» που θέλεις να του...
empty alt

Πώς θα φέρεις γρήγορα τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

Σε πολλές συνταγές, για παράδειγμα στα κέικ, όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις καλό είναι να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου, διαφορετικά μπορεί να μη δέσει καλά η ζύμη.
empty alt

Περί Γαστονομίας

Η πιο παρεξηγημένη λέξη σε αυτή τη χώρα, τουλάχιστον όσον αφορά στα θέματα της γεύσης, είναι η «γαστρονομία».
empty alt

Γιατί τα κρεμμύδια μάς κάνουν να κλαίμε;

Εσένα, τι σου φέρνει δάκρυα στα μάτια; Είτε η απάντηση είναι «μια ρομαντική ταινία», είτε «η ήττα της αγαπημένης μου ποδοσφαιρικής ομάδας», σίγουρα στη λίστα των πραγμάτων που σε κάνουν ευσυγκίνητο θα περιλαμβάνονται και τα κρεμμύδια.
empty alt

Τι τρόφιμα χρειάζεται να έχετε σε απόθεμα για ώρα ανάγκης

Με τα μέτρα για την αναχαίτιση του κορονοϊού να γίνονται σε όλη την Ευρώπη όλο και πιο αυστηρά καλού κακού να έχετε μερικά τρόφιμα που να μπορούν να διατηρηθούν για ένα διάστημα όσο θα χρειαστεί να μείνετε σπίτι με ασφάλεια.
empty alt

Tis the season to be jolly-cocktail

Μια συνταγή που θα σε βάλει σε εορταστικό spirit
empty alt

Ντομάτα + μοτσαρέλα = ο απόλυτος συνδυασμός του καλοκαιριού

Υπάρχει κάτι πιο τέλειο από μια σαλάτα caprese το καλοκαίρι; Δροσερή, ελαφριά, με χρώμα και άρωμα που σε ταξιδεύει σε Μεσόγειο.
Back To Top