Σε γενικές γραμμές, η παρασκευή τυριού συνίσταται στο διαχωρισμό του τυροπήγματος από το τυρόγαλα και στη συνέχεια στην επεξεργασία του τυροπήγματος.

Σε γενικές γραμμές, η παρασκευή τυριού συνίσταται στο διαχωρισμό του τυροπήγματος από το τυρόγαλα και στη συνέχεια στην επεξεργασία του τυροπήγματος. Το περιβάλλον και οι συνθήκες επεξεργασίας κάθε τυροπήγματος (θερμοκρασία, υγρασία, βακτήρια, ξένοι μύκητες) είναι οι παράγοντες που κάνουν το ένα είδος τυριού διαφορετικό από το άλλο. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το χρόνο.

Όλα τα ωριμασμένα τυριά έχουν χαμηλότερα ποσοστά υγρασίας από τα φρέσκα. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι τα ωριμασμένα τυριά είναι πιο σκληρά, ενώ τα φρέσκα πιο μαλακά και εύπλαστα. Επιπλέον, κάποιες φορές τα ωριμασμένα τυριά έχουν μια ελαφρά κοκκώδη υφή. Για παράδειγμα, η μοτσαρέλα είναι ένα φρέσκο τυρί, ενώ η παρμεζάνα ένα ωριμασμένο.

Ποιος είναι όμως ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσουμε στην κουζίνα μας ένα τυρί, ανάλογα με… την ηλικία του;

Όλα τα φρέσκα τυριά ενδείκνυνται για πιάτα όπου είναι επιθυμητό να λιώνουν, όπως είναι η πίτσα, το σουφλέ ή μια γαλλική κρεμμυδόσουπα.

Τα ωριμασμένα τυριά, από την άλλη, είναι ιδανικά για γαρνιτούρα π.χ. σε μια συνταγή ζυμαρικών με κρεμώδη σάλτσα ή σε μια σαλάτα με ψητά λαχανικά. Και τα ωριμασμένα τυριά λιώνουν, αλλά πρέπει να εκτεθούν για σύντομο χρονικό διάστημα σε υψηλή θερμοκρασία. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, με την παρμεζάνα που ψήνεται πάνω σε σκορδόψωμο.

empty alt

Φτιάξε τη σος για τη σαλάτα του Καίσαρα σε 5 βήματα

Όχι τυχαία, η σαλάτα του Καίσαρα είναι μια από τις πιο δημοφιλείς παγκοσμίως, αφού φτιάχνεται με λίγα υλικά, αξιοποιεί ιδανικά τα περισσεύματα του κοτόπουλου και είναι πολύ νόστιμη! Ένα από τα μυστικά της, βέβαια, είναι το σπιτικό ντρέσινγκ, που μπορείς να ετοιμάσεις σε λίγα λεπτά, αρκεί να […]
empty alt

10 τροφές που δεν ήξερες ότι μπορείς να διατηρήσεις στην κατάψυξη

Το γνώριζες ότι μπορείς να διατηρήσεις σχεδόν τα πάντα στην κατάψυξη, μαγειρεμένα ή μη, ώστε να έχεις πάντα αποθέματα στην κουζίνα σου και να ελαχιστοποιήσεις τη σπατάλη τροφίμων που δεν προλαβαίνεις να καταναλώσεις εγκαίρως; Ακολουθεί μια λίστα με δέκα μόνο από τις τροφές που αντέχουν σε πολύ […]
empty alt

Πώς να μαρινάρετε το ψητό της Ανάστασης

  Το βράδυ πριν να μαγειρέψετε το αρνί, φτιάξτε το μείγμα με τα βότανά σας ή τη μαρινάδα σας και απλώστε το σε όλο το κρέας.
empty alt

Οδηγός: Σε ποια φαγητά ταιριάζει κάθε αρωματικό βότανο;

Όσο ωραία και αν μυρίζει ένα γλαστράκι με φασκόμηλο στη βεράντα σου, σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί πώς μπορείς να αξιοποιήσεις αυτό, όπως και άλλα αρωματικά βότανα, και στην κουζίνα σου.
empty alt

Nέες ημερομηνίες για τη FOOD EXPO 2020

H διεξαγωγή της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων & Ποτών FOOD EXPO 2020 μετατίθεται για 16-18 Μαΐου λόγω των πρόσφατων εξελίξεων της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
empty alt

Say cheese… στο φούρνο

Το τυρί είναι ένα τρόφιμο σε τέτοια ποικιλία που αποκλείεται να μην υπάρχει κάποιο που να του έχεις αδυναμία.
empty alt

Πουτίγκα μπανάνας – δροσερή, ανάλαφρη – θα την λατρέψεις

Η πουτίγκα μπανάνας είναι ένα από αυτά τα υπέροχα επιδόρπια που χαρίζουν ένα χαμόγελο στο πρόσωπο όλων.
empty alt

Λεμονάτη μακαρονάδα με κοτόπουλο και σπανάκι

Γνωρίστε τον νέο σας αγαπημένο συνδυασμό ζυμαρικών. Με πικάντικα εσπεριδοειδή και άφθονο βούτυρο, αυτό το πιάτο θα γίνει γρήγορα ένα από τα πιάτα της εβδομάδας.
Back To Top