Ο χαλβάς είναι μια μεσο-Ανατολική λιχουδιά από ταχίνι που μοιάζει με το φοντάν, αλλά πολύ καλύτερος και πιο υγιεινός! Ο χαλβάς, που έχει την τιμητική του τις μέρες της νηστείας και ειδικά τη Σαρακοστή, μπορεί να έχει ως βάση του το αλεύρι ή το ταχίνι και η […]

Ο χαλβάς είναι μια μεσο-Ανατολική λιχουδιά από ταχίνι που μοιάζει με το φοντάν, αλλά πολύ καλύτερος και πιο υγιεινός! Ο χαλβάς, που έχει την τιμητική του τις μέρες της νηστείας και ειδικά τη Σαρακοστή, μπορεί να έχει ως βάση του το αλεύρι ή το ταχίνι και η πρότασή μας είναι φτιαγμένη με ταχίνι. Είναι πάντα καλό να έχετε ένα επιδόρπιο χωρίς γλουτένη στη διάθεσή σας! Ο χαλβάς είναι λιγότερο γλυκός από το φοντάν και έχει μια απολαυστική υφή που λιώνει στο στόμα. Προσέξτε να μην σας αναδευτεί υπερβολικά γιατί μπορεί να βγει θρυμματισμένος και να μην συγκρατείται πολύ καλά. Πρέπει να ανακατεύετε αρκετά καλά πριν να συμπυκνωθεί το μείγμα.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές γεύσεις χαλβά και πολλά υλικά μπορούν να ανακατευτούν σε μείγμα ταχίνι για διασκεδαστικές διαφορετικές παραλλαγές. Παρέχουμε μια βασική συνταγή, η οποία είναι υπέροχη, καθώς και τρόπους για να την αλλάξετε και να φτιάξετε σοκολάτα, καφέ ή φιστίκι χαλβά. Καλή τύχη επιλέγοντας το αγαπημένο σας!

ΥΛΙΚΑ:

20 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

5 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

3 ΩΡΕΣ 30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1 1/2 φλ. Ταχίνι

3/4 κουτ. αλάτι

1 1/2 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη

1/3 φλ. νερό

1 κάψουλα βανίλιας (ή 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΧΗ ΜΕ ΦΙΣΤΙΚΙ

3/4 γ. φρυγανισμένα φιστίκια

1/2 κουτ. κάρδαμο

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΧΗ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

100 γρ. ψιλοκομμένη σοκολάτα

ΓΙΑ ΚΑΦΕ ΧΑΛΒΑ

1/4 φλ. δυνατό καφέ

halva

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καλύψτε μια φόρμα μακρόστενη για κέικ με διάφανη μεμβράνη ή χρησιμοποιήστε μια φόρμα σιλικόνης.

Τοποθετήστε ταχίνι και αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Τοποθετήστε μια πετσέτα κουζίνας κάτω από το μπολ – αυτό θα σας βοηθήσει όταν ανακατεύετε.

Σε μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, συνδυάστε ζάχαρη, νερό και βανίλια. Εάν χρησιμοποιείτε εκχύλισμα βανίλιας, προσθέστε το στο μείγμα ταχίνι. Ανακατέψτε το, μετά χωρίς πολλή ανάδευση, ανεβάστε λίγο τη θερμοκρασία. Χρησιμοποιήστε μια βρεγμένη βούρτσα ζύμης ή μια σπάτουλα σιλικόνης για να μαζέψετε τις πλευρές του σκεύους καθώς σχηματίζονται κρύσταλλοι ζάχαρης.

Μόλις το μείγμα θερμανθεί στους 118 ° (αν δεν έχετε θερμόμετρο για να ελέγξετε τη θερμοκρασία, ρίξτε λίγη καυτή καραμέλα (σταγόνες) σε ένα πιάτο με νερό. Αν οι σταγόνες γίνουν σαν μαλακή καραμέλα όταν τις πιάσεις στα δάχτυλα σου τότε είναι έτοιμη η καραμέλα), ρίξτε προσεκτικά και σιγά σιγά το σιρόπι στο μείγμα ταχίνι ενώ ανακατεύετε και συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να συνδυαστεί πλήρως και να συμπυκνωθεί το μείγμα. Προσέξτε να μην ανακατεύετε υπερβολικά αφού πυκνώσει, γιατί ο χαλβάς μπορεί να γίνει πολύ εύθραυστος.

Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα. Αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά ψύξτε μέχρι να κρυώσει, τουλάχιστον 3 ώρες.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΑΛΒΑ ΜΕ ΚΑΡΔΑΜΟ ΚΑΙ ΦΙΣΤΙΚΙ:

Προσθέστε κάρδαμο στο μείγμα ταχίνι. Αφού προσθέσετε μείγμα ζάχαρης στο ταχίνι, προσθέστε ½ φλιτζάνι φιστίκια.

Ρίξτε το μείγμα σε φόρμα με υπόλοιπα φιστίκια ¼ φλιτζανιού, πιέζοντάς τα και ψύξτε μέχρι να κρυώσει, τουλάχιστον 3 ώρες.

ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ:

Αφού ανακατέψετε το μείγμα ζάχαρης στο ταχίνι, προσθέστε σοκολάτα στο μπολ και αφήστε το να καθίσει για 30 δευτερόλεπτα. Ανακατέψτε απαλά τη σοκολάτα δημιουργώντας ραβδώσεις.

Ρίχνουμε σε φόρμα και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει, τουλάχιστον 3 ώρες.

ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΚΑΦΕ:

Προσθέστε καφέ στο ταχίνι με αλάτι και ανακατέψτε μέχρι να συνδυαστούν.

Ζεσταίνουμε και προσθέτουμε μείγμα ζάχαρης σύμφωνα με τις οδηγίες.

empty alt

Τα δώρα του ροδιού

Το ρόδι είναι πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συχνά χαρακτηρίζεται εφάμιλλο με το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι ως προς τα οφέλη που παρέχει στην υγεία.
empty alt

10 τρόφιμα που μπορεί να εξαφανιστούν για πάντα σε μερικά χρόνια

  Σου έχω μερικά όχι-και-τόσο-καλά νέα. Κάποια από τα πιο αγαπημένα σου φαγητά μπορεί να εξαφανιστούν στα επόμενα χρόνια.
empty alt

ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΝΑΞΟΥ

Η γραβιέρα Νάξου, με τη γλυκιά βουτυράτη γεύση, είναι από τις καλύτερες της Ελλάδας και γι’ αυτό θεωρείται από τα πιo αγαπημένα επιτραπέζια τυριά της Ελλάδας.
empty alt

Το ιδανικό πιάτο για να συνοδεύσεις μια βραδιά Game of Thrones

Ένας σωστός φαν του Game of Thrones οφείλει να συνοδεύει την παρακολούθηση της αγαπημένης του σειράς με τα κατάλληλα εδέσματα.
empty alt

Το τρικ για να μη γλιστράει η επιφάνεια κοπής από τον πάγκο της κουζίνας

Κάθε φορά που προσπαθείς να ψιλοκόψεις π.χ. τα λαχανικά σου, ο δείκτης δυσκολίας ανεβαίνει καθώς η επιφάνεια κοπής γλιστράει στον πάγκο της κουζίνας; Το παρακάτω απλό tip θα σου λύσει τα χέρια, κρατώντας την επιφάνεια κοπής στη θέση της: Προτού αρχίσεις το κόψιμο των λαχανικών, κόψε ένα-δύο […]
empty alt

Μην πετάξεις το κακάο που έχει λήξει

Αν ανακαλύψεις στα ντουλάπια σου μια συσκευασία κακάο σε σκόνη που έχει λήξει προ πολλού, μην την πετάξεις χωρίς δεύτερη σκέψη.
empty alt

Σπιτικές μπάρες δημητριακών – γεύση κι ενέργεια στο max!

Ποιος δεν λατρεύει τις μπάρες δημητριακών; Οι συγκεκριμένες είναι πολύ εύκολο να τις φτιάξεις στο σπίτι, γεγονός που σημαίνει ότι μπορείς να ελέγξεις τι περιέχουν! Μπορείς σε αυτήν τη συνταγή να χρησιμοποιήσεις ό,τι προτιμάς – τους αγαπημένους σου ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα.
empty alt

Ντοματίνια γεμιστά με βότανα και μυρωδικά

Αν σας αρέσουν οι γεμιστές ντομάτες, θα λατρέψετε αυτά τα υπέροχα ορεκτικά με βότανα και τυριά. Συνδυασμένα με γευστικές ντομάτες τσαμπιού, είναι τόσο απολαυστικά όσο και νόστιμα! Εύκολο και γρήγορο πιάτο, για ορεκτικό ή finger food.
Back To Top