Παρά το όνομά του – το banana bread-μπανανόψωμο δεν είναι είδος ψωμιού αλλά κέικ. Και μπορεί στην ελληνική κουζίνα να μην ήταν κάποτε τόσο δημοφιλές, τα τελευταία χρόνια ωστόσο είναι άπειρες οι συνταγές που έχεις στη διάθεσή σου στο διαδίκτυο.

Παρά το όνομά του – το banana bread-μπανανόψωμο δεν είναι είδος ψωμιού αλλά κέικ. Και μπορεί στην ελληνική κουζίνα να μην ήταν κάποτε τόσο δημοφιλές, τα τελευταία χρόνια ωστόσο είναι άπειρες οι συνταγές που έχεις στη διάθεσή σου στο διαδίκτυο. Με καταβολές από την αμερικάνικη ζαχαροπλαστική είναι ένα εύκολο γλυκό που τα παιδιά λατρεύουν αλλά κι οι συνάδελφοί σου θα εκτιμήσουν στο γραφείο ως συνοδευτικό για τον καφέ τους ή κι εσύ για τις ώρες που θα έχεις επιθυμία για something sweet.

 

Τι κάνει ξεχωριστή αυτή τη συνταγή

Αρχικά, επειδή προτιμάμε την κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά (μην σκεφτείς καν την επιλογή σε χαμηλά λιπαρά – ή αλλιώς sour cream full fat) αντί για γάλα, το οποίο βρίσκουμε ότι δίνει στο ψωμί μπανάνας μια λεπτή αίσθηση γεύσης και πιο πλούσια υφή.

Αντί να προσθέτουμε δύο αυγά (παραδοσιακά στα περισσότερα ψωμιά μπανάνας), χρησιμοποιούμε ένα ολόκληρο αυγό συν έναν κρόκο αυγού, το οποίο βοηθά να κάνουμε το ψωμί μπανάνας επιπλέον υγρό.

 

Πόσες μπανάνες χρειάζομαι για ψωμί μπανάνας;

Συνήθως 3, εκτός εάν οι μπανάνες είναι εξαιρετικά μικρές, οπότε συνιστούμε 4.

 

Υπάρχει κάποιο τέχνασμα για την πολτοποίηση των μπανανών;

Η χρήση ενός πιρουνιού λειτουργεί αρκετά αποτελεσματικά, ειδικά αν οι μπανάνες είναι ώριμες. Όμως, εάν θέλεις να το πας ένα βήμα παραπέρα για εξαιρετικά ομαλή υφή, τρίψε τις μπανάνες σε έναν αναμείκτη ή ένα μίξερ χειρός.

 

Οι μπανάνες μου δεν είναι εντελώς ώριμες – πώς μπορώ να τις ωριμάσω γρηγορότερα;

Τοποθέτησέ τες σε μια χάρτινη σακούλα στον πάγκο για να επιταχύνεις την ωρίμανση.

bananabread

Μπορώ να χρησιμοποιήσω κατεψυγμένες μπανάνες;

Σίγουρα! Απλώς βεβαιώσου ότι όταν τις βάζεις στην κατάψυξη, τις βάζεις σε μια αεροστεγή σακούλα και ότι τις έχεις κόψει σε κομμάτια. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχουν αποψυχθεί πλήρως πριν το ψήσιμο.

 

Τι συνδυασμούς μπορώ να προσθέσω σε αυτήν τη συνταγή;

Υπήρξε πολλή συζήτηση για το τι αποτελεί το κλασικό μείγμα. Εμείς καταλήξαμε σε έναν συνδυασμό από καρύδια και τσιπ σοκολάτας. Με αυτόν τον τρόπο, έχεις την τραγανότητα των καβουρδισμένων καρυδιών και τη γλυκύτητα της σοκολάτας. Ανάλογα με τις προτιμήσεις σου, μπορείς να παραλείψεις εντελώς το ένα και να διπλασιάσεις το άλλο. Εναλλακτικά, μπορείς να παραλείψεις και τα δύο για να απολαύσεις απερίσπαστα τη γεύση μπανάνας. Επιπλέον μπορείς να δοκιμάσεις να προσθέσεις νιφάδες καρύδας χωρίς ζάχαρη, σουσάμι, πεκάν, αμύγδαλα σε φέτες ή αποξηραμένα φρούτα στο μείγμα της ζύμης. Στόχος το mix μείγμα να μην ξεπεράσει το 1 φλιτζάνι συνολικά.

 

Για πόσο μπορεί να διατηρηθεί το ψωμί μπανάνας;

Τυλιγμένο σφιχτά σε φύλλο αλουμινίου ή διαφανή μεμβράνη, το ψωμί μπανάνας θα διαρκέσει έως και 5 ημέρες. Μπορείτε επίσης να παγώσετε το ψωμί μπανάνας και να διαρκέσει έως και 3 μήνες στον καταψύκτη.

bananab

ΥΛΙΚΑ:

6 – 8 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ 25 ΛΕΠΤΑ

 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουτ. μαγειρική σόδα

1/2 κουτ. αλάτι

1/2 φλ. αλατισμένο βούτυρο, λιωμένο

1 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη

1 μεγάλο αυγό συν 1 κρόκο αυγού

1/4 φλ. κρέμα γάλακτος (ή sour cream)

1 κουτ. καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

3 ώριμες μπανάνες, πουρέ

1/2 φλ. ημι-γλυκά τσιπ σοκολάτας

1/2 φλ. ψιλοκομμένα καρύδια, καβουρδισμένα

bananabrea

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια φόρμα μακρόστενη για κέικ αλλά και όποιο ταψί ή φόρμα θες, ανάλογα με το σχήμα που θες να δώσεις – αρκεί να το έχεις βουτυρώσει και αλευρώσει καλά ή να έχεις βάλει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάς ελαφρά μαζί το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.

Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, ανακατεύεις λιωμένο βούτυρο, ζάχαρη, κρόκο αυγού και αυγού, κρέμα γάλακτος και βανίλια. Προσθέτεις πουρέ μπανάνας και ανακατεύεις μέχρι να συνδυαστούν. Προσθέτεις σταδιακά τα στέρεα συστατικά με τα υγρά συστατικά μέχρι να συνδυαστούν.

Στο τέλος συμπληρώνεις με τα τσιπ σοκολάτας και τα καρύδια και μεταφέρεις το μείγμα στο ταψί ή τη φόρμα.

Ψήνεις μέχρι να βγει μια οδοντογλυφίδα καθαρή, περίπου 1 ώρα. Το αφήνεις να κρυώσει 10 λεπτά κι όταν βλέπεις ότι ξεκολλά από τα τοιχώματα της φόρμας το γυρίζεις για να βγει ολόκληρο.

 

 

empty alt

Ο καφές ασπίδα για την σκλήρυνση κατά πλάκας

Ούτε μία ούτε δύο αλλά τέσσερις κούπες καφέ τη μέρα ίσως να μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης σκλήρυνσης κατά πλάκας, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.
empty alt

5 κανόνες για να βρεις το ποτό σου

Ακόμα και αν σου αρέσει να δοκιμάζεις διαφορετικά κοκτέιλ σε κάθε έξοδό σου, είναι χρήσιμο να βρεις το ποτό σου: εκείνο που θα γίνει κάτι σαν αξεσουάρ σου και βασικό μέσο για να δώσεις ένα boost στη διάθεσή σου χωρίς όμως την επόμενη μέρα να ξυπνήσεις με […]
empty alt

Μενού για τυφλούς

      Λένε ότι όταν σου λείπει μία αίσθηση έχεις ιδιαίτερα αναπτυγμένες τις υπόλοιπες. Έχεις αναρωτηθεί πώς απολαμβάνει το φαγητό του ένας άνθρωπος που δεν βλέπει; Πώς είναι να τρως δίχως να έχει δει το φαγητό που βρίσκεται στο πιάτο σου; Κυρίως, πώς είναι να πηγαίνεις […]
empty alt

9 νόστιμοι τρόποι να αξιοποιήσεις μία φέτα ψωμί

Έχεις στο σπίτι ψωμί; Έχεις τα μισά υλικά από όσα χρειάζεσαι για να ετοιμάσεις το δείπνο ή το πρωινό σου! Για του λόγου το αληθές, ακολουθούν εννέα τρόποι από το Epicurious.com για να εκμεταλλευτείς μία φέτα ψωμί, ανακαλύπτοντας πώς ακόμα και τα πιο «ταπεινά» υλικά μπορούν να […]
empty alt

Οδηγός: Πώς θα οργανώσεις το τέλειο γεύμα με μπουφέ (+ 5 ιδέες πιάτων)

Αν πιστεύεις ότι όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο σε ένα σπιτικό τραπέζι, τότε μάλλον η λύση του μπουφέ σου ταιριάζει περισσότερο από ένα καθιστό γεύμα.
empty alt

Summer wine… ή πώς να φτιάξεις την πιο απολαυστική παγωμένη σανγκρία

  Η σανγκρία είναι από μόνη της ένα είδος κρασιού με χαρακτηριστική γλυκιά επίγευση. Δεν υπάρχει ωστόσο τίποτα χειρότερο από μια υπερβολικά γλυκιά σανγκρία.
empty alt

Σολομός Τοσκάνης – μια εύκολη συνταγή που θα σε ενθουσιάσει

Το φιλέτο σολομού είναι μια επιλογή που μπορεί να γίνει μια εξαιρετική αφορμή για πειραματισμούς και δεν βαριόμαστε ποτέ να δοκιμάσουμε μια νέα συνταγή.
empty alt

Μπισκότα χωρίς γλουτένη με σοκολάτα και φιστικοβούτυρο

Μαλακά και υπέροχα και, με μόνο πέντε απλά υλικά, γίνονται πανεύκολα
Back To Top