Η Κροατία έχει ούτως ή άλλως πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες της – όχι τυχαία, άλλωστε, το επιβλητικό κάστρο του Dubrovnik χρησιμοποιείται ως σκηνικό για το King’s Landing του Game of Thrones.

Η Κροατία έχει ούτως ή άλλως πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες της – όχι τυχαία, άλλωστε, το επιβλητικό κάστρο του Dubrovnik χρησιμοποιείται ως σκηνικό για το King’s Landing του Game of Thrones.

Πλέον όμως αυτή η χώρα διαθέτει ένα ακόμη αξιοθέατο, must-see για τους λάτρεις της γευσιγνωσίας αλλά και των καταδύσεων: το Edivo Vina, σε απόσταση μίας περίπου ώρας από το Dubrovnik, στην πόλη Drace, είναι το πρώτο υποθαλάσσιο οινοποιείο της χώρας που είναι επισκέψιμο. Σου δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να γευτείς το κρασί του, αλλά και να συμμετάσχεις σε οργανωμένες καταδύσεις που σε ξεναγούν στο εσωτερικό του αλλά και σε ένα γειτονικό ναυάγιο στον Κόλπο Mali Ston. Μεταφέρει, έτσι, την εμπειρία της γευσιγνωσίας κυριολεκτικά σε άλλο επίπεδο.

Το κρασί του Edivo Vina ωριμάζει πάνω από το έδαφος για τρεις μήνες και κατόπιν αποθηκεύεται σε αμφορείς αρχαιοελληνικού τύπου και βυθίζεται στο νερό για ένα με δύο χρόνια. Η μοναδική αυτή διαδικασία ωρίμανσης, σύμφωνα με το Lonely Planet, δίνει στο κρασί ένα χαρακτηριστικό άρωμα πεύκου. Τα δοχεία σφραγίζονται όχι μόνο με φελλό αλλά και με δύο στρώσεις καουτσούκ που εμποδίζουν το θαλασσινό νερό να εισβάλει στο εσωτερικό – και το κρασί να διαρρεύσει στο βυθό. Στη συνέχεια οι αμφορείς τοποθετούνται σε κλουβιά, τα οποία κλειδώνονται για να αποθαρρύνουν τους επίδοξους… υποβρύχιους κλέφτες.

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες του Edivo Vina, η ιδέα της ωρίμανσης του οίνου στο νερό γεννήθηκε από την πεποίθηση ότι «η θάλασσα προσφέρει φυσική δροσιά σε ιδανικές συνθήκες ενώ η απόλυτη ησυχία του βυθού βελτιώνει την ποιότητα του κρασιού».

Αλλά ακόμα και αν δεν σε ενθουσιάζει η ιδέα να φορέσεις καταδυτικό εξοπλισμό και να επισκεφτείς το οινοποιείο, μπορείς πάντα να αγοράσεις μία από τις φιάλες του, που ανασύρονται μετά από περίπου 700 μέρες καλυμμένες με κοράλλια, όστρακα και άλλους σχηματισμούς του βυθού. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις εδώ.

empty alt

Βρώμικες τροφές

Θεωρείται η “βασίλισσα” των ανοιξιάτικων φρούτων αφού η φράουλα είναι νόστιμη και θρεπτική. Σύμφωνα όμως με τη λίστα η οποία καταγράφει τα πιο «βρώμικα» φρούτα και λαχανικά που δημοσιεύει κάθε χρόνο τη οργάνωση Environmental Working Group (EWG) ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε δυό φορές πριν...
empty alt

Γιατί αφήνουμε τις μελιτζάνες στο αλάτι πριν από το μαγείρεμα;

Αφού κόψεις τις μελιτζάνες, τις αφήνεις για λίγο στο αλάτι προτού τις μαγειρέψεις. Γιατί; Επειδή έτσι έχεις μάθει να κάνεις, από τη γιαγιά, τη μαμά ή την αδερφή σου.
empty alt

Έτσι θα αξιοποιήσεις νόστιμα τις μεστές άκρες των σπαραγγιών!

Μπορούσες να φανταστείς ότι έχεις τη δυνατότητα να φτιάξεις τραγανά και απολαυστικά τηγανιτά μπαστουνάκια λαχανικών με τις μεστές άκρες των σπαραγγιών, οι οποίες μέχρι τώρα κατέληγαν στα σκουπίδια; Τα οποία στη συνέχεια θα καταναλώσεις ως σνακ ή ως συστατικό σε ζυμαρικά, ομελέτες και σάντουιτς; Κι...
empty alt

Όλα τα μυστικά για νόστιμα μανιτάρια στο φούρνο

Τα μανιτάρια αν ψηθούν καλά μπορούν να γίνουν θεϊκά. Αλλά αν δεν ψηθούν καλά, το αποτέλεσμα, με τη λαστιχένια υφή και την ανύπαρκτη γεύση… θα θυμίζει σόλα παπουτσιού! Πώς θα κάνεις πραγματικότητα το πρώτο σενάριο; Στην αρχή τα πλένω ή όχι; Ιδού το ερώτημα! Ο κανόνας λέει να […]
empty alt

7 διαφορετικές συνταγές με αρνί

Αν δεν σκοπεύεις φέτος να σουβλίσεις αρνί αλλά θέλεις να το εντάξεις με κάποιον τρόπο στο μενού των ημερών, ακολουθώντας την παράδοση, σου προτείνουμε επτά διαφορετικούς τρόπους να το απολαύσεις στο τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα ή να αξιοποιήσεις τα περισσεύματα, την επόμενη μέρα.
empty alt

Μπιφτέκι: το προτιμάς μίνιμαλ ή… υπερπαραγωγή;

Στα χορτοφαγικά μπέργκερ είναι ξεκάθαρο ότι η βάση (λαχανικό ή όσπριο) συνυπάρχει με ένα πλήθος άλλων υλικών, όπως ψωμί, αυγό, ξερό κρεμμύδι, φρέσκο κρεμμυδάκι, σκόρδο, δυόσμο και τυρί.
empty alt

Φιστίκια Αιγίνης, όχι απλώς νόστιμα αλλά και εξαιρετικά ωφέλιμα!

Τα φιστίκια δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά και εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία σου. Αυτοί οι βρώσιμοι σπόροι του δέντρου Pistacia vera περιέχουν υγιή λίπη και αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών.
empty alt

Ζεστή σούπα με ντομάτα και βασιλικό για κρύες μέρες και καυτές νύχτες

Ένα απλό μπολ με ζεστή σούπα είναι ακριβώς αυτό που λαχταράς για τα κρύα βράδια. Αυτή η σούπα βασιλικού ντομάτας είναι εύκολο να φτιαχτεί και αν την προτιμάς εντελώς vegan, βγάζεις έξω από τα υλικά της συνταγής την παρμεζάνα.
Back To Top