Είτε σου αρέσει απλώς να μαγειρεύεις είτε είσαι έμπειρος σεφ, θα γνωρίζεις ήδη ότι η σωστή χρήση των μπαχαρικών είναι ένα από τα μυστικά για να βελτιώσεις και να αναδείξεις τη γεύση των πιάτων σου.

Είτε σου αρέσει απλώς να μαγειρεύεις είτε είσαι έμπειρος σεφ, θα γνωρίζεις ήδη ότι η σωστή χρήση των μπαχαρικών είναι ένα από τα μυστικά για να βελτιώσεις και να αναδείξεις τη γεύση των πιάτων σου.

Αυτό που ίσως δεν συνειδητοποιείς είναι ότι τα μπαχαρικά κάνουν πολλά περισσότερα από το να καρυκεύουν το φαγητό σας – μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της αλλοίωσης ενός φαγητού και να προσθέσουν ισχύ στο χρώμα και στις φυτικές ενώσεις που προάγουν την υγεία.

Πολλά κοινά μπαχαρικά και βότανα, όπως το γαρίφαλο, ο κουρκουμάς, το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο και η κανέλα, έχουν δείξει ότι προσφέρουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση τροφίμων με μπαχαρικά και βότανα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις.

Εάν χρησιμοποιείς βότανα και μπαχαρικά, ίσως θες να μάθεις εάν λήγουν και πότε πρέπει να αντικατασταθούν.

 

Διάρκεια ζωής κοινών βοτάνων και μπαχαρικών

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ορίζει τα μπαχαρικά ως «αρωματικές φυτικές ουσίες, συνολικά, σπασμένες ή αλεσμένες, των οποίων η σημαντική λειτουργία στα τρόφιμα είναι το καρύκευμα και όχι τόσο η διατροφική αξία».

Στον μαγειρικό κόσμο, τα μπαχαρικά είναι καρυκεύματα από ξηρές ρίζες, φλοιό ή στέλεχος ενός φυτού, ενώ τα βότανα είναι τα αποξηραμένα ή φρέσκα φύλλα του φυτού.

Κατά τον προσδιορισμό της διάρκειας ζωής των αποξηραμένων βοτάνων και μπαχαρικών, οι μεταβλητές που πρέπει να λάβεις υπόψη περιλαμβάνουν τον τύπο, την επεξεργασία και την αποθήκευσή τους. Για παράδειγμα, τα αποξηραμένα μπαχαρικά τείνουν να διαρκούν περισσότερο από τα αποξηραμένα βότανα, και όσο πιο ολόκληρο – ή λιγότερο επεξεργάζεται – το καρύκευμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια ζωής του.

spices4

Τα αποξηραμένα βότανα διαρκούν συνήθως 1-3 χρόνια. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

βασιλικός

ρίγανη

θυμάρι

δενδρολίβανο

φύλλα δάφνης

άνηθος

μαϊντανός

κόλιαντρο

μέντα

μαντζουράνα

φασκόμηλο

spices3

Ολόκληρα ή σε σκόνη, τα μπαχαρικά έχουν συνήθως διάρκεια ζωής 2-3 χρόνια. Τα κοινά παραδείγματα περιλαμβάνουν:

τζίντζερ σε σκόνη

σκόνη σκόρδου

κανέλα

τσίλι σε σκόνη

αλεσμένος κουρκουμάς

αλεσμένο μπαχάρι

αλεσμένο κάρδαμο

αλεσμένη πάπρικα

νιφάδες κόκκινου πιπεριού

καρυκεύματα μεικτά

Ολόκληρα τα μπαχαρικά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, καθώς όσο λιγότερο η επιφάνειά τους εκτίθεται στον αέρα, το φως και την υγρασία τόσο περισσότερο διατηρούνται. Αυτό τους επιτρέπει να διατηρούν τα αρωματικά τους έλαια και τις αρωματικές τους ενώσεις περισσότερο από τους αντίστοιχους αλεσμένους.

spices1

Εάν φυλάσσονται σωστά, τα ολόκληρα μπαχαρικά μπορούν να διαρκέσουν έως και 4 χρόνια. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

ολόκληρο πιπέρι

κολίανδρο

σπόροι μουστάρδας

σπόροι μάραθου

σπόροι κύμινου

ολόκληρο μοσχοκάρυδο

κλώνοι γαρίφαλου

ραβδιά κανέλας

ολόκληρες αποξηραμένες πιπεριές τσίλι

λεμονόχορτο

 

Το αλάτι είναι η εξαίρεση του κανόνα, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί επ’ αόριστον, ανεξάρτητα από το μέγεθος και το σχήμα του, χωρίς αλλοίωση ή απώλεια γεύσης.

 

 

empty alt

Οι επιστήμονες έκαναν το θαύμα τους: Αποκωδικοποίησαν την… κινόα

Πόσα θαύματα έχουν κάνει οι επιστήμονες; Σε όλα αυτά, προσθέστε και άλλο ένα! Το εν λόγω επίτευγμα αναμένεται να βοηθήσει στη γενετική βελτίωση της κινόα, κάτι που θα συμβάλει στην καλύτερη εμπορική αξιοποίησή της, θα βοηθήσει επίσης στην παγκόσμια διατροφική ασφάλεια, καθώς είναι ένα φυτό που...
empty alt

7 tips για να φτιάξεις μια σαλάτα στο… κόψε-σβήσε

Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, και ιδιαίτερα καθώς πλησιάζουν οι μέρες για τα πρώτα καλοκαιρινά μπάνια, η σαλάτα μετατρέπεται σε πρωταγωνιστή των μενού μας.
empty alt

Το μυστικό για να βράσουν πιο γρήγορα οι πατάτες

Οι πατάτες είναι εύκολες στην προετοιμασία αλλά αργές στο βράσιμο. Υπάρχουν ωστόσο δύο απλά κόλπα για να επιταχύνεις εντυπωσιακά το μαγείρεμά τους.
empty alt

Τα λαχανικά που δεν είχες σκεφτεί να ψήσεις μέχρι τώρα

Τα καημένα τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Πάντα βρίσκονται ψιλοκομμένα σε σαλάτες, σούπες και μαγειρευτά, σε ρόλο κομπάρσου. Το ήξερες όμως ότι αξίζει να τα αναβαθμίσεις; Ναι, μπορείς ακόμα και να τα ψήσεις στο γκριλ.
empty alt

10 τροφές που δεν ήξερες ότι μπορείς να διατηρήσεις στην κατάψυξη

Το γνώριζες ότι μπορείς να διατηρήσεις σχεδόν τα πάντα στην κατάψυξη, μαγειρεμένα ή μη, ώστε να έχεις πάντα αποθέματα στην κουζίνα σου και να ελαχιστοποιήσεις τη σπατάλη τροφίμων που δεν προλαβαίνεις να καταναλώσεις εγκαίρως; Ακολουθεί μια λίστα με δέκα μόνο από τις τροφές που αντέχουν σε πολύ […]
empty alt

Πώς θα έχεις καθημερινά σπιτικό φαγητό για την οικογένειά σου και θα κάνεις οικονομία

Η Αμερικανίδα food editor Anna Francese Gass είναι μητέρα τριών παιδιών και αυτή την περίοδο ετοιμάζει το πρώτο της βιβλίο μαγειρικής.
empty alt

Cool και Alcohol free στον καύσωνα

Όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες επικίνδυνα ο οργανισμός διψάει όλο και περισσότερο κι έχει αυξημένες ανάγκες ενυδάτωσης. Καλό το νεράκι δεν λέω αλλά και μια ξωτική νότα μπορεί να σε ξεδιψάσει με τον πιο απολαυστικό τρόπο και να βάλει χρώμα στα ζεστά μεσημέρια ή τις καυτές νύχτες σου… […]
empty alt

Εύκολη συνταγή για απολαυστικά τσιπς καρότου στο φούρνο

Αναζητάτε έναν υγιεινό τρόπο να ικανοποιήσετε τις λιγούρες σας για σνακ; Αυτή η συνταγή 5 συστατικών για τσιπς καρότου είναι τόσο εύκολο να γίνει για νόστιμο, ευχάριστο σνακ! Αυτά τα τσιπ είναι χωρίς γαλακτοκομικά, χωρίς γλουτένη, vegan και μπορούν να είναι έτοιμα σε λιγότερο από μισή ώρα.
Back To Top