Η αραβική λέξη taameya μεταφράζεται σε «νόστιμα μικρά κομμάτια». Αυτή η εκδοχή, φτιαγμένη με ρεβίθια-φάβα, που είναι άφθονα στο δέλτα του Νείλου, θεωρείται από ορισμένους ότι είναι το αρχικό φαλάφελ.

 

Η αραβική λέξη taameya μεταφράζεται σε «νόστιμα μικρά κομμάτια». Αυτή η εκδοχή, φτιαγμένη με ρεβίθια-φάβα, που είναι άφθονα στο δέλτα του Νείλου, θεωρείται από ορισμένους ότι είναι το αρχικό φαλάφελ.

 

Αιγυπτιακό Φαλάφελ με Σάλτσα Ταχίνι (Ταμέγια)

 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Ταμέγια (ή φαλάφελ)

1 ¾ φλιτζάνια αποξηραμένη φάβα (ή ρεβίθια) χωρίς φλούδα, τα οποία τα έχεις αφήσει όλη τη νύχτα να μουσκέψουν στο νερό

¾ φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο

¾ φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό

2 κουταλιές ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι

1 μεγάλο σκόρδο

1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο συν 6 κουταλιές της σούπας

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

5 κουταλιές της σούπας σουσάμι

6 φλιτζάνια λάδι για τηγάνισμα

 

Σάλτσα Ταχίνι

⅓ φλιτζάνι ταχίνι

⅓ φλιτζάνι νερό

1 ½ κουταλιά ξίδι λευκού κρασιού

μισό κουταλάκι του γλυκού κύμινο

⅛ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

 

falafel

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για να προετοιμάσεις τα φαλάφελ: Στραγγίζεις τη φάβα ή τα ρεβίθια. Συνδυάζεις το κόλιαντρο, το μαϊντανό, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή μπλέντερ. Για περίπου 1 λεπτό. Προσθέτεις τη φάβα και συνεχίζεις την επεξεργασία έως ότου σχηματιστεί μια πάστα, περίπου για 3 λεπτά. Προσθέτεις 1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο και αλάτι. Συνεχίζεις την επεξεργασία για 1 λεπτό ακόμα.

Βάζεις τις υπόλοιπα 6 κουταλιές της σούπας κόλιανδρο σε γουδί και χτυπάς με το γουδοχέρι μέχρι να θρυμματιστεί. Ανακατεύεις τους σπόρους σουσαμιού και μεταφέρεις σε ένα πιάτο.

Ζεσταίνεις το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα (ή τηγάνι) σε μέτρια-υψηλή φωτιά.

Εν τω μεταξύ, χρησιμοποιώντας 2 κουταλιές της σούπας για το καθένα, σχηματίζεις το μείγμα της φάβας σε 24 μικρές μπαλίτσες. Πιέζεις ελαφρά και τις δύο πλευρές τους στο μείγμα των σπόρων και τα βάζεις στο έτοιμο τηγάνι.

Σε παρτίδες, ρίξτε προσεκτικά τις μπαλίτσες στο καυτό λάδι και τηγανίστε, γυρίζοντας πλευρά μια φορά, μέχρι να ροδίσουν, περίπου 4 λεπτά. Μεταφέρετε τα φαλάφελ σε ένα δίσκο ή πιατέλα που έχετε βάλει απορροφητικό χαρτί.

Για να προετοιμάσεις τη σάλτσα: Χτυπάς ελαφρά ταχίνι, νερό, ξύδι, κύμινο και αλάτι σε ένα μικρό μπολ. Σερβίρεις τα ταμέγια (ή φαλάφελ) με τη σάλτσα.

Tip: η ζύμη των φαλάφελ μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 4-5 μέρες.

Εναλλακτικά συνδυάζονται με ντιπ γιαουρτιού ή σαλάτα κουσκούς.

Συνοδεύστε με δροσερό αϊράνι.

falafel3

Διατροφικά στοιχεία

Ανά μερίδα / Μέγεθος μερίδας: 4 Taameya & 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα

364 θερμίδες, 28,7 g ολικού λίπους, 2,8 g κορεσμένου λίπους, 453 mg νατρίου, 405 mg καλίου, 21,9 g υδατάνθρακες, 7,9 g ινών, 1 g ζάχαρη, 9,8 g πρωτεΐνης, 13 mg βιταμίνης C, 102 mcg φυλλικού οξέος, 172 mg ασβεστίου, 4 mg σιδήρου, 91 mg μαγνησίου.

 

 

empty alt

Ο καφές ασπίδα για την σκλήρυνση κατά πλάκας

Ούτε μία ούτε δύο αλλά τέσσερις κούπες καφέ τη μέρα ίσως να μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης σκλήρυνσης κατά πλάκας, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.
empty alt

5 κανόνες για να βρεις το ποτό σου

Ακόμα και αν σου αρέσει να δοκιμάζεις διαφορετικά κοκτέιλ σε κάθε έξοδό σου, είναι χρήσιμο να βρεις το ποτό σου: εκείνο που θα γίνει κάτι σαν αξεσουάρ σου και βασικό μέσο για να δώσεις ένα boost στη διάθεσή σου χωρίς όμως την επόμενη μέρα να ξυπνήσεις με […]
empty alt

Μενού για τυφλούς

      Λένε ότι όταν σου λείπει μία αίσθηση έχεις ιδιαίτερα αναπτυγμένες τις υπόλοιπες. Έχεις αναρωτηθεί πώς απολαμβάνει το φαγητό του ένας άνθρωπος που δεν βλέπει; Πώς είναι να τρως δίχως να έχει δει το φαγητό που βρίσκεται στο πιάτο σου; Κυρίως, πώς είναι να πηγαίνεις […]
empty alt

9 νόστιμοι τρόποι να αξιοποιήσεις μία φέτα ψωμί

Έχεις στο σπίτι ψωμί; Έχεις τα μισά υλικά από όσα χρειάζεσαι για να ετοιμάσεις το δείπνο ή το πρωινό σου! Για του λόγου το αληθές, ακολουθούν εννέα τρόποι από το Epicurious.com για να εκμεταλλευτείς μία φέτα ψωμί, ανακαλύπτοντας πώς ακόμα και τα πιο «ταπεινά» υλικά μπορούν να […]
empty alt

Οδηγός: Πώς θα οργανώσεις το τέλειο γεύμα με μπουφέ (+ 5 ιδέες πιάτων)

Αν πιστεύεις ότι όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο σε ένα σπιτικό τραπέζι, τότε μάλλον η λύση του μπουφέ σου ταιριάζει περισσότερο από ένα καθιστό γεύμα.
empty alt

Summer wine… ή πώς να φτιάξεις την πιο απολαυστική παγωμένη σανγκρία

  Η σανγκρία είναι από μόνη της ένα είδος κρασιού με χαρακτηριστική γλυκιά επίγευση. Δεν υπάρχει ωστόσο τίποτα χειρότερο από μια υπερβολικά γλυκιά σανγκρία.
empty alt

Σολομός Τοσκάνης – μια εύκολη συνταγή που θα σε ενθουσιάσει

Το φιλέτο σολομού είναι μια επιλογή που μπορεί να γίνει μια εξαιρετική αφορμή για πειραματισμούς και δεν βαριόμαστε ποτέ να δοκιμάσουμε μια νέα συνταγή.
empty alt

Μπισκότα χωρίς γλουτένη με σοκολάτα και φιστικοβούτυρο

Μαλακά και υπέροχα και, με μόνο πέντε απλά υλικά, γίνονται πανεύκολα
Back To Top