Κατά τη διάρκεια των κυρίως γευμάτων, το έντονο αίσθημα πείνας, ειδικά σε περιπτώσεις που έχει προηγηθεί πολύωρη νηστεία, ο τρόπος που συνηθίζουμε να σερβίρουμε το φαγητό, καθώς και διάφοροι παράγοντες που μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή μας, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση φαγητού και αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, […]
Κατά τη διάρκεια των κυρίως γευμάτων, το έντονο αίσθημα πείνας, ειδικά σε περιπτώσεις που έχει προηγηθεί πολύωρη νηστεία, ο τρόπος που συνηθίζουμε να σερβίρουμε το φαγητό, καθώς και διάφοροι παράγοντες που μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή μας, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση φαγητού και αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, που μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο σωματικό βάρος.
Ωστόσο, η υιοθέτηση ορισμένων συνηθειών για την ώρα του φαγητού, μπορεί να συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο της πρόσληψης τροφής. Παρακάτω, θα δείτε μερικές από αυτές:
Ξεκινήστε το γεύμα σας με σαλάτα. Εκτός από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν τα λαχανικά, οι φυτικές τους ίνες συμβάλλουν στην επίτευξη υψηλότερου αισθήματος κορεσμού και θα σας βοηθήσουν να χορτάσετε καταναλώνοντας μικρότερη ποσότητα φαγητού.
Περιορίστε τους διαθέσιμους «πειρασμούς». Σκεφτείτε πως εάν έχετε στη μέση του τραπεζιού ένα πιάτο με τυρί, ελιές ή άλλα συνοδευτικά, ή μια ολόκληρη φραντζόλα ψωμιού, είναι πιθανότερο να καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτά. Επομένως, εάν θέλετε να συνοδεύσετε το γεύμα σας με τυρί, σερβίρετε ένα μικρό κομμάτι στο πιάτο σας και φροντίστε να μην έχετε στο τραπέζι μεγάλη ποσότητα ψωμιού.
Καταναλώστε το γεύμα σας αργά. Το σήμα του κορεσμού χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να φτάσει στον εγκέφαλο. Συνεπώς, φροντίστε να απολαύσετε το φαγητό σας τρώγοντας αργά, ώστε να περάσει ο απαραίτητος χρόνος για να αντιληφθείτε ότι έχετε χορτάσει.
Κλείστε την τηλεόραση. Η παρακολούθηση τηλεόρασης κατά τη διάρκεια του γεύματος μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από το φαγητό, οδηγώντας σε ασυναίσθητη κατανάλωση τροφής. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τη χρήση υπολογιστή, tablet ή κινητού τηλεφώνου.
Πηγή: neadiatrofis.gr