Πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, μπορεί να ωφελήσει την καρδιά και το ανοσοποιητικό σας σύστημα και πολλά άλλα
Αυτό το φρούτο χαμηλών θερμίδων, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά έρχεται με μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, μπορεί να ωφελήσει την καρδιά και το ανοσοποιητικό σας σύστημα και πολλά άλλα.
Το γκρέιπφρουτ είναι ένα τροπικό φρούτο εσπεριδοειδών γνωστό για τη γλυκιά αλλά ξινή γεύση του. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Αυτό το καθιστά ένα από τα πιο υγιεινά εσπεριδοειδή που μπορείτε να φάτε.
Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι το γκρέιπφρουτ μπορεί να έχει κάποια ισχυρά οφέλη για την υγεία. Αυτά περιλαμβάνουν απώλεια βάρους και μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Εδώ είναι 10 βασισμένα σε στοιχεία οφέλη για την υγεία του γκρέιπφρουτ.
- Είναι χαμηλο σε θερμίδες, αλλά υψηλό σε θρεπτικά συστατικά
Το γκρέιπφρουτ είναι μια εξαιρετική τροφή που πρέπει να συμπεριληφθεί σε μια ισορροπημένη διατροφή. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά αλλά χαμηλή σε θερμίδες. Στην πραγματικότητα, είναι ένα από τα φρούτα με τις χαμηλότερες θερμίδες.
Παρέχει μια αξιοπρεπή ποσότητα φυτικών ινών, εκτός από περισσότερες από 15 ευεργετικές βιταμίνες και μέταλλα.
Ακολουθούν μερικά από τα κύρια θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο μισό γκρέιπφρουτ μεσαίου μεγέθους:
Θερμίδες: 52
Υδατάνθρακες: 13 γραμμάρια
Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
Φυτικές ίνες: 2 γραμμάρια
Βιταμίνη C: 43% της ημερήσιας αξίας (ΗΑ)
Βιταμίνη Α: 8% της ΗΑ
Κάλιο: 4% της ΗΑ
Θειαμίνη: 4% της ΗΑ
Φολικό οξύ: 4% της ΗΑ
Μαγνήσιο: 3% της ΗΑ
Επιπλέον, είναι μια πλούσια πηγή ορισμένων ισχυρών αντιοξειδωτικών φυτικών ενώσεων, οι οποίες είναι πιθανώς υπεύθυνες για πολλά από τα οφέλη του στην υγεία.
- Μπορεί να ωφελήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα
Η τακτική κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί να είναι ευεργετική για το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Είναι πολύτιμο για την υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που είναι γνωστό ότι προστατεύουν τα κύτταρα σας από επιβλαβή βακτήρια και ιούς.
Επιπλέον, μελέτες αξιόπιστες πηγές έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C μπορεί να είναι ευεργετική για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναρρώσουν πιο γρήγορα από το κοινό κρυολόγημα.
Πολλές άλλες βιταμίνες και μέταλλα που βρίσκονται στο γκρέιπφρουτ είναι γνωστό ότι ωφελούν το ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην προστασία από φλεγμονές και πολλές μολυσματικές ασθένειες.
Το γκρέιπφρουτ παρέχει επίσης μικρές ποσότητες βιταμινών Β, ψευδάργυρου, χαλκού και σιδήρου. Όλα αυτά συνεργάζονται στο σώμα για να προωθήσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Βοηθούν επίσης στη διατήρηση της ακεραιότητας του δέρματός σας, το οποίο λειτουργεί ως προστατευτικό φράγμα στη μόλυνση.
- Το γκρέιπφρουτ έχει οφέλη για την απώλεια βάρους
Το γκρέιπφρουτ είναι μια τροφή φιλική προς την απώλεια βάρους.
Έχει πολλές ιδιότητες που συνδέονται με την απώλεια βάρους, ειδικά την περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες. Αυτό βοηθά στην προώθηση της πληρότητας και στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων.
Το γκρέιπφρουτ περιέχει μια αξιοπρεπή ποσότητα φυτικών ινών – 2 γραμμάρια αξιόπιστης πηγής στο μισό ενός φρούτου μεσαίου μεγέθους.
Επιπλέον, το γκρέιπφρουτ περιέχει λίγες θερμίδες αλλά πολύ νερό, το οποίο είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό που μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.
Αρκετές μελέτες έχουν βρει αποτελέσματα μείωσης βάρους που σχετίζονται με την κατανάλωση γκρέιπφρουτ. Για παράδειγμα, μια παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν μειωμένο μέγεθος μέσης όταν κατανάλωναν γκρέιπφρουτ καθημερινά με τα γεύματά τους.
Ωστόσο, δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στη μείωση του μεγέθους της μέσης μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη που έπιναν νερό, εκείνων που έτρωγαν γκρέιπφρουτ και εκείνων που έπιναν χυμό γκρέιπφρουτ.
Αυτό δεν σημαίνει ότι το γκρέιπφρουτ θα προκαλέσει απώλεια βάρους από μόνο του, αλλά η προσθήκη του σε μια ήδη ισορροπημένη, θρεπτική διατροφή μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική.
- Το γκρέιπφρουτ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αντίστασης στην ινσουλίνη και του διαβήτη
Η τακτική κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί να έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει την αντίσταση στην ινσουλίνη, μειώνοντας τον κίνδυνο διαβήτη.
Η αντίσταση στην ινσουλίνη εμφανίζεται όταν τα κύτταρα σας σταματούν να ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη.
Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει πολλές διαδικασίες στο σώμα σας. Εμπλέκεται σε πολλές πτυχές του μεταβολισμού σας, αλλά είναι πιο γνωστό για το ρόλο του στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Η αντίσταση στην ινσουλίνη οδηγεί τελικά σε υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα, δύο πρωταρχικούς παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.
Η κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων ινσουλίνης, που σημαίνει ότι μπορεί να έχει την ικανότητα να μειώσει την πιθανότητα να γίνετε ανθεκτικοί στην ινσουλίνη.
Σε μια μελέτη του 2006, τα άτομα που έτρωγαν μισό φρέσκο γκρέιπφρουτ τρεις φορές την ημέρα πριν από τα γεύματα παρουσίασαν σημαντική μείωση τόσο στα επίπεδα ινσουλίνης όσο και στην αντίσταση στην ινσουλίνη, σε σύγκριση με την ομάδα των ανθρώπων που δεν έτρωγαν γκρέιπφρουτ.
Επιπλέον, η κατανάλωση φρούτων στο σύνολό της, αντί για χυμό φρούτων, συνδέεται γενικά με καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
- Η κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς
Η τακτική κατανάλωση γκρέιπφρουτ θεωρείται ότι βελτιώνει την υγεία της καρδιάς μειώνοντας τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη.
Σε μια μετα-ανάλυση 3 κλινικών δοκιμών του 2017, τα άτομα που κατανάλωναν γκρέιπφρουτ παρουσίασαν σημαντικές μειώσεις στη συστολική αρτηριακή πίεση.
Αυτά τα αποτελέσματα είναι πιθανό να οφείλονται στα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που περιέχει το γκρέιπφρουτ, τα οποία παίζουν ρόλο στη διατήρηση της καλής λειτουργίας της καρδιάς σας.
Πρώτον, το γκρέιπφρουτ είναι αρκετά υψηλό σε κάλιο, ένα ορυκτό υπεύθυνο για πολλές πτυχές του υγεία της καρδιάς. Μισό γκρέιπφρουτ παρέχει περίπου το 5% των ημερήσιων αναγκών σας σε κάλιο.
Η επαρκής πρόσληψη καλίου σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο.
Δεύτερον, οι φυτικές ίνες στο γκρέιπφρουτ μπορεί επίσης να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς, δεδομένου ότι η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης.
Συνολικά, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η συμπερίληψη φρούτων πλούσιων σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά όπως το γκρέιπφρουτ ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής βοηθά στην προστασία από καταστάσεις όπως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.
- Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ισχυρά αντιοξειδωτικά
Το γκρέιπφρουτ περιέχει μερικά διαφορετικά αντιοξειδωτικά που παρέχουν διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου αρκετών ασθενειών.
Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα σας από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ασταθή μόρια που μπορεί να προκαλέσουν επιβλαβείς αντιδράσεις στο σώμα σας.
Ακολουθεί μια επισκόπηση των πιο σημαντικών αντιοξειδωτικών στο γκρέιπφρουτ:
Βιταμίνη C. Αυτό είναι ένα ισχυρό, υδατοδιαλυτό αντιοξειδωτικό που υπάρχει σε υψηλές ποσότητες στο γκρέιπφρουτ. Μπορεί να προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες που συχνά οδηγούν σε καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.
Βήτα-καροτίνη. Μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα και πιστεύεται ότι βοηθά στη μείωση του κινδύνου ορισμένων χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και διαταραχών που σχετίζονται με τα μάτια, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Λυκοπένιο. Αυτό είναι γνωστό για την πιθανή του ικανότητα να αποτρέπει την ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρκίνου, ιδιαίτερα του καρκίνου του προστάτη. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των όγκων και στη μείωση των παρενεργειών των κοινών θεραπειών για τον καρκίνο.
Φλαβανόνες. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
- Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά
Η κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να αναπτύξετε πέτρες στα νεφρά, οι οποίες προκύπτουν από τη συσσώρευση άχρηστων υλικών στα νεφρά.
Αυτά τα απόβλητα είναι προϊόντα του μεταβολισμού που συνήθως φιλτράρονται μέσω των νεφρών και απομακρύνονται από το σώμα με τα ούρα.
Όταν όμως κρυσταλλωθούν στα νεφρά γίνονται πέτρες. Οι μεγαλύτερες πέτρες στα νεφρά μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη στο ουροποιητικό σύστημα, το οποίο μπορεί να είναι απίστευτα επώδυνο.
Ο πιο κοινός τύπος πέτρας στα νεφρά είναι οι πέτρες οξαλικού ασβεστίου. Το κιτρικό οξύ, ένα οργανικό οξύ που βρίσκεται στο γκρέιπφρουτ, μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην αποτροπή τους δεσμεύοντας το ασβέστιο στα νεφρά σας και απομακρύνοντάς το από το σώμα σας, αν και τα στοιχεία είναι ανάμεικτα.
Επίσης, το κιτρικό οξύ έχει την ικανότητα να αυξάνει τον όγκο και το pH των ούρων σας, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που είναι λιγότερο ευνοϊκό για το σχηματισμό πέτρες στα νεφρά.
- Το γκρέιπφρουτ έχει οφέλη ενυδάτωσης
Το γκρέιπφρουτ περιέχει πολύ νερό και, ως εκ τούτου, είναι πολύ ενυδατικό. Στην πραγματικότητα, το νερό αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του βάρους του φρούτου.
Υπάρχουν σχεδόν 118 ml νερού στο μισό ενός γκρέιπφρουτ μεσαίου μεγέθους, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 88% του συνολικού βάρους του.
Ενώ το να πίνετε πολύ νερό είναι ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνετε ενυδατωμένοι, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε νερό μπορεί επίσης να βοηθήσει.
- Είναι εύκολο να το προσθέσετε στη διατροφή σας
Το γκρέιπφρουτ απαιτεί ελάχιστη έως καθόλου προετοιμασία, επομένως είναι αρκετά εύκολο να το προσθέσετε στη διατροφή σας.
Ακόμα κι αν ζείτε έναν πολυάσχολο, εν κινήσει τρόπο ζωής, μπορείτε να απολαμβάνετε γκρέιπφρουτ σε τακτική βάση χωρίς να ανησυχείτε μήπως σας πάρει πολύ χρόνο.
Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να απολαύσετε το γκρέιπφρουτ:
Σνακ μόνο με φέτες γκρέιπφρουτ.
Καταναλώστε το ως εναλλακτική λύση σε επιδόρπια που είναι λιγότερο θρεπτικά.
Δοκιμάστε αυτή τη σαλάτα, η οποία συνδυάζει γκρέιπφρουτ με ρόκα και πεκάν.
Ανακατέψτε το σε ένα smoothie με άλλα φρούτα και λαχανικά.
Συμπεριλάβετε το σε ένα παρφέ πρωινού με γιαούρτι και μέλι.
- Το γκρέιπφρουτ έχει οφέλη για το δέρμα
Το γκρέιπφρουτ περιέχει βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες από τον ήλιο, τη γήρανση και τις φλεγμονές.
Η βιταμίνη C χρησιμοποιείται συχνά σε ορούς για να θεραπεύσει το δέρμα, να φωτίσει τα σκοτεινά σημεία και να λειάνει την επιφάνεια του δέρματος. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν επίσης ότι η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης C μέσω τροφών όπως το γκρέιπφρουτ μπορεί να βοηθήσει με την υπερμελάγχρωση, τον αποχρωματισμό και τα σημάδια γήρανσης.
Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα να παράγει περισσότερο κολλαγόνο, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι ωφελεί την ενυδάτωση του δέρματος και τις ρυτίδες.
Το γκρέιπφρουτ περιέχει επίσης κιτρικό οξύ, μηλικό οξύ και τρυγικό οξύ. Όλα αυτά είναι διαφορετικοί τύποι άλφα-υδροξυοξέων (AHA). Τα AHA χρησιμοποιούνται συχνά σε προϊόντα περιποίησης δέρματος λόγω της ποικιλίας των πλεονεκτημάτων τους, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης υφής και ελαστικότητας του δέρματος.
Το γκρέιπφρουτ δεν είναι για όλους
Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να αποφύγουν την κατανάλωση γκρέιπφρουτ.
Φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις
Για μερικούς ανθρώπους, η κατανάλωση γκρέιπφρουτ και του χυμού του μπορεί να οδηγήσει σε αλληλεπιδράσεις με φάρμακα.
Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει ουσίες που αναστέλλουν το CYP3A4, το οποίο αποτελεί μέρος του συστήματος πρωτεΐνης του κυτοχρώματος P450, ένα ένζυμο που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να μεταβολίσει ορισμένα φάρμακα.
Εάν τρώτε γκρέιπφρουτ ενώ παίρνετε αυτά τα φάρμακα, το σώμα σας μπορεί να μην το κάνει να μπορέσει να τα διαλύσει. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει υπερδοσολογία και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες.
Μερικά από τα φάρμακα που είναι πιο πιθανό να αλληλεπιδράσουν με το γκρέιπφρουτ περιλαμβάνουν:
ορισμένες στατίνες, συμπεριλαμβανομένων των Zocor (σιμβαστατίνη) και Lipitor (ατορβαστατίνη)
ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, συμπεριλαμβανομένης της νιφεδιπίνης
ορισμένα φάρμακα απόρριψης μοσχεύματος οργάνων, συμπεριλαμβανομένης της κυκλοσπορίνης
ορισμένα φάρμακα κατά του άγχους, συμπεριλαμβανομένης της βουσπιρόνης
ορισμένα κορτικοστεροειδή, συμπεριλαμβανομένης της βουδεσονίδης
ορισμένα φάρμακα για τη θεραπεία μη φυσιολογικών καρδιακών ρυθμών, συμπεριλαμβανομένης της αμιωδαρόνης
ορισμένα αντιισταμινικά, συμπεριλαμβανομένης της φεξοφεναδίνης
Εάν παίρνετε κάποιο από αυτά τα φάρμακα, μιλήστε με το γιατρό σας πριν προσθέσετε γκρέιπφρουτ στη διατροφή σας.
Διάβρωση του σμάλτου των δοντιών
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί να οδηγήσει σε διάβρωση του σμάλτου των δοντιών.
Το κιτρικό οξύ, το οποίο βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, είναι μια κοινή αιτία διάβρωσης του σμάλτου, ειδικά εάν το καταναλώνετε σε υπερβολική ποσότητα.
Εάν έχετε ιδιαίτερα ευαίσθητα δόντια, ίσως χρειαστεί να αποφύγετε τα όξινα φρούτα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε το σμάλτο των δοντιών σας ενώ εξακολουθείτε να απολαμβάνετε γκρέιπφρουτ:
Μην πιπιλίζετε ποτέ γκρέιπφρουτ ή άλλα όξινα φρούτα και αποφύγετε να τα βάζετε απευθείας στα δόντια σας.
Ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό αφού φάτε τα φρούτα και περιμένετε 30 λεπτά για να βουρτσίσετε τα δόντια σας.
Φάτε τυρί με τα φρούτα. Αυτό βοηθά στην εξουδετέρωση της οξύτητας στο στόμα σας και στην αύξηση της παραγωγής σάλιου.