Κάποιες φορές αρκεί να κάνεις μια τόσο απλή αλλαγή στην καθημερινότητά σου όσο το να αρχίσεις να χρησιμοποιείς μικρότερο πιάτο για να χάσεις κιλά και να βελτιώσεις την υγεία και τη σιλουέτα σου.
Πώς όμως θα υπολογίσεις τις ποσότητες που χρειάζεσαι, για να προσφέρεις στον οργανισμό σου όλα τα απαραίτητα συστατικά χωρίς να υπερβαίνεις καθημερινά τις απαραίτητες θερμίδες;
Παρόλο που οι διατροφικές ανάγκες του καθενός μας διαφέρουν, η διατροφολόγος Rhiannon Lambert προτείνει έναν έξυπνο και απλό τρόπο να υπολογίζεις, χονδρικά, τις μερίδες σου.
Πρωτεΐνες: Η διατροφολόγος συνιστά να καταναλώνεις δύο μερίδες στο μέγεθος της παλάμης σου καθημερινά, κατά προτίμηση από κρέας, ψάρι, τόφου ή όσπρια.
Λιπαρά: Όχι παραπάνω από μία μερίδα την ημέρα, στο μέγεθος του αντίχειρά σου. Προτίμησε πηγές όπως ελαιόλαδο και βούτυρα φυτικής προέλευσης, σύμφωνα με τη διατροφολόγο.
Υδατάνθρακες: Υπολόγισε περίπου μία χούφτα την ημέρα π.χ. από ρύζι ολικής άλεσης ή γλυκοπατάτα, που αποτελούν καλύτερες πηγές, για παράδειγμα, από το λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά.
Λαχανικά: Η Lambert συνιστά πιο γενναιόδωρες μερίδες σε λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε μικροθρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε θερμίδες: χονδρικά δύο χούφτες ή δύο φλιτζάνια ανά γεύμα.
«Αναμφίβολα το μέγεθος των μερίδων μετράει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους», καταλήγει η Lambert, «αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο όπως η ποιότητα της διατροφής, η σωματική δραστηριότητα, ο ύπνος και γενικά ο τρόπος ζωής».