Κάποιες φορές αρκεί να κάνεις μια τόσο απλή αλλαγή στην καθημερινότητά σου όσο το να αρχίσεις να χρησιμοποιείς μικρότερο πιάτο για να χάσεις κιλά και να βελτιώσεις την υγεία και τη σιλουέτα σου.

Κάποιες φορές αρκεί να κάνεις μια τόσο απλή αλλαγή στην καθημερινότητά σου όσο το να αρχίσεις να χρησιμοποιείς μικρότερο πιάτο για να χάσεις κιλά και να βελτιώσεις την υγεία και τη σιλουέτα σου.

Πώς όμως θα υπολογίσεις τις ποσότητες που χρειάζεσαι, για να προσφέρεις στον οργανισμό σου όλα τα απαραίτητα συστατικά χωρίς να υπερβαίνεις καθημερινά τις απαραίτητες θερμίδες;

Παρόλο που οι διατροφικές ανάγκες του καθενός μας διαφέρουν, η διατροφολόγος Rhiannon Lambert προτείνει έναν έξυπνο και απλό τρόπο να υπολογίζεις, χονδρικά, τις μερίδες σου.

Πρωτεΐνες: Η διατροφολόγος συνιστά να καταναλώνεις δύο μερίδες στο μέγεθος της παλάμης σου καθημερινά, κατά προτίμηση από κρέας, ψάρι, τόφου ή όσπρια.

Λιπαρά: Όχι παραπάνω από μία μερίδα την ημέρα, στο μέγεθος του αντίχειρά σου. Προτίμησε πηγές όπως ελαιόλαδο και βούτυρα φυτικής προέλευσης, σύμφωνα με τη διατροφολόγο.

Υδατάνθρακες: Υπολόγισε περίπου μία χούφτα την ημέρα π.χ. από ρύζι ολικής άλεσης ή γλυκοπατάτα, που αποτελούν καλύτερες πηγές, για παράδειγμα, από το λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά.

Λαχανικά: Η Lambert συνιστά πιο γενναιόδωρες μερίδες σε λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε μικροθρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε θερμίδες: χονδρικά δύο χούφτες ή δύο φλιτζάνια ανά γεύμα.

«Αναμφίβολα το μέγεθος των μερίδων μετράει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους», καταλήγει η Lambert, «αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο όπως η ποιότητα της διατροφής, η σωματική δραστηριότητα, ο ύπνος και γενικά ο τρόπος ζωής».

empty alt

Η διατροφική αξία της ρόκας

Η ρόκα προστίθεται συχνά σε σαλάτες, σάντουιτς και πολλά φαγητά και ξεχωρίζει λόγω της ιδιαίτερης γεύσης και της «πικάντικης» αίσθησης που χαρίζει στα πιάτα.
empty alt

H δουλειά σαμποτάρει την προσπάθειά σου να αδυνατίσεις;

Ξεκινάς δίαιτα κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, λίγο μετά το Πάσχα. Και πάντα συμπίπτει με τη λήξη της άδειάς σου και την επιστροφή στο γραφείο.
empty alt

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της νηστείας

Διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής πριν το Πάσχα και πολύς κόσμος έχει ήδη ξεκινήσει να νηστεύει. Η νηστεία έχει μεγάλη θρησκευτική αξία αλλά το ερώτημα παραμένει: είναι ευεργετική για την υγεία μας όταν γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα; Τα μειονεκτήματα Κύριο χαρακτηριστικό της διατροφικής...
empty alt

Το μυστικό για ασυναγώνιστα λαχανικά τουρσί

Ίσως ακούγεται απλό το να κάνεις ένα λαχανικό τουρσί, για να απογειώσεις όμως το αποτέλεσμα μπορείς να δοκιμάσεις τη συμβουλή που δίνει ο Mark Bittman στο βιβλίο του «How to Cook»: να ξεκινήσεις τη διαδικασία ψήνοντας το λαχανικό.
empty alt

Ελιές Καλαμών – ένας θησαυρός στο πιάτο σου

Εκτός από υπέροχη γεύση προσφέρουν πολύτιμα οφέλη στον οργανισμό σου. Οι ελιές της Καλαμάτας είναι ένας τύπος ελιάς που πήρε το όνομά του από την πόλη της Καλαμάτας, όπου καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά.
empty alt

Η καλή… δίατα από το πρωινό φαίνεται!

  Αν θες να προσέχεις τη διατροφή σου και αν είσαι στην προσπάθεια να ελέγχεις το βάρος σου ή ακόμα και να χάσεις κάποια παραπανίσια κιλά, το πρωινό είναι ένα γεύμα που όχι μόνο δεν πρέπει να αποκλείεις αλλά πρέπει συνειδητά να εντάξεις στην καθημερινή σου ρουτίνα.
empty alt

Strawberry fields forever – ή τα πάντα για τη φράουλα!

  Η φράουλα (Fragaria ananassa) προέρχεται από την Ευρώπη τον 18ο αιώνα. Είναι ένα υβρίδιο δύο ειδών άγριας φράουλας από τη Βόρεια Αμερική και τη Χιλή.
empty alt

Ίσως γι’ αυτό τα βράδια θέλεις να φας ό,τι υπάρχει στο ψυγείο σου

Αν καθημερινά αρχίζεις να πεινάς μετά το απόγευμα, με αποτέλεσμα τελικά να κάνεις νυχτερινές επιδρομές στο ψυγείο, ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το βράδυ ανεβαίνουν τα επίπεδα των ορμονών που μας προκαλούν πείνα ενώ πέφτουν εκείνα των ορμονών που μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι.
Back To Top