Η θερμιδική αξία ενός μανταρινιού είναι σχεδόν αμελητέα για τον οργανισμό μας, γεγονός που το καθιστά στο απόλυτο σνακ για τους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα που αυτό ευδοκιμεί. Όμως πέρα από το γεγονός ότι είναι ελαφρύ και γευστικό, το μανταρίνι είναι και μια σπουδαία διατροφική επιλογή χάρη στα οφέλη που υπόσχεται για την υγεία μας. να ποια είναι αυτά.
Είναι γεμάτο φυτικές ίνες
Κάθε φλιτζάνι μανταρίνια (περίπου 2 μέτρια μανταρίνια) παρέχει 3,5 γραμμάρια φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες καταπολεμούν την παχυσαρκία και επίσης βοηθούν να μειωθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, κάτι που με τη σειρά του βοηθά στη μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου. Κάθε φλιτζάνι (μερίδα) μανταρίνια παρέχει 14% και 9% αντίστοιχα της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών.
Είναι πλούσιο σε ασβέστιο
Τα μανταρίνια είναι πλούσια σε ασβέστιο, καθώς κάθε 100g αυτών παρέχουν περίπου 37 mg ασβεστίου. Το ασβέστιο προάγει την υγεία των οστών και βοηθά στην απώλεια βάρους.
Χτίζει γερό ανοσοποιητικό σύστημα
Η συχνή κατανάλωση του μανταρινιού προστατεύει τον οργανισμό μας από τα κοινά κρυολογήματα και τη γρίπη ενώ η ισχυρή δράση του, καταπολεμά και σοβαρότερες ασθένειες όταν καταναλώνεται συστηματικά, όπως η στεφανιαία νόσος και ο διαβήτης.
Είναι ένα φυσικό ηρεμιστικό
Το μανταρίνι διαθέτει ηρεμιστική-καταπραϋντική δράση και γι’ αυτό καταπολεμά τις αϋπνίες όσων το επιλέγουν σαν επιδόρπιο τις απογευματινές ώρες.
Προστατεύει από τον καρκίνο
Τα μανταρίνια, όπως και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή, αποτελούν πολύτιμες πηγές σε φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, όπως η νεραντζινίνη, η εσπερετίνη, η βιταμίνη Α, τα καροτένια, η ξανθίνη και η λουτεΐνη. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι και μια ασπίδα του οργανισμού μας από τον καρκίνο.
Περιορίζει την πρωινή ναυτία στην εγκυμοσύνη
Το μανταρίνι ανακουφίζει από την πρωινή ναυτία κατά την κύηση, γι’ αυτό και προτείνεται ανεπιφύλακτα σε εγκύους.