Οι σαλάτες φαίνεται ότι είναι το φυσικό αντικαταθλιπτικό της φύσης. Όσοι αλλάζουν τη διατροφή τους,και βάζουν στο διαιτολόγιό τους άφθονες σαλάτες και φρούτα παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση στην ψυχική διάθεσή τους, υποστηρίζει μία νέα μελέτη. Η βελτίωση συμβαίνει σταδιακά σε βάθος χρόνου και είναι ανεξάρτητη από την κατάσταση της υγείας και τις συνθήκες της ζωής τους.
Όμως είναι τόσο ισχυρή ώστε για τα άτομα που δεν έτρωγαν καθόλου φρέσκα προϊόντα και φθάνουν να τρώνε οκτώ μικρομερίδες την ημέρα είναι εφάμιλλη με την χαρά που θα ένιωθε ένας άνεργος ο οποίος θα έβρισκε δουλειά, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ουώργουϊκ στη Βρετανία και το Πανεπιστήμιο του Κουήνσλαντ στην Αυστραλία.
Τα νέα αποτέλεσμα βασίσθηκαν στην ανάλυση στοιχείων από 12.385 Αυστραλούς οι οποίοι κράτησαν λεπτομερή ημερολόγια διατροφής επί έξι χρόνια και συμπλήρωναν ερωτηματολόγια για την ψυχική διάθεσή τους σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Ο διαπίστωσαν ότι, με κάθε έξτρα μερίδα φρούτων και λαχανικών που πρόσθεταν οι εθελοντές στην ημερήσια διατροφή τους και έως 8 μερίδες την ημέρα, αυξανόταν το επίπεδο της ευτυχίας που ένιωθαν ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο συνέβαινε στη ζωή τους.
Οι αλλαγές αυτές δεν συνέβησαν με την πρώτη σαλάτα, αλλά σταδιακά, σε βάθος χρόνου.«Το απαιτούμενο διάστημα όμως δεν είναι πολύ μεγάλο, φθάνει το πολύ τα δύο χρόνια, και σαφώς είναι πολύ μικρότερο από εκείνο που απαιτείται για να ωφελήσουν τα φρούτα και τα λαχανικά την σωματική υγεία» τονίζει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άντριου Όσβαλντ, καθηγητής Συμπεριφορικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Ουώργουϊκ.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα οφέλη των φυτικής προελεύσεως τροφίμων στην ψυχική διάθεση και την ικανοποίηση από τη ζωή οφείλονται στα αντιοξειδωτικά που περιέχουν και ιδίως στα καροτενοειδή – μία ομάδα συστατικών που προσδίδουν σε φρούτα και λαχανικά το χαρακτηριστικό κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα τους.