Μήπως τρως μόνο το ασπράδι από το αυγό, επειδή θεωρείς ότι είναι πιο υγιεινό; Μια διατροφολόγος, η Jo Hollington, έχει διαφορετική άποψη. Σε ένα γράφημα που ανέβασε στο λογαριασμό της στο Instagram συγκρίνει τη διατροφική αξία ανάμεσα στον κρόκο και το ασπράδι, με τον πρώτο να βγαίνει κερδισμένο.
Αναλυτικά, το ασπράδι περιέχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης, λίγους υδατάνθρακες, καθόλου λιπαρά και νάτριο. Η χοληστερόλη και τα λιπαρά βρίσκονται στον κρόκο και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίοι κάποιοι τον αποφεύγουν. Ωστόσο, ο κρόκος είναι που περιέχει, επιπλέον, πέρα από υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης, βιταμίνες Α και Β (όπως Β12), φυλλικό οξύ, βιταμίνη D, ασβέστιο, Ω-3 λιπαρά και σίδηρο.
Αν λοιπόν προσπαθείς να πάρεις υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης από τη διατροφή σου (π.χ. για να χτίσεις μυϊκή μάζα) και ταυτόχρονα να αποφύγεις τη χοληστερόλη, τα ασπράδια του αυγού είναι μια καλή επιλογή. Για να επωφεληθείς όμως, παράλληλα, από τα θρεπτικά στοιχεία του κρόκου, μπορείς να συνδυάσεις ένα ολόκληρο αυγό με τα ασπράδια από ακόμα 2 αυγά.
Σχετικά με τη χοληστερόλη, το συνιστώμενο όριο είναι περίπου 300 mg την ημέρα – ένα ολόκληρο αυγό περιέχει 211 mg. Επομένως, μπορείς να απολαμβάνεις ένα αυγό την ημέρα (ή δύο αυγά μερικές φορές την εβδομάδα), αρκεί να ελέγχεις την ποσότητα κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων που τρως, για να μην υπερβαίνεις τα 300 mg.