Μια φορά κι έναν καιρό, τα φύλλα κέιλ αντιμετωπίζονταν σαν ένα εξωτικό έδεσμα που γνώριζαν μόνο λίγοι «φανατικοί» της υγιεινής διατροφής. Πλέον, ορκίζονται στο όνομά τους διατροφολόγοι και celebrities, ενώ και στην Ελλάδα μπορείς να τα βρεις όχι μόνο σε διάφορα ενημερωμένα παντοπωλεία, αλλά ακόμη και σε κάποιες λαϊκές αγορές.
Όχι τυχαία, αφού αυτό το πράσινο φυλλώδες λαχανικό θεωρείται πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ δίνει πολύ λίγες θερμίδες. Μπορείς επίσης να το απολαύσεις με διάφορους τρόπους, για παράδειγμα σε υγιεινά τσιπς που θα αγοράσεις έτοιμα ή θα φτιάξεις μόνος στο σπίτι. Μια ιδέα είναι η συνταγή που ακολουθεί, εύκολη και νόστιμη, η οποία κάλλιστα μπορεί να αντικαταστήσει τα «αμαρτωλά» πατατάκια.
Πικάντικα τσιπς από κέιλ
Υλικά για 4 άτομα:
Ένα μεγάλο κέιλ, μόνο τα φύλλα του, καλά πλυμένο και κομμένο σε μέγεθος μπουκιάς
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
½ κ.γ. κύμινο
½ κ.γ. τσίλι σε σκόνη
¼ κ.γ. καπνιστή πάπρικα
Λίγο μπούκοβο
Αλάτι (κατά βούληση)
Εκτέλεση:
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 150 βαθμούς. Περιχύνεις τα φύλλα κέιλ με το ελαιόλαδο, πασπαλίζεις με το τσίλι, το κύμινο και την πάπρικα και ανακατεύεις να κατανεμηθούν ομοιόμορφα τα μπαχαρικά. Απλώνεις το κέιλ σε ένα ταψί που έχεις καλύψει με αντικολλητικό χαρτί και προσθέτεις το αλάτι και το μπούκοβο.
Ψήνεις στο φούρνο μέχρι να γίνει τραγανό προσέχοντας όμως να μην καεί (υπολόγισε συνολικά γύρω στα 20-25 λεπτά). Διατηρείται σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο μέχρι τέσσερις μέρες.