Θα θες να το τρως κάθε μέρα μόλις διαβάσεις πόσο ωφέλιμο είναι!

Πρωταγωνιστεί στο μενού της Σαρακοστής κι ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχει μπει και στην καθημερινή μας διατροφή γιατί μας προσφέρει πολλά οφέλη.

Τι είναι:

Είναι ένα φυσικό προϊόν, που προέρχεται από επιλεγμένους σπόρους σησαμιού.

Τι σου προσφέρει:
-Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες (Ε, Β1, Β2, νιασίνη κ.α.), αμινοξέα και υδατάνθρακες, απαραίτητα για τη λειτουργία του οργανισμού σου.

-Περιέχει σε ποσοστό 20% φυτικές πρωτεΐνες, χαμηλής βιολογικής αξίας, όταν όμως το συνδυάσεις με τρόφιμα όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, προκύπτουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας!

Επίσης περιέχει:
– Aσβέστιο, για την οστεοπόρωση.

– Kάλιο και ψευδάργυρο, για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

– Mαγγάνιο και σελήνιο, με αντιοξειδωτική δράση.

– Xαλκό, για την ενίσχυση των αρθρώσεων.

– Σίδηρο, για την τόνωση του οργανισμού και την καταπολέμηση της αναιμίας.

– Αμινοξέα, για καλή λειτουργία νεφρών και συκωτιού

-Φώσφορο και μαγνήσιο, για τον πονοκέφαλο

– Υδατάνθρακες, για το γαστρεντερικό σύστημα,

-Ω6 λιπαρά, για τη χοληστερόλη

-Βιταμίνη Ε, για προστασία από τη γήρανση.

Πρόσφατες έρευνες μιλάνε και για αντικαρκινική δράση.

Πόσες θερμίδες έχει;
Μία κουταλιά της σούπας ταχίνι (15γρ.) έχει περίπου 90 θερμίδες.

Οπότε, ναι, είναι μια τέλεια υπερτροφή αλλά θέλει λίγο μέτρο στην κατανάλωσή του!

Ένα εύκολο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξεις από άλειμμα για το πρωινό σου, ως γλυκαντικό στο ζεστό ρόφημά σου, να μπει σε dressing και ντιπ μέχρι και στο παγωτό. Το ταχίνι είναι μια πάστα φτιαγμένη από αλεσμένους σπόρους σησαμιού. Έχει μια ελαφριά γεύση ξηρού καρπού. Είναι πιο γνωστό ως συστατικό του χούμους αλλά χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά πιάτα σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στη μεσογειακή και ασιατική κουζίνα. Αυτές τις μέρες, με τη νηστεία της Σαρακοστής, έχει την τιμητική του.

Εκτός από τις μαγειρικές χρήσεις, το ταχίνι προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

Είναι πολύ θρεπτικό

Το ταχίνι είναι γεμάτο από καλά λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα. Στην πραγματικότητα, μόνο 1 κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια) παρέχει περισσότερο από το 10% της αναγκαίας ημερήσιας πρόσληψης για ορισμένα θρεπτικά συστατικά.

Μια κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια) ταχίνι περιέχει τα ακόλουθα:

Θερμίδες: 90 θερμίδες

Πρωτεΐνη: 3 γραμμάρια

Λίπος: 8 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 3 γραμμάρια

Ίνες: 1 γραμμάριο

Θειαμίνη: 13% της αναγκαίας ημερήσιας πρόσληψης

Βιταμίνη Β6: 11% της αναγκαίας ημερήσιας πρόσληψης

Φώσφορος: 11% της αναγκαίας ημερήσιας πρόσληψης

Μαγγάνιο: 11% της αναγκαίας ημερήσιας πρόσληψης

Το ταχίνι είναι μεγάλη πηγή φωσφόρου και μαγγανίου, και οι δύο από τις οποίες παίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία των οστών. Είναι επίσης υψηλό σε θειαμίνη (βιταμίνη Β1) και βιταμίνη Β6, οι οποίες είναι σημαντικές για την παραγωγή ενέργειας.

Επιπλέον, περίπου το 50% του λίπους στο ταχίνι προέρχεται από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το ταχίνι περιέχει αντιοξειδωτικά που ονομάζονται λιγνάνες, που βοηθούν στην πρόληψη βλαβών από τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και κάποιες μορφές καρκίνου.

Μπορεί να έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες

Ταχίνι και σουσάμι μπορεί να έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών που περιέχουν και σε μερικές περιπτώσεις βοηθάνε και στην επούλωση των πληγών.

Περιέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Ορισμένα συστατικά του θεωρούνται να έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Μπορεί να ενισχύσει το κεντρικό νευρικό σύστημα

Το ταχίνι περιέχει συστατικά που μπορεί να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η άνοια.

Μπορεί να έχει αντικαρκινική δράση

Το σουσάμι εξετάζεται επίσης για πιθανές αντικαρκινικές δράσεις τους. Η σησαμίνη και η σησαμόλη – τα δύο πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά που έχει το σουσάμι – έχουν μελετηθεί εκτεταμένα για το αντικαρκινικό τους δυναμικό. Και οι δύο μπορούν να προάγουν τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων και να επιβραδύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης του όγκου. Επιπλέον, πιστεύεται ότι προστατεύουν το σώμα από βλάβες που προκύπτουν από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Μπορείς εύκολα να το εντάξεις στη διατροφή σου

Πώς να φτιάξεις ταχίνι

Υλικά

2 φλιτζάνια (284 γραμμάρια) σουσάμι

1-2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδου

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη, στεγνή κατσαρόλα, ζεσταίνεις το σουσάμι σε μέτρια φωτιά μέχρι να χρυσίσει. Βγάλε το από τη φωτιά και άφησε να κρυώσει.

Σε ένα μπλέντερ, αλέθεις το σουσάμι. Βράζεις σιγά-σιγά σε λάδι μέχρι να φτάσει γίνει πάστα. Μπορείς να διατηρήσεις το ταχίνι στο ψυγείο για έναν μήνα.

Στο εμπόριο θα βρεις ταχίνι αποφλοιωμένο ή αναποφλοίωτο, έτοιμο ταχίνι, ταχίνι με μέλι, ακόμα και ταχίνι με κακάο. Μερικοί χρησιμοποιούν το ταχίνι στα ζεστά τους ροφήματα. Τώρα για τη Σαρακοστή θα βρεις και χαλβά με ταχίνι.

empty alt

Η πλήξη παχαίνει

Στο πρώτο πείραμα οι 52 εθελοντές κλήθηκαν υποβλήθηκαν σε ένα τεστ που είχε στόχο να προκαλέσει πλήξη (απαιτούσε να κάνουν επί αρκετή ώρα αλλεπάλληλα copy σε μία ομάδα γραμμάτων) και στη συνέχεια να ζητήσουν να φάνε ό,τι ήθελαν.
empty alt

Τα 4 ανοιξιάτικα λαχανικά που πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου

Εάν προσπαθείς να θωρακίσεις την υγεία σου τρώγοντας σωστά, τα λαχανικά σίγουρα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή σου διατροφή.
empty alt

Τι πρέπει να προσέχεις στα λαδερά φαγητά

Τα λαδερά φαγητά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας και περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό συνταγών. Βασικό τους συστατικό είναι τα λαχανικά, που πολλές φορές «παντρεύονται» με αμυλούχα τρόφιμα, για παράδειγμα ρύζι ή πατάτες ή πηγές πρωτεϊνών, όπως κρέας ή κοτόπουλο,...
empty alt

Σούπερ διατροφή για σούπερ…γονιμότητα!

Για να διευκολύνετε τη σύλληψη ο οργανισμός σας πρέπει να είναι στα καλύτερά του. Εδώ θα μάθετε ποιες βιταμίνες χρειάζεται να έχετε στο οπλοστάσιό σας και ποια είναι η λειτουργία της κάθε μίας ως προς τη γονιμότητα.
empty alt

Είναι πράσινο και καίει αλλά τι είναι στα αλήθεια το Wasabi;

  Ανακαλύψτε τι κάνει αυτό το συνοδευτικό του σούσι τόσο μοναδικό, κι επιπλέον θα πάρετε συμβουλές για την αγορά του και τις συνταγές με αυτόν τον σούπερ-αρωματικό συγγενή του χρένου και του σιναπιού.
empty alt

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη

Η λακτόζη είναι ένας τύπος ζάχαρης που βρίσκεται φυσιολογικά στο γάλα των περισσότερων θηλαστικών. Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως πόνος στο στομάχι, φούσκωμα, αέρια και διάρροια, τα οποία προκαλούνται από τη δυσκολία απορρόφησης της λακτόζης.
empty alt

Ποιες διατροφικές συνήθειες αποδυναμώνουν τον οργανισμό σου

Όταν περνάς ένα κρυολόγημα ή ίωση, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταπολεμήσεις την ασθένειά σου. Μπορείς να καταναλώσεις ωφέλιμα τρόφιμα όπως την κοτόσουπα και φρούτα που είναι γεμάτα βιταμίνη C, τα οποία είναι ικανά να σου δώσουν μια ισχυρή ώθηση στο ανοσοποιητικό σου σύστημα.
empty alt

Οφέλη για την υγεία από τους σπόρους του μάραθου, παρενέργειες και πώς να τους απολαύσετε

Οι σπόροι μάραθου είναι ένα ευέλικτο συστατικό: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνταγές, να ληφθούν ως συμπληρώματα, ακόμη και να καταναλωθούν ως έχουν. Είναι επίσης μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών και πολυφαινολών. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε τα πάντα για αυτούς τους δημοφιλείς σπόρους –...
Back To Top