Αυτό το δημοφιλές λαχανικό διατίθεται σε διάφορα χρώματα, όπως πράσινο, λευκό και μοβ. Χρησιμοποιείται σε πιάτα σε όλο τον κόσμο, όπως φριτάτες, ζυμαρικά και πατάτες.

Αυτό το δημοφιλές λαχανικό διατίθεται σε διάφορα χρώματα, όπως πράσινο, λευκό και μοβ. Χρησιμοποιείται σε πιάτα σε όλο τον κόσμο, όπως φριτάτες, ζυμαρικά και πατάτες.

Το σπαράγγι είναι επίσης χαμηλό σε θερμίδες και είναι γεμάτο με βασικές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Έχει πολλά θρεπτικά συστατικά αλλά λίγες θερμίδες

Το σπαράγγι έχει χαμηλές θερμίδες αλλά διαθέτει εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ.

Μόλις μισό φλιτζάνι (90 γραμμάρια) μαγειρεμένου σπαραγγιού περιέχει:

Θερμίδες: 20

Πρωτεΐνη: 2,2 γραμμάρια

Λίπος: 0,2 γραμμάρια

Ίνες: 1,8 γραμμάρια

Βιταμίνη C: 12% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Α: 18% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Κ: 57% της ΣΗΠ

Φολικό: 34% της ΣΗΠ

Κάλιο: 6% της ΣΗΠ

Φωσφόρος: 5% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Ε: 7% της ΣΗΠ

Το σπαράγγι διαθέτει επίσης μικρές ποσότητες άλλων μικροθρεπτικών συστατικών, όπως σίδηρο, ψευδάργυρο και ριβοφλαβίνη.

Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που εμπλέκεται στην πήξη του αίματος και την υγεία των οστών.

Επιπλέον, το σπαράγγι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, ένα θρεπτικό συστατικό που είναι ζωτικής σημασίας για μια υγιή εγκυμοσύνη και πολλές σημαντικές διαδικασίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των κυττάρων και του σχηματισμού DNA.asparagus

Είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βοηθούν στην προστασία των σας από τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών και του οξειδωτικού στρες. Το οξειδωτικό στρες συμβάλλει στη γήρανση, τη χρόνια φλεγμονή και πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Το σπαράγγι, όπως και άλλα πράσινα λαχανικά, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Αυτές περιλαμβάνουν βιταμίνη Ε, βιταμίνη C και γλουταθειόνη, καθώς και διάφορα φλαβονοειδή και πολυφαινόλες. Το σπαράγγι έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε φερβονοειδή κερσετίνη, ισοραμνετίνη και καεμπερόλη. Επιπλέον, το πορφυρό σπαράγγι περιέχει ισχυρές χρωστικές ουσίες που ονομάζονται ανθοκυανίνες, οι οποίες δίνουν στο λαχανικό το έντονο χρώμα του και έχουν αντιοξειδωτικές επιδράσεις στο σώμα (14).

Μπορεί να βελτιώσει την πεπτική υγεία

Οι διαιτητικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή πεπτική υγεία. Μόνο μισό φλιτζάνι σπαράγγι περιέχει 1,8 γραμμάρια φυτικών ινών, που είναι το 7% των ημερήσιων αναγκών. Μελέτες δείχνουν ότι μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες φρούτα και λαχανικά μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Το σπαράγγι έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες ίνες, που υποστηρίζει τακτικές κινήσεις του εντέρου.

Βοηθά στην υποστήριξη μιας υγιούς εγκυμοσύνης

Το σπαράγγι είναι μια εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος, επίσης γνωστή ως βιταμίνη Β9. Μόνο μισό φλιτζάνι σπαράγγι παρέχει στους ενήλικες το 34% των ημερήσιων αναγκών σε φυλλικό οξύ και σε γυναίκες με εγκυμοσύνη με το 22% των ημερήσιων αναγκών τους. Το φυλλικό οξύ είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που βοηθά στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην παραγωγή DNA για υγιή ανάπτυξη και ανάπτυξη. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης προκειμένου να διασφαλιστεί η υγιής ανάπτυξη του μωρού.

asparaguse

Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει περισσότερους από 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Η έρευνα δείχνει ότι η αύξηση της πρόσληψης καλίου, με την παράλληλη μείωση της πρόσληψης αλατιού είναι αποτελεσματική για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο μειώνει την αρτηριακή πίεση με δύο τρόπους: χαλαρώνοντας τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και εκκρίνοντας περίσσεια αλατιού μέσω των ούρων. Το σπαράγγι είναι μια καλή πηγή καλίου, παρέχοντας το 6% των ημερήσιων αναγκών σε μερίδα μισού φλιτζανιού.

Μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος

Πρώτον, είναι πολύ χαμηλές σε θερμίδες, με μόνο 20 θερμίδες σε μισό φλιτζάνι. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να φάτε πολλά σπαράγγια χωρίς να πάρετε πολλές θερμίδες. Επιπλέον, είναι περίπου 94% νερό. Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση τροφών χαμηλών θερμίδων και πλούσιων σε νερό σχετίζεται με την απώλεια βάρους (34).

Μαγειρεύεται εύκολα

Εκτός από το ότι είναι θρεπτικό, το σπαράγγι είναι νόστιμο και εύκολο να ενσωματωθεί στη διατροφή σας. Μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους, όπως βραστό, ψητό, ατμό, ψήσιμο και σοτάρισμα. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε κονσερβοποιημένα σπαράγγια, τα οποία είναι προμαγειρεμένα και έτοιμα για κατανάλωση.

asparagusd

Σπαράγγια στον φούρνο με παρμεζάνα

Συστατικά

2 κιλά φρέσκα σπαράγγια, κομμένα

3 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο, χωρισμένο

2 μεσαίο σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού

1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

Μισό κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 φλ. τυρί παρμεζάνα, τριμμένη

Εκτέλεση

Προθερμαίνεις τη σχάρα στο μέσο. Συνδυάζεις τα σπαράγγια και 1 κουταλιά λάδι σε ένα μεγάλο μπολ. Φρόντισε να πάει το λάδι παντού. Ψήσε στο γκριλ γυρίζοντας συχνά, έως ότου η κορυφή να σκουραίνει αλλά να παραμένουν κάπως τρυφερά και να διατηρούν το σχήμα τους, 6 έως 8 λεπτά. Βάλε σε μια πιατέλα.

Ανακατεύεις το σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού, το χυμό λεμονιού, το πιπέρι, το αλάτι και το υπόλοιπο 2 κουταλιές της σούπας λάδι μαζί σε ένα μικρό μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων. Βάζεις στον φούρνο μικροκυμάτων σε υψηλή θερμοκρασία για 15 δευτερόλεπτα. Ανακατεύεις το μείγμα και το ρίχνεις πάνω από τα σπαράγγια στην πιατέλα. Πασπαλίζεις με την παρμεζάνα.

empty alt

Μπορεί η σωστή διατροφή να βοηθήσει τους μικρούς μαθητές να γίνουν καλύτεροι στην ανάγνωση;

Στο Πανεπιστήμιο του Gothenburg, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα μελέτη σε παιδιά ηλικίας 9 και 10 ετών και φάνηκε ότι τα καλά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, κυρίως ωμέγα 3, βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν βέλτιστες δεξιότητες ανάγνωσης.
empty alt

Strawberry fields forever – ή τα πάντα για τη φράουλα!

  Η φράουλα (Fragaria ananassa) προέρχεται από την Ευρώπη τον 18ο αιώνα. Είναι ένα υβρίδιο δύο ειδών άγριας φράουλας από τη Βόρεια Αμερική και τη Χιλή.
empty alt

Η gourmet εκδίκηση της μπάμιας!

Ένα από τα πιο παρεξηγημένα φαγητά του ελληνικού καλοκαιριού επιστρέφει ανανεωμένο και προσπαθεί να σε πείσει για τις gourmet χάρες του – επιπλέον, διαθέτει ένα σούπερ ωφέλιμο διατροφικό προφίλ.
empty alt

Σύκο – το απόλυτο αυγουστιάτικο φρούτο!

Το επιστημονικό όνομα για το σύκο είναι το Ficus carica. Το σχήμα του λένε ότι θυμίζει δάκρυ, αλλά εγώ θα έλεγα μάλλον ότι μοιάζει με μια σταγόνα υπέρτατης απόλαυσης.
empty alt

Mυρωδικά και σιλουέτα σε φόρμα: Τι να βάλεις στη διατροφή σου για να χάσεις βάρος

Η επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί τα τελευταία χρόνια ότι τα μυρωδικά είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχός μας στο αδυνάτισμα, διαθέτοντας τα ίδια ελάχιστες θερμίδες.
empty alt

Πώς να απολαύσετε 9 από τις καλύτερες πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές

Χωρίς να αυξήσετε το σάκχαρο στο αίμα σας
empty alt

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για το διατροφικό προφίλ της κάππαρης

Η κάππαρη είναι τα ανώριμα μπουμπούκια ανθέων του Capparis spinosa, ενός τύπου θάμνου που καλλιεργείται συνήθως σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα.
empty alt

Με τη ΓΙΩΤΗΣ ζαχαροπλάθουμε για καλό σκοπό και στηρίζουμε τo Μαζί για το Παιδί

Η εταιρία ΓΙΩΤΗΣ,με τη νέα της πρωτοβουλία «Ζαχαροπλάθουμε για καλό σκοπό»,προσκαλεί το κοινό να συμμετέχει σε μία δράση που συνδυάζει την αγάπη για τη ζαχαροπλαστική και την τέχνη, με την κοινωνική προσφορά.  
Back To Top