Η βιταμίνη C, παρόλο που αποτελεί ένα θρεπτικό στοιχείο απαραίτητο για τη λειτουργία του οργανισμού, είναι υδατοδιαλυτή και επομένως το σώμα μας δεν μπορεί να την παράγει από μόνο του ή να την αποθηκεύσει, αφού τα πλεονάσματά της αποβάλλονται καθημερινά μέσω των ούρων.

Η βιταμίνη C, παρόλο που αποτελεί ένα θρεπτικό στοιχείο απαραίτητο για τη λειτουργία του οργανισμού, είναι υδατοδιαλυτή και επομένως το σώμα μας δεν μπορεί να την παράγει από μόνο του ή να την αποθηκεύσει, αφού τα πλεονάσματά της αποβάλλονται καθημερινά μέσω των ούρων. Τι σημαίνει αυτό, πρακτικά;

Ότι δεν έχουμε άλλες επιλογές παρά να την πάρουμε σε καθημερινή βάση μέσω της διατροφής. Τα καλά νέα; Μπορούμε εύκολα να φτάσουμε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (75 mg για τις γυναίκες και 85 mg για τους άντρες) με ένα φλιτζάνι μπρόκολο ή ένα πορτοκάλι.

Σε περιόδους έξαρσης των ιώσεων μπορούμε, επίσης, να τη λάβουμε μέσα από ένα συμπλήρωμα διατροφής, αρκεί όμως να μην ξεπεράσουμε το ανώτατο όριο ασφαλείας (2000 mg την ημέρα). Υπερβολικά υψηλές ποσότητες βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, ναυτία, εμετό, φούσκωμα και καούρες, ενώ όταν λαμβάνονται σε καθημερινή βάση αυξάνουν τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά!

Γιατί όμως καταφεύγουμε στη βιταμίνη C κάθε φορά που αρχίζει να μας «γαργαλάει» ο λαιμός μας και υποψιαζόμαστε την αρχή κάποιας ίωσης; Επειδή θεωρείται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό μας, αν και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία να υποστηρίξουν την υπόθεση ότι η συστηματική λήψη της μπορεί να προλάβει ένα κοινό κρυολόγημα. Μπορεί όμως να συντομεύσει τη διάρκειά του, αρκεί να την πάρεις αμέσως μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (όπως η μικροενόχληση στο λαιμό που λέγαμε).

Σε κάθε περίπτωση, αν αποφασίσεις να λάβεις τη βιταμίνη C σε συμπλήρωμα διατροφής, καλό είναι να συμβουλευτείς το γιατρό σου, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίζεις χρόνια προβλήματα υγείας. Κι αυτός ο κανόνας ισχύει για κάθε συμπλήρωμα.

empty alt

Η διατροφή που μπλοκάρει την ακμή

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ακμή του δέρματος. Αυτό δείχνουν τα νέα ευρήματα της επιστημονικής έρευνας.
empty alt

10+1 λόγοι για να αρχίσεις να τρως γκρέιπφρουτ

Ξέρεις ότι σου κάνει καλό να πίνεις φρέσκους χυμούς και προσπαθείς να στύβεις πορτοκαλάκια. Το γκρέιπφρουτ όμως, ξινούτσικο σου φαίνεται και το αποφύγεις.
empty alt

Η διατροφική αξία της ρόκας

Η ρόκα προστίθεται συχνά σε σαλάτες, σάντουιτς και πολλά φαγητά και ξεχωρίζει λόγω της ιδιαίτερης γεύσης και της «πικάντικης» αίσθησης που χαρίζει στα πιάτα.
empty alt

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της νηστείας

Διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής πριν το Πάσχα και πολύς κόσμος έχει ήδη ξεκινήσει να νηστεύει. Η νηστεία έχει μεγάλη θρησκευτική αξία αλλά το ερώτημα παραμένει: είναι ευεργετική για την υγεία μας όταν γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα; Τα μειονεκτήματα Κύριο χαρακτηριστικό της διατροφικής...
empty alt

5 υγιεινές τροφές που μπορεί να «κρύβουν» ζάχαρη

Ήξερες ότι μπορεί να έχεις κόψει τα γλυκά και τις ζαχαρένιες «παρασπονδίες» αλλά να καταναλώνεις από άλλες πηγές ζάχαρη, όπως αυτή που «κρύβεται» σε ορισμένες υγιεινές τροφές; Συνήθως αυτό συμβαίνει με τρόφιμα που κατά την επεξεργασία τους προστίθεται ζάχαρη, όπως π.
empty alt

Η θρεπτική ουσία που δεν ήξερες ότι χρειάζεσαι

Σίγουρα θα έχεις διαβάσει πολλά για θρεπτικά στοιχεία όπως η βιταμίνη C και το φυλλικό οξύ, ωστόσο υπάρχει ένα ακόμα διατροφικό συστατικό που αξίζει την προσοχή σου: η χολίνη, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία των κυττάρων, του μεταβολισμού, του νευρικού συστήματος, του συκωτιού,...
empty alt

Ποιες τροφές να βάλετε στο πιάτο σας αν κάνετε δίαιτα

Δεν είναι όλες οι θερμίδες δημιουργούνται ίσες. Διαφορετικά τρόφιμα περνούν από διαφορετικά μεταβολικά μονοπάτια στο σώμα σας.
empty alt

Πιες αυτό μετά το φαγητό του και ρίξε άκυρο στις θερμίδες!

Το καλοκαίρι ήρθε, οι παραλίες σε καλούν σαν τις Σειρήνες τον Οδυσσέα κι εσύ ακόμα προβληματίζεσαι για 2-3 κιλάκια που έβαλες το χειμώνα.
Back To Top