Πώς συνδέεται η αίσθηση της όσφρησης με τα κιλά μας; Μια νέα έρευνα ανατρέπει όλα όσα πιστεύαμε ότι γνωρίζαμε.


Η οξυμένη όσφρηση είναι ευλογία για τους σομελιέ και τους σεφ, όχι όμως και για όσους παλεύουν να κατεβάσουν το δείκτη της ζυγαριάς τους.

Όπως έδειξε μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Cell Metabolism, τα ποντίκια με μειωμένη τη συγκεκριμένη αίσθηση διατηρούν σε χαμηλότερα επίπεδα το βάρος τους. Ενώ εκείνα που είναι προικισμένα με την όσφρηση ενός… λαγωνικού, κινδυνεύουν περισσότερο από παχυσαρκία.

Και αν νομίζατε ότι το παραπάνω φαινόμενο οφείλεται στο προφανές γεγονός ότι όσα ποντίκια αισθάνονται περισσότερες μυρωδιές φαγητού τρώνε και παραπάνω, κάνετε λάθος. Γιατί εδώ αρχίζουν οι εκπλήξεις.

Τόσο τα ποντίκια-λαγωνικά όσο και εκείνα με τη μειωμένη όσφρηση έτρωγαν τις ίδιες ποσότητες φαγητού στο πλαίσιο ενός επιστημονικού πειράματος. Κι όμως τα πρώτα πάχυναν περισσότερο. Γιατί; Η απάντηση έχει να κάνει με το μεταβολισμό.

Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, τα ποντίκια με μειωμένη όσφρηση καίνε περισσότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα. Ίσως γιατί εκκρίνουν μεγαλύτερες ποσότητες αδρεναλίνης, της ορμόνης που βάζει το σώμα σε εγρήγορση κάνοντάς το να «πιστεύει» ότι βρίσκεται σε κατάσταση κινδύνου και επιταχύνοντας το μεταβολισμό.

Σε ένα από τα πειράματα, μάλιστα, οι ειδικοί απενεργοποίησαν στα ποντίκια την περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την όσφρηση (στερώντας τους εντελώς αυτή την αίσθηση). Τι εκπληκτικό παρατήρησαν; Ότι τα τρωκτικά, παρόλο που δεν άλλαξαν διατροφή (συνέχισαν να τρέφονται με πολλά λιπαρά), έχασαν περίπου το ένα τρίτο του βάρους τους.

Μια άλλη ομάδα ποντικιών, αντιθέτως, αφού απέκτησαν αναπτυγμένη όσφρηση με την παρέμβαση επιστημόνων άρχισαν να… μη χωρούν στα ρούχα τους.

«Τα στοιχεία που προέκυψαν ήταν τόσο ισχυρά, που με σόκαραν», σχολίασε χαρακτηριστικά ένας από τους επιστήμονες της μελέτης, ο βιολόγος και γενετιστής Andrew Dillin.

Φυσικά, τα παραπάνω ευρήματα δεν ισχύουν απαραίτητα και για τον άνθρωπο. Όμως θα μπορούσαν μελλοντικά να βοηθήσουν στην ανάπτυξη μιας νέας προσέγγισης απώλειας βάρους, η οποία μάλιστα μπορεί να μην απαιτεί από έναν παχύσαρκο να αλλάξει διατροφή.
.

empty alt

Να γιατί πρέπει να βάλεις τους ξηρούς καρπούς στο πρωινό σου

Μπορεί να έχεις συνηθίσει το βούτυρο, το φιστικοβούτυρο άντε και τις μαρμελάδες για να αλείφεις το ψωμάκι σου στο πρωινό, έφτασε όμως η στιγμή να μάθεις για πιο έξυπνες και υγιεινές επιλογές.
empty alt

«Γιατί αφήνω τα παιδιά μου να τρώνε γλυκά μόνο το Σαββατοκύριακο»

Δεν θυμάμαι αν ήταν η 3η, 4η η 50η φορά που σταματούσαμε στο φορτηγάκι με τα παγωτά μπροστά από το δημοτικό σχολείο των παιδιών μου, αλλά τελικά το συνειδητοποίησα: είχαμε πρόβλημα με τα γλυκά.
empty alt

Ελιές Καλαμών – ένας θησαυρός στο πιάτο σου

Εκτός από υπέροχη γεύση προσφέρουν πολύτιμα οφέλη στον οργανισμό σου. Οι ελιές της Καλαμάτας είναι ένας τύπος ελιάς που πήρε το όνομά του από την πόλη της Καλαμάτας, όπου καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά.
empty alt

Γνωρίστε τον κρόκο Κοζάνης – το χρυσάφι της γης

Ο κρόκος, το χρυσάφι της ελληνικής γης όπως αποκαλείται, συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών, για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες.
empty alt

Strawberry fields forever – ή τα πάντα για τη φράουλα!

  Η φράουλα (Fragaria ananassa) προέρχεται από την Ευρώπη τον 18ο αιώνα. Είναι ένα υβρίδιο δύο ειδών άγριας φράουλας από τη Βόρεια Αμερική και τη Χιλή.
empty alt

Ποια είναι τα καλύτερα και ποια τα χειρότερα σνακ για βραδινές λιγούρες

Σύμφωνα με τους διαιτολόγους και τους ειδικούς διατροφής, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να νιώσεις την όρεξη ή την επιθυμία να τσιμπήσεις κάτι μετά το δείπνο, είτε λόγω πλήξης, άγχους, ακόμα και πόθου ή σωματικής πείνας.
empty alt

5 φρούτα που είναι ιδανικά για το πρωινό σου γεύμα

Το πρωινό είναι αναμφίβολα το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και όταν αυτό είναι πλούσιο σε φρούτα, μπορούμε να επωφεληθούμε με δεκάδες τρόπους.
empty alt

Πέντε συνήθειες που πρέπει να αποχωριστείς για την ενίσχυση της υγείας του εντέρου

Πολλές από τις διατροφικές μας συνήθειες, σε συνδυασμό με τον έντονο τρόπο ζωής, το στρες και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα βακτήρια που διαφυλάσσουν την υγεία του εντέρου μας, οδηγώντας σταδιακά στην ανάπτυξη σχετικών προβλημάτων.
Back To Top